Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor nabestaanden na zelfdoding

Schaamte

Beste lotgenoten,

Hebben jullie nu ook zo'n last van schaamte? Dat je niet durft te vertellen hoe de zelfdoding is gegaan. Ik vind dat zo moeilijk. En dan hoor je opeens dat mensen die verder van je af staan het toch weten! Dan is er schaamte. Toch het idee wrs. dat je tekort geschoten bent en wat mensen wel niet zullen denken. Zoiets. Herkenbaar?

Groetjes van

Helena

Bezig met laden...

19 Reacties

06 juni 2024
Ja op het werk vooral.. weet niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan. Werk er momenteel nog maar een jaar, dus een hele hechte band met collega's heb ik nog niet dan iemand die al 20 jaar voor het zelfde bedrijf werkt.
14 mei 2024
Dag Helena,

Schaamte? Absoluut niet.
Ik ben trots op mijn Monique dat zij het moeilijke besluit van zelfbeschikking heeft genomen , om voor haar belangrijke redenen en hoop dat zij gevonden heeft wat ze zocht. Mijn verdriet is er natuurlijk niet minder om.
Monique's dorpsgenoten moeten zich heel erg schamen. Ik trof Monique op 25 maart 2023 overleden in haar woning aan. Nadat ik 112 had gebeld kwamen de hulpdiensten die een deel van haar straat afzetten. Het toeval wil dat er tegenover Monique's woning bij een alleenstaande overbuurman ook een ambulance met loeiende sirenes moest zijn. Sindsdien tot een jaar later gonsde het in het dorp van de geruchten: mijn Monique en de overbuurman zouden gewelddadig tegen elkaar geweest zijn, bij mijn Monique zouden explosieven in huis zijn gevonden en meer van dat soort speculatieve en onzinnige geruchten, iedereen dacht te denken wat er gebeurd was. De.politie vertelde mij dat de overbuurman medische klachten had en dat hij in zijn woning onwel was geworden op het moment dat de hulpdiensten bij Monique waren. Het staat dus totaal los van het overlijden van mijn Monique. Tot op de dag van vandaag doen nog steeds de meest fantastische verhalen de ronde in het dorp. Die fantasten moeten zich diep schamen.
26 april 2024
Heel goed wat jullie aangeven. Het moet gaan over de persoon die iemand was, dat moet de aandacht krijgen. Al het fijne en mooie van de persoon dat moeten we onthouden en koesteren. Niet zijn einde, dat was hij niet.
Dank!

26 april 2024
Ik heb altijd begrepen dat aangeraden wordt om het niet over de methode te hebben omdat dit mensen die al met gedachten aan zelfdoding rondlopen, over de streep te trekken of een trigger kan zijn.

De vraag over de methode is me maar een paar keer gesteld, ik zeg altijd dat het een vredige methode was, dat lijkt me genoeg. Er wordt dan ook niet meer doorgevraagd. Maar als het gewelddadig was, is dat geen oplossing. Maar het lijkt me als je zegt: "ik wil dat niet vertellen" of "dat is niet belangrijk" men ook begrijpt dat ze niet verder moeten doorvragen.

Schaamte en schuld voelen is normaal. Maar hou je vast aan wat Manu Keirse zo mooi zei: je mag schuld voelen want dat is een teken van liefde en verantwoordelijkheid, maar je bént niet schuldig.

Wat mensen denken kan je niet veranderen. Het gaat om jou en jouw liefde voor degene die is overleden. Jij weet wat je hebt kunnen doen en wat je anders had willen doen. Je hebt gedaan wat je kon. Je hoeft je nergens voor te schamen.
26 april 2024
Hallo Helena, Helemaal niet, ik durf het gewoon te vertellen. Ik ben nog steeds trots op mijn meisje. Misschien ben ik tekort geschoten. Wat de mensen denken maakt niet uit. Het is iets tussen mij en haar.
Je hoeft je nergens voor te schamen.
Gr Manaaa
26 april 2024
Dank jullie allemaal voor je reactie. Dat mijn man is omgekomen door suïcide dat vertel ik wel en dat weten veel mensen ook. Maar laatst merkte ik dat andere mensen die ver van mij afstaan wisten hoe dat was gegaan. Terwijl ik daar niet over praat. Dus dan denk ik eraan dat het wordt doorverteld aan iedereen en dat vind ik dan zo erg. Dan voel.ik schaamte over dat hij zoiets verschrikkelijks heeft gedaan. En voel dan toch ook iets van dat mensen mij zullen veroordelen. Al weet ik natuurlijk dat ik alles heb gegeven en ik er niets aan kon doen. Maar dat is iets van mij. Het is mijn probleem en het heeft denk ik echt te maken met de acceptatie
dat het echt gebeurd is. Het heeft tijd nodig. Het is nog maar 4 maanden geleden.
Dank voor jullie verhalen en groetjes van
Helena
26 april 2024
Beste Helena,

