Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor nabestaanden na zelfdoding

Het verlies van mijn beste vriendin

Op dit forum lees ik vooral verhalen van nabestaanden in de vorm van familieleden of partners. Ik zou me niet kunnen voorstellen hoe heftig het moet zijn om een familielid of partner te verliezen door zelfdoding. Zelf ben ik anderhalf jaar geleden mijn beste vriendin verloren aan zelfdoding en ik merk dat ik deze positie best heel lastig vind. Er zijn eigenlijk geen groepen of fora voor nabestaanden in de vorm van vrienden (mocht iemand deze kennen dan hoor ik het graag). Ik ben benieuwd of hier meer mensen nabestaande zijn van een goede vriend of vriendin om te horen of er herkenning is in mijn verhaal of dat er misschien ook herkenning is bij nabestaanden in de vorm van familieleden en partners. 

Vindt iemand herkenning in mijn verhaal?

Mijn beste vriendin en ik ontmoeten elkaar als sportmaatjes nadat we voor onze studies beide net in een nieuwe stad kwamen wonen. Het klikte eigenlijk gelijk en in de jaren die volgden werd onze vriendschap steeds hechter. We bespraken telkens meer over de dingen die we in ons leven hadden meegemaakt en ik kwam erachter dat er in haar een behoorlijk traumatisch verleden schuilging. Ze volgde voor- en tijdens onze vriendschap vele therapieën en probeerde haar leven zo goed mogelijk in te vullen. Voor de buitenwereld had ze alles. Een koophuis, goede baan, hobby’s, vrienden en de relatie. 

Dat het eigenlijk erg slecht met haar ging ontdekte ik na mijn 29ste verjaardagsfeest. Ze had een uur van tevoren afgezegd en de dag erna belde ik haar om te vragen wat er aan de hand was. Ze vertelde dat ze vanuit paniek een suïcidepoging had willen doen maar op het laatste moment toch 113 gebeld had. Op dat moment zat ze in therapie maar de psycholoog van dat moment verwees haar door naar de specialistische GGZ na haar eerlijke verhaal over haar suïcidepoging. Ze kwam op een wachtlijst van 7 maanden. 

We konden samen praten over wat er gebeurd was en wat maakte dat het leven zo moeilijk voor haar was. Ook spraken we over haar gedachten over– en verlangen naar de dood. Wat dit voor haar zou opleveren, wat het mij en haar omgeving zou kosten. Aan de ene kant was het fijn om hier zo open met elkaar over te kunnen spreken maar aan de andere kant was het ook moeilijk. Het was een worsteling tussen verantwoordelijkheidsgevoel en het willen respecteren van haar wens. Ik noemde naar haar dat ik niet voor haar kon besluiten of haar kon tegenhouden, alleen dat het voor mij en de mensen om haar heen een vreselijk verlies zou zijn. We maakten een plan met haar en haar toenmalige partner over wat ze kon doen als het niet goed met haar ging waarbij we ook waakten dat het niet ten koste van onszelf zou gaan. De verantwoordelijkheid voor het volgen van het plan lag bij haar. 

Drie dagen voor haar overlijden hadden we een gezellig uitje voor haar verjaardag gepland. Waar ik altijd vrij goed aanvoel hoe het met mensen gaat, vooral wanneer iemand zich niet zo goed voelt, merkte ik niets anders dan ontspanning en rust. We hadden een fantastische dag samen en hebben veel gelachen. We sloten de dag af met een wijntje en een ‘tot volgende week’. 

Op de dag van haar overlijden moest ik iemand ophalen van het vliegveld. Daar aangekomen appte haar toenmalige partner mij dat hij geen contact kreeg met haar. Ook ik probeerde haar te bereiken maar kreeg geen contact. We spraken af dat hij naar haar toe zou rijden en dat ik mijn telefoon zou uitzetten totdat ik weer thuis zou zijn. Vooral omdat ik een sterk voorgevoel had dat wat hij zou aantreffen, geen goed nieuws zou zijn. Thuisgekomen deed ik mijn telefoon aan en werd mijn angst werkelijkheid, mijn vriendin had haar leven beëindigd. Ik ben naar haar huis gereden waar het ondertussen vol stond met politiewagens, er net een ambulance wegreed en waar de hele buurt buiten stond. Het was een bizarre, onwerkelijke dag. Het voelde als een film. Van het gesprek met de schouwarts, tot de komst van haar familie bij het huis en alles daaromheen. Van de politie ontving ik die dag de afscheidsbrief die ze voor me geschreven had. Het bleek dat ze haar overlijden goed haar voorbereid. Alle belangrijke documenten lagen op tafel en voor haar dierbaren lag een uitgebreide afscheidsbrief klaar. Het raam naar de gang had ze afgeplakt en op een briefje had ze aangegeven wat men zou aantreffen als ze binnen zouden komen. Hiermee heeft ze tot op het laatst willen zorgen voor de mensen om haar heen. 

