Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik

een leven lang, maar niet levenslang

Laat ik in het openbare gedeelte ook maar even mijn verhaal delen. Of misschien mijn vraag.
Zeker ook omdat ik bij anderen ook reageer en het me prettiger lijkt dat ze weten wie er reageert. 
Ik ben een vrouw van 67, misbruikt als kind door vader, broer en anderen.

Ook later in mijn leven weliswaar minder ernstig ook misbruik plaats vond, wat soms nog moeilijker te plaatsen was. Samen met andere vrouwen hebben we destijds voornamelijk seksueel misbruik binnen het gezin doorbroken en gevochten om de verjaringstermijn te veranderen, wat ook gebeurd is, al duurde dat lang. Dit was in de jaren 80.

Het doorbreken, waar ook kort er misbruik tussen mijn zoon en dochter in opdracht van een buurjongen heeft me ook alles gekost. Het web binnen de families sloot zich helemaal en keerde zich tegen mij, hersenspoelde min of meer ook mijn kinderen.

Een aangifte mislukte, omdat het op 1 dag na verjaard was en dat was zelf alleen op het laatste feit, vlak voor mijn trouwen. Wel heb ik melding gemaakt, maar dat is nogal dramatisch afgelopen. Een voorbereiding op een confrontatie waar mijn ouders bij de politie aangaven aan mee te willen werken, duurde een jaar en toen kwamen zij niet opdagen. Voor de aangifte had ik al met de familie gebroken ook om mijn kinderen te beschermen. 
Misbruik vond al plaats in vorige generaties. Ik heb nooit begrepen dat mijn broer en zusters contact konden blijven houden en hun kinderen dus niet beschermde.

Dat ik het taboe doorbrak heeft denk ik wel ook het een en ander voorkomen. Met de kinderen had ik de afspraak dat mochten zij contact willen met familie ze dit vanaf hun 18 konden, waar wij eerst een gesprek zouden hebben wat er feitelijk was gebeurd. Ik ging weg toen zij 4 en 5 waren en je niet alles kunt uitleggen.

Helaas de scheiding tussen hun vader en mij gooide roet in het eten en ook in mijn schoonfamilie werd alles toegedekt en ontkend en hebben beide families ongekend veel invloed gehad op mijn kinderen, wat mede tot een breuk heeft geleid. Waar ik heel goed weet waar mijn eigen onvermogen ook meegespeeld heeft, maar ook de gebrekkige hulpverlening. Ofschoon mijn kinderen weten dat ik in alles opensta voor ze en op mijn manier, binnen wat ik emotioneel aankan telkens weer 'contact' zoek, zonder dat ik het forceer bij ze, is mijn verdriet groot dat wij ondanks alle pogingen niet tot elkaar kunnen komen. Ik beschrijf niet alles omdat ik alsnog mijn kinderen, maar ook mijn kleinkinderen wil beschermen. Me verplaatsend in hun het eigenlijk ook allemaal begrijp, zij (nog) niet bij hun eigen waarheid kunnen. Wat niet altijd gebeurd, zoals ook met mijn broer en zussen het geval was, is.

Mijn verhaal is veel langer, maar hier laat ik het bij. Ik ben vooral wat op zoek naar mensen van mijn leeftijd en benieuwd hoe hun leven is verlopen na het doorbreken van het taboe en welke gevolgen het had, of nog heeft.

Ik kom niet op social media, ik vind dat over het algemeen een bron van 'geweld' in vele vormen, betreft uiten, het snel 'moeten' reageren. Bepaalde dingen doe ik mezelf niet meer aan en heb daar vrede mee, ook al ben ik daardoor wat een buitenstaander. 

Het is mijn leven waar ik zelf de regie in heb daar lang voor gevochten en een waarlijk gevoel van vrijheid gegeven. Ik heb geen slecht leven, ik ben niet wezenlijk teleurgesteld in het leven, ik kan genieten, maar leef ook met zware omstandigheden, op mijn eigen manier, die soms moeilijk begrepen wordt, maar vind het altijd nog de moeite waard.

