Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van geweld

Documentaire “Zij lijkt het probleem te zijn”

Woensdag 9 december 2020 is het zover: dan gaat de documentaire “Zij lijkt het probleem te zijn” in première. Een educatieve film over het herkennen van intiem geweld oftewel dwingende controle. De film is gemaakt door documentairemaakster Sanne te Pas van Canto Libre Films, in opdracht van gemeente Amsterdam. Iris Koops is nauw betrokken geweest bij de inhoud en opzet van de film en heeft het script geschreven. Via een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger zal de documentaire integraal te zien zijn. Tako Engelfriet, voorzitter van Stichting het Verdwenen Zelf, zal een boeiend premièreprogramma presenteren met bekende experts op het gebied van huiselijk geweld.

Intiem geweld blijft voor buitenstaanders vaak onzichtbaar. Hoe kunnen hulpverleners dan signaleren dat het speelt? In deze educatieve film is een succesvolle maar kwetsbare vrouw te zien die te maken krijgt met intiem geweld en dwingende controle. Met indringende scenes wordt getoond hoe dit destructieve gedrag eruit kan zien. Experts geven toelichting op hoe intiem geweld als hulpverlener te signaleren en bespreekbaar te maken is. Het is belangrijk dat er binnen de hulpverlening meer zicht komt op deze vorm van huiselijke geweld. Ook mannen kunnen slachtoffer worden van intiem geweld.

Programma

14.00-14.15
Opening door Tako Engelfriet, voorzitter Stichting het Verdwenen Zelf
Introductie door Aleid van den Brink, oud-directeur van de Blijf Groep
Interview met Leny van Es, ervaringsdeskundige Blue

14.15-15.15
Uitzending documentaire “Zij lijkt het probleem te zijn”

15.15-16.00
Interviews met Sanne te Pas (documentairemaakster), Charlotte van Besouw (opleider en docent huiselijk Geweld), Sander van Arum (psychotherapeut/orthopedagoog) en Richèlle Hodiamont (psycholoog)

De livestream is te volgen via: https://dezwijger.nl/private/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn/. Je hoeft je niet aan te melden. Na de première zullen we de film zelf op onze websites beschikbaar maken.

Misschien ben je woensdag aanstaande niet in de gelegenheid om te kijken. De première en film zijn later te zien via onze site: https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire/

Waarom deze documentaire?

Emotioneel en psychisch partnergeweld grijpt diep in op de denk- en voelprocessen van slachtoffers. De impact die het op cliënten heeft is groot en juist in deze tijd waarin mensen geïsoleerd zijn, is het extra belangrijk te letten op de signalen ervan. Plegers zorgen ervoor dat de mensen om hen heen in een permanente staat van verwarring leven. Zij proberen mensen dicht om hen heen in hun perspectief te ‘trekken’, omdat ze voortdurend vanuit eigen behoeften redeneren. Ze zetten manipulatietechnieken in om controle te houden. Omdat het gedrag van de pleger naar buiten toe compleet anders is dan binnenshuis, wordt het slachtoffer in de buitenwereld meestal niet geloofd, wat extra verwarring en beschadiging oplevert. Slachtoffers kunnen zonder steun heel moeilijk loskomen van een dergelijke relatie. De rol van professionals is dus heel belangrijk. Helaas hebben nog maar weinig professionals zicht op deze vorm van huiselijk geweld en de verborgen dynamiek hierin.

Herkenning door professionals is moeizaam, maar zeker mogelijk. In deze educatieve film is te zien hoe hulpverleners eerst worstelen om de psychische problemen waarmee de vrouw kampt goed te duiden. Hij lijkt een normale, betrokken man te zijn en zij een labiele, onzekere vrouw. Maar klopt dit beeld wat wordt neergezet wel met de realiteit? De therapeut gaat op onderzoek uit naar wat er werkelijk gaande is. Zal het haar lukken om de destructieve dynamiek te duiden waar haar cliënte zich in bevindt en die zich achter de coulissen afspeelt?

Betrokken organisaties

De educatieve film “Zij lijkt het probleem te zijn” laat in indringende scenes zien hoe intiem geweld eruit kan zien en hoe hulpverleners het kunnen herkennen. Woensdag 9 december om 14.00 uur gaat de film in première via een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger. De film is gemaakt in opdracht van de preventiewerkers Huiselijk Geweld en Kindermishandeling van Amsterdam Centrum en Zuid, Joke Raak en Dian Mekkes. Zij zijn werkzaam bij respectievelijk Dynamo en Centram, organisaties voor maatschappelijke dienstverlening. De film is gefinancierd met middelen van gemeente Amsterdam en van de Academie van Vrouwen tegen Geweld (AVG).

Tako Engelfriet modereert het premièreprogramma en zal diverse gasten interviewen. Er zijn voorafgaand aan de documentaire interviews met Aleid van de Brink, oud-directeur van de Blijf Groep, en met Leny van Es, die aangesloten is bij het vrijwilligersnetwerk Blue Huiselijk Geweld. Leny is ervaringsdeskundige en zo dapper om te komen getuigen over haar ervaring met intiem geweld. Zij legt uit waarom deze film er volgens haar moest komen.

Experts in beeld

Na afloop van de vertoning van de documentaire vinden interviews plaats met documentairemaakster Sanne te Pas van Canto Libre Films en met experts Charlotte van Besouw (docent en opleider Huiselijk geweld), Richèlle Hodiamont (psycholoog, verbonden aan het netwerk van het Verdwenen Zelf) en Sander van Arum, (psychotherapeut/orthopedagoog en voorzitter van Stichting Civil Care). Deze experts treden samen met psycholoog, onderzoeker en adviseur Sietske Dijkstra op in de film en dragen bij aan de kennis die nodig is om de soms subtiele signalen van intiem geweld op te vangen als professional. De experts reflecteren op de dynamiek in de relatie, de patronen van intieme terreur, de houding en gedrag van de man en de vrouw en de hulpverlener in de scenes. Ook de gevolgen van het niet herkennen van signalen worden belicht. En wat er mogelijk is als het wel herkend wordt.

 

Bezig met laden...