In de dagen die volgden was ik gebroken. Naast het grote verlies was het zoeken naar mijn positie. Welke rol speel ik tijdens het afscheid? Wat wist haar familie? Welke antwoorden kon ik geven en welke niet? Wilde ik die antwoorden geven? Welke vragen heb ik zelf nog? 

Het afscheid was mooi maar ook dubbel. Waar veel mensen met vragen zaten, had ik deze niet. Waar haar dood voor veel mensen onverwacht kwam, was ik op de hoogte van hoe het écht met haar ging. 

In de periode na het afscheid kreeg ik last van paniekgevoelens en onrealistische gedachten over de dood. Het verlies van mijn vriendin was zo overweldigend en onrealistisch geweest dat mijn hoofd en lichaam hadden besloten dat ik niet opnieuw zo’n klap kon verwerken. In contact met andere vrienden en dierbaren sloot ik mezelf af en kwam ik niet meer bij mijn gevoel. Ik was angstig om anderen op deze manier te verliezen maar wilde hen niet opzadelen met deze onrealistische angst. Omdat ik en mijn vriendin geen gemeenschappelijke vrienden hadden, droeg ik dit gevoel alleen. Ik had het gevoel anderen niet te willen opzadelen met mijn zwaarte en ik merkte ook bij buitenstaanders dat ze het moeilijk vonden om te vragen naar hoe het echt met mij ging. Of het spannend was voor anderen of suïcide gezien wordt als een taboeonderwerp is voor mij niet helemaal duidelijk, al vermoed ik een combinatie van beide. Na het volgen van EMDR kwam ik gelukkig van mijn klachten af en kwam er ruimte voor rouw. 

Ik besef me dat ik ontzettend dankbaar mag zijn voor de afscheidsbrief en onze fijne laatste momenten samen. Hierdoor heb ik geen vragen over haar dood en kan ik me ergens berusten in het feit dat het voor haar een bewuste keuze is geweest en geen keuze vanuit paniek. Echter mis ik haar enorm, vooral op de momenten dat het moeilijk is in mijn leven en zij als enige mijn diepste gevoelens kende. Met daarnaast het feit dat ik haar zo anders gegund had. 

Nu ben ik vooral benieuwd of iemand zich herkent in de vriendschapsband van openheid. Zijn er meer mensen die meer wisten dan andere naasten/familie, voor en/of na het overlijden? Hoe was dit voor jou? Hoe ging/ ga je hiermee om? Waar vind jij je steun? En voor vrienden en familie, hoe kijken jullie hier tegenaan? 

Ik lees graag of iemand zich hierin juist niet/wel herkent en dat met mij wil delen.

Dank alvast hiervoor. 

 

 

Bezig met laden...