Treffend onderwerp inderdaad dat je aansnijdt. In het begin werd ik inderdaad ook overvallen door de vraag waaraan ze overleden is en dan zeker de vraag hoe.

Op de eerste vraag zeg ik dat zelf afscheid heeft genomen. Beetje cryptisch misschien, maar voor iedereen duidelijk. Het voelt ook minder hard en biedt ruimte om haar verhaal te vertellen.

De vraag hoe ze het heeft gedaan? Die heeft me in het begin zeker doen stamelen. Met de gedachte 'waarom zou je dat willen weten?'. Ik kreeg hem niet vaak gelukkig. Daarop is mijn antwoord nu: 'dat is niet belangrijk'. Daarmee zet ik er snel een punt achter en switch ik gemakkelijk van onderwerp.

Schaamte? Zo voel ik het niet, maar ik begrijp misschien wel wat je bedoelt. Klinkt misschien gek, maar het noemen van een ziekte als kanker zou wellicht makkelijker zijn om te brengen. Het is toch een ongemakkelijke mededeling. Die ik dan weer gelijk opvolg met wat een prachtig mens ze was en hoeveel ze uit het leven heeft gehaald. Een voorbeeld voor ons allen. Vergelijkbaar met wat Sjaan zegt. Dat is het beeld dat ik wil dat mensen van haar hebben.

Groeten,
Vincent
25 april 2024
Ik heb een beetje last ervan dat ik het zelf nog steeds zo'n vreselijk verdrietig einde vind. Als ik merk dat mensen geinteresseerd zijn en een luisterend oor hebben, dan vertel ik dat Jurre eruit is gestapt en dat het een moment van verstandsverbijstering moet zijn geweest. Ik wil dan kunnen vertellen wie hij was, en hij was altijd vriendelijk, bescheiden en iedereen vond hem leuk. Ik vind dat hij die waardering moet krijgen en dat ik moet kunnen vertellen hoe normaal hij altijd was.
25 april 2024 (bewerkt)
Ik schaam mij totaal niet. En vertel als men vraagt of hij ziek was ja, hij was psychisch ziek. Vragen ze dan nog door zeg ik dat het zelfdoding was. Als men vervelend doorvraagt zeg ik in 1 adem de wijze waarop en kijk ze strak aan, ik shockeer ze dan en staan ze te stamelen. Dat voelt voor mij goed. Wil ik het niet vertellen dan vertel ik het niet.
Mensen oordelen toch, probeer het langs je heen te laten glijden. Dit heeft bij mij ook wel een jaar geduurd hoor voordat ik zover was.
Ik ben inmiddels 22 maanden verder.
Ik vertel dat ik trots ben op mezelf, dat ik nog overeind sta en er elke dag sta
Ik wil het totaal geen beladen onderwerp maken. Ik zeg ook het is wat het is.
Wat anderen van hem vinden boeit mij niet, hij was voor mij een supermooi persoon en gevochten als een leeuw