 

 

Bezig met laden...

8 Reacties

29 april 2025 (bewerkt)
hi: lees mijn verhaal hieronder van de pagina. Ook ik heb de hulpverlening "door elkaar geschud " toen er niets gedaan of begrepen of niet serieus werd genomen . Ze wisten totaal niet wat ze ermee aanmoesten. En ik vond dat ZO onrechtvaardig en ook heel dom. Soms denk ik : misschien , ja misschien heeft het bijgedragen in verdieping bij de hulpverlening , Heel veel mensen zie ik steeds vaker , hebben deze problemen opengegooid en is de aandacht hiervoor verder uitgegroeid. . Kinderen behoren zich nl veilig te voelen , en hebben daar ook alle recht op om gelukkig te zijn / blijven en zich te ontwikkelen tot evenwichtige mensen
04 februari 2025 (bewerkt)
Hallo Maaike

Wat naar dat jou dit ook is overkomen in alle aspecten, van misbruik, meerdere keren, het openbreken maakt dat ze jou in het beklaagdenbankje zetten.
Het is bij mij ook niet meer alom aanwezig, echter het gemis van (klein)kinderen is het ergens ook altijd wel aanwezig.
Of zo maar als ik op de fiets zit...niet direct beeldherinneringen, maar ik noem ze gevoelsherinneringen.
Het mag er zijn. Het is van mij.

Openbreken kost soms alles, blijven zwijgen misschien nog wel meer.
Ik hoop voor je dat je trouw kunt blijven aan jezelf en dat alsnog het goed is dat erover gepraat hebt! Ergens heeft het altijd nut. Maar ik weet niet of jij dat zo kunt voelen?


04 februari 2025
Ik kamp ook met het gegeven dat het misbtin het milieu waarin ik opgroeide normaal was. Bij mij ging het ook verder dan eerst vader en daarna broer, er waren er meer die het deden. Ik heb voor de 2de keer gebroken met de adoptie familie om die reden, mij willen ze het zwijgen opleggen. Dat is best een zwaar gelag. Eerst maak je het mee wat pijnlijk is en daarna ben je het zwarte schaap dat de vuile was buiten hangt . Op mijn 23ste aangifte willen doen en ik werd weggestuurd ze deden er niks mee. Ik wens jou en allen hier sterkte, soms is het hij mij op de achtergrond en dan komt het ineens weer naar voren.
12 januari 2025
Moedig van jou dat je de taboe onderbroken hebt, ik heb dat niet gedaan, ik heb er voor gekozen te zwijgen en draag het allemaal bij me ook omdat ik bang ben voor de reacties van mijn kinderen en meerdere mensen om mij heen
14 januari 2025 (bewerkt)
Beste Strijder
Ik respecteer je keuze!
Het is alleen jammer dat deze gebaseerd is op waarschijnlijk wel een terechte angst.
Ik ken je verhaal niet.
Wat ik wel kan zeggen vanuit vele ervaringen vanuit mijzelf maar ook anderen is dat het vroeg of laat wellicht misschien toch aan het licht komt.
Geheimen als deze, als er gezwegen wordt toch onbewust invloed hebben op mensen om je heen.
Dingen die zij ervaren, (aan)voelen onbegrepen blijven.
Weet Strijder dat het geen oordeel is, alleen een vaststelling.

Je ziet het bijvoorbeeld ook bij oorlogstrauma's/slachtoffers waar het bij de tweede en zelfs derde generatie nog een behoorlijke invloed, impact heeft en toch wordt gevoeld, waar er in families niet over gepraat werd.
Maar uit eigen ervaring ook weet hoe het in onze families gespeeld heeft en nog betreft oorlogstrauma's en geweld binnen het gezin, seksueel misbruik, incest dus, maar ook ander geweld, als lichamelijke en geestelijke mishandeling.