10 Reacties

09 december 2024
Ik herken me wel in je verhaal. Ik bleek ook als enige echt op de hoogte te zijn van de suïcide gedachten van mijn (veel jongere) vriendinnetje. Dat heeft wel voor momenten van ongeloof gezorgd omdat ik me niet kon voorstellen dat anderen niet zagen hoe slecht het met haar ging. Ik heb haar anderhalve maand voor haar zelfdoding in huis genomen omdat het niet verantwoord was haar alleen te laten. Ze had nog steeds een hulpvraag maar het lukte haar niet deze alleen te stellen dus ik heb haar bijgestaan op zoek naar de juiste hulp. Het heeft niet mogen baten. Dat na haar overlijden haar vader aan mij vroeg of ik wist dat zij dood wilde kwam als een schok binnen. Wat moet ze al die jaren eenzaam zijn geweest om haar gevoelens zo goed te verbergen voor iedereen waar ze zoveel van hield. Het maakt ook dat het voor mij een zware last is, het verwerken gaat moeizaam. De emoties zitten zo hoog. Ze heeft me uitgezocht als vertrouweling en dat had ze ook nodig. Ze zei altijd dat ik brede schouders had en wel wat kon hebben. Maar dit is ook voor mij niet te dragen. Los van de verantwoordelijkheid die ik voelde (ik voel me nergens schuldig aan want ik heb gedaan wat ik kon) mis ik ook gewoon mijn lieve vriendinnetje.
20 november 2024
Zo herkenbaar wat je schrijft "Ik besef me dat ik ontzettend dankbaar mag zijn voor de afscheidsbrief en onze fijne laatste momenten samen. Hierdoor heb ik geen vragen over haar dood en kan ik me ergens berusten in het feit dat het voor haar een bewuste keuze is geweest en geen keuze vanuit paniek. Echter mis ik haar enorm, vooral op de momenten dat het moeilijk is in mijn leven en zij als enige mijn diepste gevoelens kende. Met daarnaast het feit dat ik haar zo anders gegund had"; ikzelf ben 15 jaar bezig geweest om de juiste hulp voor mijn dochter te vinden; steeds zag ik haar verder afglijden en we hadden er ook goede gesprekken over hoe moeilijk ze het leven vond. Door steeds veranderende hulpverleners en Corona kwamen we maar niet tot de juiste hulp; ook tegenstrijdige antwoorden van deze hulpverleners maakten het geheel niet overzichtelijker. De laatste keer dat ik haar gezien heb ( wsl.heeft ze 's-avonds of volgende morgen "het"gedaan) hadden we het over dat ze echt niet meer wilde en wat ik kon doen om haar te helpen; ik heb nog voorgesteld om slaappillen te sparen maar ze wilde mij er geen problemen mee laten krijgen. Nu denk ik: hoe heb ik zo rationeel kunnen praten over de dood terwijl ik haar niet wilde missen? Maar het is zoals je zegt: aan de ene kant wil je dat ze rust krijgt maar aan de andere kant denk je dat het misschien toch nog verbeterd kan worden. Ikzelf stond ook alleen met mijn zoon; haar vader zag niet hoe erg het er met haar ging en snapte haar niet. Zelfs de Psych.die haar op dat moment behandelde heb ik nog erna gesproken en ook zij geeft toe de ernst niet goed ingeschat te hebben. Mijn dochter was intelligent en welbespraakt en bijna niemand kwam tot de kern; alleen wat mensen die ze op internet had leren kennen ( hoorde ik ook pas later). Ik kan het nu aanvaarden dat er mensen zijn die echt niet weten hoe ze moeten leven maar ik mis haar zo!
18 november 2024
Wat een lieve bijzondere vriendin ben je voor haar geweest. Wat fijn dat ze in de laatste dagen van haar leven zoveel steun had aan jouw. En ook de openheid om er over te spreken heeft kunnen delen met jouw.
Ik herken het wel wat je schrijft over dat je bijna de enige was die wist van haar pogingen om er niet meer te zijn.
Mijn man heeft zich afgelopen december zijn leven beeindigd. Ook waren er voorheen verschillende pogingen gedaan. Ook ik wist hier alleen van en ook mijn man sprak met mij er over dat hij geen zin meer had om er te zijn. Hij vond het leven niet meer leuk. Ik kon hem niet overtuigen en probeerde ook met hem te praten er over. Maar dit mocht dus niet baten naar drie pogingen is het dus toch gebeurt.
Ook in de omgeving familie vrienden van hem kwam het heel onverwachts omdat hij het niet wilde delen hoe hij zich voelde.
Zelf heb ik wel in die periode mijn twee vriendinnen het gedeeld of ze er voor mij willen zijn als het moment daar zou komen. Omdat ik het aan voelde dat het eens zou gaan gebeuren.
In die tijd was ik verder wel erg eenzaam omdat je toch weinig het verder niet met anderen deelt.
Ik ben met hulp EMDR op de goede weg en pak langzamerhand wel weer het leven op. Probeer er maar weer iets van te maken ondanks het gemis van mijn lieve man.
Ik wens je veel sterkte en ook fijn dat je je verhaal zo moedig hebt opgeschreven. Dankjewel!
18 november 2024 (bewerkt)
Hallo Johannaantje,

Bedankt voor je lieve reactie. Het is fijn om te lezen dat je dit uit mijn verhaal haalt. Aan de ene kant voelt het inderdaad alsof ik een goede vriendin heb kunnen zijn, aan de andere kant is het soms ook zo dubbel omdat ik haar niet heb kunnen helpen.

Dat laatste lees ik ook in jouw verhaal terug. Ik herken de eenzaamheid en (wat ik denk te lezen in jouw verhaal) de machteloosheid. Ik kan me voorstellen dat het voor jouw man fijn geweest moet zijn dat hij zijn gevoelens wel met jou heeft kunnen delen, dat moet voor hem ook niet makkelijk zijn geweest kan ik me zo voorstellen.

Hoe was het voor jou dat het voor anderen zo onverwacht kwam? Heb je gedeeld dat je wel wist hoe het met je man ging?

Wat goed om te lezen dat je het met vriendinnen hebt gedeeld. Ik heb dit destijds niet echt gedaan (zo nu en dan een heel klein beetje) en ik kan me voorstellen dat het fijn was dat je hen niets hoefde uit te leggen toen het gebeurde. Ik hoop dat je steun aan hen hebt en op dat moment had.