Ik hoop dat iemand van jullie hier wat positiefs uit kan halen
Liefs
25 april 2024
Mooi gezegd. Gewoon zeggen hoe het gebeurd is en dat het voor iedereen een vreselijk verdrietig einde is geweest. Mijn zoon was ook een zachtaardige vriendelijke behulpzame jongen, dus ben nog steeds trots op wie hij was.
"hij deed geen vlieg kwaad".... tja, en dat is toch wel heel anders dan vele anderen die ik ken. Dus schaamte nee, triest ja
25 april 2024
Ik vind de vraag van anderen aan mij hoe mijn naaste suicide gepleegd heeft eigenlijk abject, afkeurenswaardig, laag, verwerpelijk en ondoordacht. De eerste keer werd ik door deze vraag ook overvallen, dat was enkel dagen na de zelfdoding. Maar nu heb ik hier wat op gevonden; ik vraag hard en direct of de vraag komt vanuit nieuwsgierigheid of betrokkenheid. Het antwoord is eigenlijk altijd het tweede en wat ik van het antwoord vind is een derde .. Maar dan reageer ik dat de zelfdoding naar alle waarschijnlijkheid pijnloos was én dat wij waardig afscheid hebben kunnen nemen. Als ze dan doorvragen (echt maar een enkele keer gebeurd) kunnen ze wat mij betreft echt de stront in zakken.
Schaamte heb ik er niet over en ik wil je op je hart drukken, dat moet jij ook niet hebben. Daar heb jij, ik en elke nabestaande nul invloed op. Of je het wilt delen én hoe is altijd aan jou.
25 april 2024
Ja en nee. Ja maar dan naar mezelf en niet naar de buitenwereld eigenlijk. Er zitten van die lomperds tussen en daar schik ik wel van het idd gewoon vragen. Maar dat zegt meer over hun. Alle goede vrienden weten en de rest is niet belangrijk. De buiten wereld weet volgens mij ook niet zo goed hoe je hier mee omgaat. Blijf dicht bij je zelf. Wat schaamte betreft, het is niet nodig maar dat is mijn mening. Het was hun keuze en niet die van jou en jij moet er mee dealen op jou manier. Alles is goed zeg maar. IK was vooral eerst heel boos en nu inmiddels verdrietig( 9mnd geleden). Denk dat het nooit weggaat maar dat het minder hard en pijn zal doen. Sterkte
25 april 2024
Ik herken het. Het is,stigmatiserend Sommige vragen er zelfs na. Hoe belachelijk ook, vind ik. Maar uit respect voor mijn dochter. Wil ik het daar niet over hebben. Niet uit schaamte . Maar vanuit respect.
25 april 2024
Ja dat is ook zo Gulsum. Ik snap dat je dat zegt. Maar jij hebt dus niet een gevoel van verantwoordelijk zijn ofzo? Dat zijn we ook niet dat weten we allemaal denk ik. Maar je gevoel kan toch soms anders zijn.....
25 april 2024
Ja tuurlijk wel. Ik heb mijn dochter niet kunnen beschermen. Ik heb ook het gevoel gefaald te hebben. Maar zij was duidelijk in haar keuze. Ik denk dat ik haar toch ook niet heb kunnen bereiken. Hoe hard ik het ook geprobeerd heb. Gevochten als een leeuwin.


25 april 2024
Lieve Gulsum, niemand had kunnen helpen en niemand heeft schuld. Je kan dit niet tegenhouden.
Geen vragen voor je zelf gaan invullen.
Natuurlijk heb je gevochten voor je dochter en jij weet dat.
Ik schrijf soms elke avond wat op en zeg wat tegen mezelf, misschien helpt jou dat ook
Sterkte

25 april 2024 (bewerkt)
Het is nu bijna 5 mnd geleden. Mijn dagen zijn gevuld met pijn en verdriet. Ik merk wel dat er af en toe een adempauze bij zit. Zodat ik kan bijkomen. Ik schrijf zo af en toe. En luister naar Podcast van Manu Kersie. Ga naar Psycholoog. Ik heb er erg veel moeite mee. Ik mis haar iedere dag...
26 april 2024
Mij helpen de inzicht van Manu Keirse ook. Rouw is waar je doorheen moet. Maar het wordt beter op een dag. Langzaam. Het begint met kleine lichtpuntjes. Het gaat nooit weg maar op een dag kan je ermee leven en ook weer levenslust en geluk ervaren.
26 april 2024
Mij helpen de inzicht van Manu Keirse ook. Rouw is waar je doorheen moet. Maar het wordt beter op een dag. Langzaam. Het begint met kleine lichtpuntjes. Het gaat nooit weg maar op een dag kan je ermee leven en ook weer levenslust en geluk ervaren.