Sociale media zijn schadelijk voor je herstel?
Uit studies blijkt dat veel mensen die online steun zoeken, dat in ‘het echte leven’ niet doen of durven. Ze vinden wel baat bij lotgenoten op sociale media. Door ervaringen en tips uit te wisselen, gaat hun herstel beter. Maar sommige mensen komen juist door sociale media verder weg te staan van de maatschappij.
Dat kan negatieve gevolgen hebben. Dat is als mensen elkaar ontmoeten in een ‘sociale bubbel’ waar bepaald gedrag normaal of zelfs positief wordt gevonden.
Denk aan suïcidaal gedrag, eetstoornissen of zelfbeschadiging. In zo’n omgeving brengen mensen elkaar op ideeën. Ze beïnvloeden elkaar negatief. Onderzoek naar een toename van zelfmoordgevallen wijst dat uit.
De Volkskrant schreef hierover laatst een artikel. De journalist sprak Derek de Beurs, expert suïcide-preventie bij het Trimbos Instituut. “Lotgenotencontact en openheid is ontzettend belangrijk”, zegt hij. En: “Ik zou willen dat we in een maatschappij leefden waarin je gewoon kan zeggen dat je opgenomen bent geweest. Dat suïcidaliteit een rol speelt in je leven. Er wordt zoveel in stilte geleden.”
Maar de expert wijst ook op het algoritme. Dat is het systeem waarmee sociale media jouw voorkeuren en zoekgedrag herkennen. En dan laten ze jou nóg meer van datzelfde zien.
Deskundige Derek de Beus zegt daarover: “Voor je het weet, zit je in een tunnel waarin iedereen dezelfde destructieve neigingen heeft als jij. Bied daar maar eens weerstand aan.”
Sinds 2019 weren Facebook en Instagram berichten over zelfbeschadiging en suïcide. Maar als je actief zoekt, kun je van alles vinden.
Hoe kijk jij aan tegen sociale media in dit geval? Herken je de negatieve ‘tunnel’ of ‘bubbel’ waar je in terecht kunt komen? Zijn sociale media voor slachtoffers van een ingrijpende gebeurtenis een zegen of juist niet?
1 Reactie
Het is een juiste observatie dat de achterkant van alle “gratis” sociale media door algoritmes gebruikt wordt.
Google Analytics is hier groot van geworden. Het tunneleffect is er in het dagelijks gebruik altijd en beperkt je door aanbiedingen voor te sorteren op basis van jouw surfgedrag.
Wat veel, of de meeste gebruikers van sociale media niet weten is dat dit continue gebeurd. Hier is beperkt wel iets aan te doen maar dat kost geld.
Een betaalde VPN, gebruik van DuckDuckGo browser of iets dergelijks kunnen het retargeten van jouw surfgedrag aanzienlijk beperken.
Helaas voor slachtoffers die via de social media communiceren wordt hun surfgedrag evenzo gelinkt met “lotgenoten” en komen ze in een spiraal die lastig te doorbreken is.
Publicaties zoals in de Volkskrant zijn niet voldoende. De social media gebruiker is niet per definitie een krantenlezer of gebruiker van andere mainstream media. Die zouden eigenlijk via de social media benaderbaar moeten zijn en hiervoor gewaarschuwd worden.
Misschien is het een idee dat er via de lotgenoten groepen er een soort link meegestuurd wordt met verwijzende adviezen hoe je deze ongewenste inmenging kunt beperken.
Wellicht dat bij het ontwerp van de nieuwe website van SHN hierin ook voorzien kan worden.
Met vriendelijke groet,
Thijs