Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor nabestaanden na zelfdoding

Anderhalf jaar later

Het is nu anderhalf jaar geleden dat mijn vriend een einde aan zijn leven maakte. Dat eerste jaar was zwaar en intens, maar ik heb het ook als mooi ervaren, voelde dat ik ergens nog dicht bij hem was in mijn verdriet.
Dit tweede jaar vind ik eigenlijk moeilijker.
Het voelt leeg, alsof ik hem definitief kwijt ben, alsof hij steeds verder wegraakt in de tijd. 

Er gaan meer momenten voorbij dat ik niet aan hem denk en meer dagen dat ik niet in tranen ben. Mijn leven gaat door, en ik heb zelfs een nieuwe relatie met iemand die ik erg lief vind. Maar tegelijkertijd voelt het heel leeg zonder mijn overleden vriend.
En inmiddels praat niemand meer over hem. Het lijkt wel alsof mensen denken dat hij voor mij niet meer belangrijk is, alsof alles goed is nu ik een nieuwe relatie heb, terwijl voor mij alles veranderd is sinds die dag dat hij stierf. Het is net alsof de wereld is gekanteld en ik nu verder moet in een wereld die niet helemaal meer klopt. 
Onlangs maakte ook een goede vriendin een einde aan haar leven. Twee mensen van wie ik hield hebben deze keuze gemaakt en soms weet ik gewoon niet hoe ik verder moet.

Bezig met laden...

10 Reacties *

18 februari 2024

Beste Mishi,

Allereerst heel veel sterkte met beide verliezen. Haalde het afscheid van je vriendin weer veel naar boven? Ik kan me voorstellen dat het een flinke rol heeft gespeeld.

Dat van die leegte herken ik wel ja. Ik werd vooral ook heel bang om herinneringen aan mijn vriendin te vergeten. Het is iets wat je nu eenmaal niet tegenhoudt, maar dat maakt het niet minder makkelijk. Net als jij heb ik direct zoveel mogelijk vastgelegd. Fijn om daar af en toe in te grasduinen.

Inmiddels is het ruim vier jaar geleden dat ik haar verloren ben. Inderdaad, ze wordt door anderen zelden genoemd. Ik denk dat het komt omdat er ook niet iets nieuws te vertellen is? Als ik over haar begin, merk ik wel dat mensen haar zeker niet vergeten zijn. Dat ze hele mooie herinneringen hebben.

Of de leegte ooit helemaal verdwijnt? Dat denk ik niet. Het is ook een mooi compliment voor haar eigenlijk. Ik probeer het te vullen met mooie herinneringen. Met een lach en een traan. En dankbaarheid voor het feit dat ze in mijn leven was.

Ik wens je ook veel mooie herinneringen toe!

Groeten,

Vincent

17 februari 2024

Wat goed om te lezen Mishi dat jij dit allemaal hebt doorstaan. Voor mij is het nog maar kort geleden dat mijn man is overleden. Drie weken terug maakte hij een eind aan zijn leven. Het is allemaal niet te bevatten maar ik voel soms ook iets van rust. Voor hem. Ik leef van dag tot dag. Had jij dat ook dat de pijn en een soort paniek je kan overvallen?

18 februari 2024

Als antwoord op door 3cea85f24eab45…

Ja, zeker, de eerste tijd was van dag tot dag en elke keer dat ik besefte dat hij dood was, voelde het alsof ik tegen een muur aanliep. Heel veel tranen en ongeloof en het niet kunnen bevatten. Ik heb toen meteen een soort project gemaakt van zijn spullen en foto's uitzoeken en onze mails (we woonden niet samen) en whatsappjes uitzoeken en ergens veilig neerzetten. Dat deed me wel goed. Verder is het inderdaad van dag tot dag leven, meer kan je denk ik niet doen als het nog zo vers is. Het was heel heftig, emotioneel, maar ik ben blij dat ik het verdriet toen ook zo heb kunnen beleven en het niet heb weggestopt, want daardoor kwam er later ook weer ruimte voor andere, fijne dingen.
Alles wordt sowieso steeds weer anders in een rouwproces, en op moeilijke dagen vind ik dat een troostende gedachte. Heel veel sterkte en liefs.

18 februari 2024

Als antwoord op door 889f58333fe442…

Dank Mishi voor je bemoedigende woorden. Ik merk dat de dagen heel verschillend kunnen zijn, wat je zegt. Ik heb veel.lieve mensen om mij heen en ik zoek afleiding met gewonen dagelijkse dingen, wandelen, vrienden zien, rustig lezen. Verdriet laat ik komen al is het wel intens hè....Je weet dan even helemaal niet waar je het zoeken moet. Fijn om te horen dat er ook weer andere periodes komen. Lieve groet

18 februari 2024

Als antwoord op door 889f58333fe442…

Dank Mishi voor je bemoedigende woorden. Ik merk dat de dagen heel verschillend kunnen zijn, wat je zegt. Ik heb veel.lieve mensen om mij heen en ik zoek afleiding met gewonen dagelijkse dingen, wandelen, vrienden zien, rustig lezen. Verdriet laat ik komen al is het wel intens hè....Je weet dan even helemaal niet waar je het zoeken moet. Fijn om te horen dat er ook weer andere periodes komen. Lieve groet

16 februari 2024

Herkenbaar..
Mijn broertje is een jaar geleden overleden en mensen vragen er niet vaak meer naar maar het zit altijd in m’n hoofd
Steeds langer geleden het laatste gesprek, de laatste knuffel, herinneringen zonder hem..
Twee mensen op deze manier verliezen is loodzwaar, ik snap dat je zegt dat de wereld niet meer dezelfde is
Soms zijn er deze zware dagen en lijkt alles zo zwart, heb er vertrouwen in dat er ook weer andere dagen komen
Dikke knuffel!

17 februari 2024

Als antwoord op door 5f53ffd708cf49…

Dank je wel!
Wat verdrietig ook van je broertje. Een jaar is ook nog niet lang.
Er komen altijd weer andere dagen inderdaad. Op momenten dat het even niet gaat is het fijn dat er hier mensen zijn die het begrijpen en er ook in zittten.
Jij ook veel sterkte.

17 februari 2024

Als antwoord op door 889f58333fe442…

Dank je wel!
Een jaar is inderdaad nog niet lang, 1,5 ook niet..
Fijn om elkaar te begrijpen, dit is aan anderen niet uit te leggen..

16 februari 2024

Hai, ik herken dit wel. Voor mij is het pas een half jaar geleden en denk bijna elke dag komt het nog goed met mij. De wereld gaat idd gewoon door. Maar die van mij staat stil en op ze kop. Alles is anders, zelfs ik ben niet meer wie ik was. Ik heb nu nog wel.mensen om me heen die vragen hoe het gaat maar dat stopt vast een keer. Ik vind het maar een lastige en zware situatie maar ik wil wel verder en op zoek naar geluk....dat gun ik jou ook

17 februari 2024

Als antwoord op door fac0002934b042…

Het is ook zwaar en er komt ook weer geluk, ik merk dat het allemaal naast elkaar bestaat. De ene dag heeft het een de overhand, en de andere dag het andere.
Maar het is ook altijd weer even scherp als ik besef dat ik de hele dag niet of nauwelijks aan hem gedacht heb.
Dank je voor je reactie. En jij ook sterkte. Een half jaar is zo kort.