Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van geweld

Wat betekent veiligheid voor jou?

Hét slachtoffer bestaat niet: ieder slachtoffer beleeft de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis op zijn of haar eigen manier. Wat slachtoffers gemeen hebben, is dat je als slachtoffer bent geschonden in je (gevoel van) veiligheid. Daarom is het zo van belang dat instanties, mensen en omstandigheden waar je in de nasleep van die ingrijpende gebeurtenis mee te maken krijgt, jou veiligheid bieden. Zowel binnen als buiten de strafrecht- en zorgketen. Zowel voor, tijdens als na een strafzaak. En ook media, hulpverleners en je eigen sociale omgeving kunnen een rol spelen in het bieden of schaden van een veilig klimaat voor jou als slachtoffer.

Het bieden van een veilig klimaat voor slachtoffers is maatwerk en tegelijkertijd veelomvattend. Wat het ene slachtoffer veiligheid biedt, ervaart een ander misschien als onveilig. Ook is het niet vanzelfsprekend, denk aan de recente media ophef rondom uitspraken van Johan Derksen en de misstanden in de sportwereld en de discussies rondom de uitbreiding van slachtofferrechten.

Daarom zijn wij benieuwd: wat betekent veiligheid voor jou? Wanneer en bij wie voelde jij je veilig na de ingrijpende gebeurtenis die jij hebt meegemaakt? Waarom voelde je je toen veilig, wat was belangrijk voor jou? En wanneer, bij wie voelde je je niet veilig? Kun je zeggen waarom dat zo was? Laat je reactie hieronder achter in de comments. Dat helpt ons om beter aandacht te vragen voor het belang van veiligheid voor slachtoffers, bijvoorbeeld tijdens de summer school Victimology 2022 die over veiligheid van slachtoffers gaat.

Bezig met laden...

9 Reacties

30 oktober 2022 (bewerkt)
Het duurde me lang om daar toe te komen maar ik voelde me 'sterk' en daardoor veilig toen er voor me werd opgekomen door de juridische medewerker van slachtofferhulp in mijn rechtszaak. Maar dat is een moment en stopt wanneer de rechtszaak voorbij is.

Ik heb veel steun gehad van mijn ouders, de praktijkondersteuner en een aantal vrienden, Ik kon daar terecht. Ik stootte alleen iedereen af. De vervolg behandelaar voor psychische hulp heeft mij in zo'n kwetsbaar moment eigenlijk nog meer in een hoekje gedreven.

En eigenlijk wanneer het weer even niet goed met me gaat doe ik dat nog steeds alleen begint het extremere vormen aan te nemen. Ik probeer me bij mezelf veilig te blijven voelen door situaties uit de weg te gaan die ik lastig vind. Ik zou baat hebben bij therapie, maar daar voel ik me al helemaal niet (meer) veilig.

Dus of ik me echt veilig voel? Ik denk eigenlijk van niet.
27 augustus 2022 (bewerkt)
Wat mij nogal tegenviel t volgende: ik was door mijn toenmalige man ernstig bedreigd terwijl hij hard op mijn arm aan het stompen was. Hij daarna huilen en sorry. Bleek dat hij nog altijd drugs gebruikte en hij wilde nu echt stoppen. Wij in relatietherapie bij de afkickkliniek als onderdeel van gehele therapie. Na één van de sessies was hij razend en woest. Ik was bang voor hem. (Ook gezien de aanleiding waarom we daar waren) Bovendien hadden we ook ons zoontje van 1 jaar oud mee omdat we geen oppas konden vinden. Ik moest met hem mee terug in de auto, maar vond het heel eng hoe hij nu deed. Ik gaf dat aan bij de therapeut. Dat ik even niet wist wat ik nu moest doen en niet bij mijn man in de auto durfde. Zijn reactie: “Jullie therapie-uur is nu over.” Ik voelde me heel erg onveilig en ik kreeg geen hulp.
04 augustus 2022 (bewerkt)
Voor mij, slachtoffer van geweld door mij vriend, die mijn kaken brak in het buitenland.
Is veiligheid moeilijk te vinden.. het stomste is dat ik het bij HEM heb geprobeerd terug te zoeken!! Ik ben daarom nog steeds boos op mezelf! Waarom heb ik hem nog kansen gegeven? Ik begin nu in te zien dat het een narcist is. Veiligheid vind ik moeilijk te vinden, ik heb het gevoel dat iedereen me stom vind ( door mijn keuzes ) hij heeft me uiteindelijk gedumpt voor een andere vrouw, wat een slecht verpakt cadeautje is voor mij ? ik voel me ontzettend eenzaam in mijn verdriet ( van het gedumpt worden terwijl ik hem vergeven had ) de twijfel aan mezelf is groot, ik hoop veiligheid te vinden bij lotgenoten ?
21 juli 2022 (bewerkt)
Om heel eerlijk te zijn, ik weet niet meer hoe veiligheid voelt.