Mag ik je vragen wat het met jezelf doet dit geheim met je mee te dragen?
Het kan niet anders dan dat het ook gevolgen heeft.
Heb je wel mensen waarbij je je verhaal wel kwijt kan?
Je hoeft niet te antwoorden, het mag alleen als het voor jezelf wat toevoegt en/of helpend is.
14 januari 2025
Ja ik praat sinds een paar maanden met een psycholoog dat werkt goed bij mij, ook bij mij is het incest ook en ook seksuele geweldpleging door derden, mijn hele leven fobieën gehad die ik wel aardig onder controle heb voorzover dat reikt er blijft altijd wat over helaas, ja keuzes in mijn leven die ik genomen heb die niet oke waren achteraf ik heb er mee leren leven, ben nu 60 en wil niet alles overhoop halen maar ja natuurlijk blijft het verdriet en het waarom en hoezo heeft moeder nooit wat gemerkt en dat soort dingen blijft altijd spoken, en over oplettend op kleinkinderen in bijzijn van Voornamelijk mannen als een havik let ik op dus er zijn zeker dingen die blijven hangen, ik heb me aangemeld op deze site op aanraden van mijn psycholoog en dat was een goeie stap omdat ik uit de verhalen veel kan halen van herkenning en gevoelens die ik nu weet normaal zijn en enz
29 april 2025
GGelukkig zeg ik : men begrijpt steeds beter wat een kind doormaakt beschadigd werd.: en niet kon verwerken ..ik was 19 toen ik bij een psych terecht kwam . Dat is 50 jaar geleden. Toen ik begreep en bleek dat ze niet wisten hoe en wat ermee te doen , zelfs dacht dat ik fantaseerde geloof ik heb ik een hele lange brief geschreven naar dat bureau en uitgelegd wAt zoiets met een kind doet . Welke angsten er ontstaan: dat een kind tOtaal niets begrijpt van wat er gebeurt . Ik heb hen ook uitgelegd dat er veel en veel meer aandacht voor deze problematiek moet komen binnen de hulpverlening , willen ze hun werk ook goed doen enz enz . Ik heb nooit een antwoord gekregen dus ik concludeerde dat ze inderdaad deze hele problematiek die deze groep kinderen ( later las ik wel 9 % van de kinderen ) met angststoornissen ( zeg eerder paniek) niet begrepen werden. dus ik hoopte dat er verder mee aande slag gegaan werd binnen de psh. want ze begrepen er NietS van . Ik heb toen een psycholoog gevonden via een leraar die me apart nam , en mij naar haar verwees ook al wist hij niet wat er aan de hand was. Ik had niets verteld , maar hij zag wel dat ik iet goed in mijn vel zat denk ik. Op haar manier heeft zij mij uitstekend geholpen. In deze tijd zou deze vorm niet okay zijn denk ik . Maar zij nam mij gewoon in haar armen en heeft mij getroost. Me mijn veiligheidsgevoelens terug gegeven en een heleboel liefde en geduld. . Ik had immers een gestoorde emotionele ontwikkeling doorgemaakt doordat mijn band met vader en moeder was verstoord. Ik mocht nl niet zeggen van die man ( een werknemer van mijn vader). En ik denk ook wel dat ik daardoor lastig was . Je gaat je gevoelens om veilig voelen nl compenseren. Het is allemaal goed gekomen met mij. Tot ik aan anderen herken zelfs dat er iets aan de hand kAn zijn op dat gebied dus. En ik herkende aan een opmerking mijn broertje die ook slachtoffer was geweest en ik denk achteraf nog wel meer in ons buurtje in die woonplaats. . Die man is nu dood, en eigenlijk is dat wel een opluchting . Dan kun je zelfs nog bedenken zonder angst : misschien heeft hij ooit eens beseft dat hij dat kinderen heeft aangedaan. Of : wist hij amper wat zIJn gedrag aanrichtte , en eigenlijk ondanks alles : die jongeman was niet eens volwassen ( ik denk een jaar of 16/17. Zijn moeder had zelfmoord gepleegd ... er was geen egzag meer in dat gezin want Pa moest werken en zo kan ik een heleboel bedenken om te kunnen vergeven. En dan is het niet meer zo erg maar gewoon zielig . Gelukkig is de openheid over deze problematiek er nu volop, en is sex/emotionele opvoeding en openheid een groot voorrecht voor onze jeugd nu. En daardoor voor ons gemakkelijker om ook te moge benoemen zonder ons te schamen of in het trauma terug te vallen. En is de hulpverlening met sprongen vooruit gegaan. Een ervan is hier het forum waar je zonder oordeel mag praten. Ik vind het geweldig . En gesprekjes met mensen die er nonchalant over doen die tja: laat ik links liggen. Ze begrijpen het niet, of kunnen het niet begrijpen , of ze zijn gewoon een beetje bot
30 april 2025 (bewerkt)
Ik heb ook je andere reactie gelezen.
En herken enkele dingen. Niet allemaal, want bij mij duurde het mijn hele jeugd.