Onveilig is eenzaam, ook al weet je dat er mensen zijn die om je geven
Als mensen niet kunnen begrijpen en uitleggen niet alleen voelt alsof je een andere taal spreek, maar dat ook nog doet vanachter een hele dikke glazen wand.
Onveilig zijn de stigmas, de vooroordelen, het bagatelliseren en soms zelfs ontkenning van.
Het gebrek aan gerechtigheid, maar vooral het het gebrek aan verontwaardiging.
Onveilig is als niemand het voor je opneemt als je het zelf niet kan, en als men het je kwalijk neemt als je het zelf probeert.
Onveilig is geen rust kunnen vinden, geen ruimte voor jezelf, en constant op spanning staan.
Wanneer je keer op keer in de steek gelaten word, op het moment dat je het het hardst nodig hebt, door juist diegenen die je zouden moeten helpen, die soms zelft betaald krijgen om te helpen.
04 augustus 2022 (bewerkt)
Mooi verwoord! Sterkte lieverd
21 juli 2022 (bewerkt)
- Steun hebben van omgeving, begrip hebben voor emoties die je hebt waarin rekening moet worden gehouden met dat het voor een ander 'irrationeel kan overkomen' maar voor iemand die trauma/PTSS heeft echt kan zijn/voelen omdat men zich nog onveilig voelt, vanwege hyperalert voor omgeving/situaties/mensen kan zijn en hierin de tijd voor moet worden genomen.

- Oppassen voor opnieuw traumatiseringen, geen stiltebehandeling/negeren want dit veroorzaakt opnieuw trauma/angst/verdriet/depressie en zelfs boosheid(trigger traumaresponse wegens overlapping oorzaak mishandelaar die stiltebehandeling als onderdeel heeft gedaan , brengt opnieuw pijn) Ik heb hier veel te maken gehad met instanties (zelfs hulpverleners die met het psyché werken/{huis}artsen) terwijl stiltebehandelingen opnieuw onderdeel is van psychologisch mishandeling en is daarom heel schadelijk. Ikzelf merk dat de maatschappij in mijn ervaring steeds vaker dit doet en niet beseft hoe schadelijk dit kan zijn, ondermijnt jouw waarde als persoon en niet weten wat je hebt gedaan stress kan opleveren, ondermijnt jouw doelen/visies/gevoelens vanuit persoonlijkheid.

- Ook duidelijkheid bieden en niet altijd verwachten dat iemand gelijk kan antwoorden door blokkering in gevoelens of moeilijk onder woorden is te brengen, dat herstel een langzaam en lang proces is en dat ' tijd nemen en aandacht 'hoe het gaat' belangrijk is/noodzakelijk zijn. Dat pijnlijke herinneringen niet tegelijk komen maar ongeregeld naar boven kunnen komen, dat confrontatie teweegbrengt en dat uitleg in het begin dus nog niet compleet kunnen zijn omdat vanwege psychische/narcistische mishandeling het soms moeilijk te duiden en onder woorden is te brengen/vinger op te leggen, concentratiegebrek/wattig in het hoofd zorgt ervoor dat vertellen ook een hele opgave kan zijn en black-outs kan geven.

Ook dat boosheid ook een emotie is, ook uit verdriet en in het nauw gedreven voelen.
04 augustus 2022 (bewerkt)
Vraag mij af waarom ik genegeerd wordt.
08 augustus 2022 (bewerkt)
Het niet mogen zelfverdedigen voelt ook ontzettend onveilig, dit namelijk door politie zowel politierechter waar ik geen enkel teruggave heb gehad en dus niet mogen terug antwoorden-spreken/zelfverdedigen. Hierdoor kan ik dus ook niet weten in beide gevallen wat de mishandelaarster heeft gezegd en langdurig heb ik me dus niet mogen zelfverdedigen en dit is nou juist bij "verborgen narcisme" heel belangrijk omdat diegene vaker valse beschuldigen heeft getoond/lastercampagne en dit maakt de 'secundaire victimisatie' ook weer erger, je krijgt het gevoel van dat belangrijke overheidsinstantie ook 'soort van' meedoen met diegene/flying monkey worden. Eerst al bij het monddood maken/coercive control vanwege monitoren hoe communicatie verloopt met dwang waar ik dus niet meer het aanspreekpunt was en 'achter de rug om' ook met valse beschuldigingen, ook over mijn emoties/gevoel bij dus een andere hulpverlener van een overheidsinstantie en dus daarna politie en rechter. Voor mij is ontbreken rechtvaardigheid dus onveilig en ernstig en maakt mijn wantrouwen in politie omgeving en het recht, naast het verdere hulpverlening die ook al moeilijk ging of meedeed aansluitend omdat dit ging om een hulpverleenster die mij narcistisch mishandeld heeft en omgeving als gereedschap gebruikt/misbruikt en dit maakt het maatschappelijk gevoel dus heel omvangrijk. Zowel maakt ook dat diezelfde maatschappelijk onveiligheid nog steeds blijft hangen en dat ik terugkerende verdriet en zelfmoordgedachten hebt. En eigenlijk 3x niet mogen zelfverdedigen want gaande mishandeling lukte ook al niet met een andere hulpverlener door te komen, ook wegens meedoen/flying monkey (voelt ook als een tweede mishandelaar) Tevens: Dat je niet weet waar de rechter de afweging vanuit gemaakt heeft, vroegere getuige? dat ik meer bij politie in aanraking ben geweest maar niet als verdachte maar vriendin? Dat zou dan wreed zijn want die vriend heeft mij in gevaarlijke posities gezet en mij seksueel aangerand, dat soort dingen spookt door mijn hoofd en dat maakt' jezelf niet mogen verdedigen en geen spreekrecht hebben een zeer ernstig onveilig gevoel.

Mijn onveiligheid is omvangrijk en maatschappelijk, en eigenlijk net wat men hieronder zegt: weet ik niet meer wat veiligheid is, ik moet ook naar mensen toe die sowieso niet veilig voelen.- ik krijg een nieuwe hulpverlener maar het blijft van binnen angstig in mij en ik ben helemaal geen wantrouwig persoon en heb nu het gevoel dat wel te moeten wezen om mij maar veiligheid te gunnen maar dat wil ik helemaal niet op die manier, de manier dus dat ik conversaties moet gaan bewaren voor mijn gevoel om eventueel later bewijzen te hebben. Het voelt dus al op tenen lopen bij de mishandeling en jezelf verloren te hebben maar ook nog jaren erna (en nog steeds in het heden) Ik voel me namelijk onterecht bestraft en behandeld. Ik was juist diegene die 'gezond gehandeld heeft' en ook dat voelt wreed, namelijk wou ik steeds een wederzijds gesprek voeren, rekening houden met haar/nader tot elkaar komen, proberen te stoppen met contact, duidelijkheid willen en niet krijgen en ze luisterde ook niet naar professionele personen/tot twee keer toe en zat ik al gauw in het begin in een traumaband. Onveiligheid kan dus ook pas later komen wanneer je ziet wat er is gebeurt maar in de mishandeling zelf niet, tevens dat het heel subtiel is verlopen. En dus tijd nodig heeft, anderhalve maand te geven voor de rechtspraak terwijl de brief ineens krijgen bij de voordeur (geen politie die dit gemeld heeft) en in shock raken is dus pas later ook onveilig gaan voelen, soms heeft het een "vertraging" zeker wanneer je alleen en geisoleerd bent geraakt juist door de mishandelaar, uitgeput bent (ook door dader) niemand die dan omkijkt met dus in shock/PTSS.