Wat goed dat je zo'n psychologe bent tegengekomen.
Dat heeft mogelijk misschien meer schade voorkomen.
En ja dat kon toen nog.

Helaas heeft taboes doorbreken ook een andere kant, namelijk dat we misschien wel te krampachtig worden als het gaat om aanraken.
Toch dient elk verkeerd aanraken serieus genomen te worden, het heeft meer te maken met een omslag in hoe mensen, mannen en vrouwen met elkaar en seksualiteit omgaan.
Waar het ook veel te maken heeft met macht!

Overigens denk ik zelf, dat man of vrouw, die kinderen (anderen) misbruiken meestal wel degelijk weten wat ze doen, uitzonderingen daargelaten.

Ik ben het niet helemaal met je eens dat de jeugd van tegenwoordig het zoveel beter heeft.
Ik zie en lees hier en elders echt nog teveel wegkijken, niet willen weten, victam blaiming.
Ook in de hulpverlening zijn nog veel manco's.
Waar soms ook bij de politie aangiftes niet worden opgenomen, of het OM niet halen.

Mensen met seksueel misbruikervaringen krijgen allerlei diagnoses, die je wel met je mee moet dragen en je ook in de weg kunnen staan in je verdere (werkzame) leven.
Regelmatig zijn het ook geen goede diagnoses omdat het veelal om overlevingsmechanismen gaat en dat is heel iets anders dan allerlei stoornissen.
Wel is het goed dat PTSS uiteindelijk erkend is en herkend wordt.

Wel zie ik toch weer een ontwikkeling hier en elders in de wereld waarin we weer terug in de tijd worden gegooid.
Een groep mannen ook steeds conservatiever wordt, maar ook vrouwen.
Ik probeer niet te generaliseren maar toch vind ik het onrustbarend...en kan ook misbruik weer meer in de hand werken.
Zo ook internet een bron van seksueel misbruik is.

Maar je hebt gelijk er zijn ook positieve kanten, zoals sites waar je terecht kan en ook instanties waarmee je misschien uiteindelijk op de goede weg komt.
Het taboe doorbreken geeft ook een helder beeld, dat het om jongens en meisjes gaat, om mannen en vrouwen.
Daders veelal bekenden zijn.

Als laatste vaak kunnen mensen niet begrijpen. Dat ben ik met je eens, omdat wat je niet ervaren hebt gevoelsmatig ook niet kan weten.
Maar gewoon aannemen dat het is voor de ander zoals die laat blijken is vaak al voldoende en gewoon aanhoren.
Waar er soms juist ook zo'n grote behoefte is juist wel begrepen te willen worden bij slachtoffers, erkenning nodig is.

Het is fijn om met elkaar ervaringen uit te wisselen 💖🌟