Het besef dat bij narcisme het niet gaat om dader versus slachtoffer maar dat mensen eromheen ingezet worden, instanties ingezet worden om je geisoleerd te maken, alles tegen je wordt misbruikt, ze worden als gereedschap gebruikt. Besef dat het rechtvaardigheid (dus politie/rechters) niet gebruikt wordt tegen onrecht maar gebruikt wordt als wraak. Dat dader ook slachtoffer kan zijn. rekening houden met psychische klachten en gevolgen van de narcistische mishandeling. Iedereen raakt uitgeput, heeft vaak PTSS, is geisoleerd gemaakt, dit zien als gevolg van mishandeling, beter kennis van allerlei vormen van narcisme zou veiligheid bieden. De dader komt er te vaak mee weg en ik ben zelf ook nog gestraft vanwege PTSS klachten, verveelvoudigd victimisatie door de mensen die je gezond horen te houden 'de samenleving'/met psyche werken maar toxisch gedrag van andere hulpverleners tolereren, en door mensen die je horen te beschermen 'genaamd het recht' Niet wegkijken als hulpverlener als je een andere hulpverlener ziet die de client psychologisch verward maakt en 'achter de rug om' praat dat er duidelijk stilgestaan wordt dat dit monddood maken van client is/ machtsmisbruik, dit heeft mij ontzettend onveilig doen voelen en is ook onveilig geworden omdat de vrouw in kwestie later flying monkey werd en mijn tweede mishandelaar, niet wegkijken als dat geplaatst wordt bij de klachten, blijven praten/serieus nemen.

Wat mij betreft mogen we meer met campagnes komen over 'schelden doet wel pijn' en emotioneel/psychisch geweld! Dit kan juist ernstige gevolgen hebben qua stress, dus fysiek en mentaal

20 juli 2022
Veiligheid is niet alleen persoonlijk maar ook zeer wisselend. Zit je goed in je vel, omringd door vertrouwde mensen maar komt er iets in de media wat je raakt dan kan heel het moment onveilig worden. Hetzelfde man andersom natuurlijk. Je ziet iemand die je doet denken aan bijvoorbeeld je dader. Je dissocieert en voelt je erna rot en angstig, maar vervolgens zie je de foto op de achtergrond van je telefoon en word je gerustgesteld en komt de veiligheid terug.

Veiligheid is moeilijk te omvatten omdat er zoveel verschillende factoren in mee spelen. De ene keer de één de andere keer wat anders.

Zo kan een bepaalde zin je helemaal niet raken maar door de klemtoon net ergens anders op te leggen je helemaal van streek brengen.

Dus wat is veiligheid? Ik denk vooral een optelsom van factoren waarbij de geraakte emotie heel zwaar weegt (zowel positief als negatief).

Voor mij persoonlijk: de wetenschap dat ondanks dat ik ne wel eens onveilig zal kunnen voelen ik de regie heb over mijn eigen veiligheid en dus weer terug kan keren naar die veiligheid, al is dat misschien niet altijd direct op dat moment.

Daarnaast ben ik van mening dat negatieve emoties voelen ook niet altijd slecht is. Doordat ik me soms onprettig of onveilig of zoiets voel betekent ook dat ik waardering vind in de veiligheid die ik op andere momenten wel ervaar.

Hopelijk is het een beetje te volgen zo ?