Fijn dat de EMDR helpend is in het weer oppakken van het leven. Dat weer oppakken is niet niks, helemaal niet als het je partner betreft. Heel veel sterkte, en nogmaals dank voor je reactie, dit is voor mij ook helpend.

18 november 2024 (bewerkt)
Nog even je vraag beantwoorden. Ik heb het gerespecteert dat mijn man het niet wilde delen met zijn naaste familie. De familie vroeg ook aan mij waarom ik of mijn man het nooit heeft gedeeld. Daarin kon ik alleen maar antwoorden dat hij dat niet wilde delen. Hoe erg ook voor hun. Wat ik ook wel begrijp. Hun hadden meer aandacht aan hem willen besteden als ze het hadden geweten. Maar het was zijn wens om het niet te delen dat hij suïcidaal was. Moest ik dat dan achter zijn rug om doen, nee dat doe je ook niet. Maar idd dat voelt wel heel verdrietig.
Ten opzichte van de familie voelde ik mij natuurlijk ook erg verdrietig ook voor hun maar heb geen spijt dat ik het niet heb gedeeld. Ik respecteerde de keuze van mijn man.
18 november 2024
Wat mooi en krachtig dat je zo achter je man bent blijven staan. Dankjewel voor je antwoord, dat voelt steunend om te lezen.
Standaard profielafbeelding
v
18 november 2024
Wat ben je een lieve en verschrikkelijk goede vriendin voor haar geweest.

Ik ben twee jaar geleden mijn zus verloren na een jarenlange strijd met depressie en een persoonlijkheidsstoornis. Ik heb er vrede mee dat ze dood wilde en is; dat was altijd haar grootste wens. De meeste mensen hebben een inherente overlevingsdrang. Aje oversteekt en het kon maar net, denken: pfoe dat ging gelukkig net goed. Mijn zusje had het tegenovergestelde.


De manier waarop heb ik wel moeite mee. Ze wist dat het al jarenlang mijn grootste angst was om haar thuis dood aan te moeten treffen, en die angst is uiteindelijk waarheid geworden.

Ken je het Rouwcafé? Je kunt ze op Instagram vinden. Maandelijks hebben zij een bijeenkomst voor twintigers en dertigers die met allerlei soorten verlies te maken hebben. Ik vind het erg fijn. Ook al is het zo, zoals je zelf zegt, dat rouw voor iedereen verschillend is afhankelijk van hoe dichtbij je iemand stond, of waaraan iemand is overleden, zijn er altijd overeenkomsten en punten van herkenning, want je mist iemand.


Kun je met de partner van je vriendin spreken?

Heel veel liefs!!
18 november 2024
Hallo V.,

Dankjewel voor je lieve reactie. Fijn om te horen dat er herkenning is van een familielid als nabestaande. Ik herken me in jouw gevoel van vrede hebben met de doodswens (en daarmee natuurlijk niet de vrede van het verlies als mens). Fijn om dat zo te lezen, dat dat er ook mag zijn. Ik lees daarmee niet alleen een soort begrip maar ook liefde voor je zus.

Het vinden van mijn vriendin was ook mijn grootste angst. Wat ontzettend naar om te lezen dat deze angst voor jou werkelijkheid is geworden. Ik kan me niet voorstellen hoe heftig dit moet zijn geweest. Ik hoop voor jou dat er naast deze heftige gebeurtenis, ruimte is voor ook de mooie herinneringen die er vast zijn.

Bedankt ook voor de tip! Ik ga het opzoeken. Deze instagrampagina kende ik nog niet.

Om op jouw vraag terug te komen, nee, met de toenmalige partner van mijn vriendin kan ik niet praten. Dit is een bewuste keuze vanwege het beroep op hulp wat hij richting mij deed. Dit kon ik niet dragen. Het is goed geweest om hier bewust een keuze in te maken voor mezelf. Ook dat was niet makkelijk maar wel nodig om met het verlies 'te dealen'.

Heel veel liefs terug!
18 november 2024 (bewerkt)
Ten eerste wat fijn dat zij een lieve vriendin had waarmee ze dit heeft kunnen delen. In mijn situatie betrof het mijn dochter. Die weinig tot niks vriendinnen had. Dus zei vertelde mij alles en wist ook al lang dat het erg slecht met haar ging. Ik ben naar haar eerste poging ook in de alarmstand geschoten. Waar ik ook met collega's en familie over had. Ook hulp gezocht. Bij ggz. Voor mij leek het net alsof ik de enige was die zich realiseerde dat ze er op een dag niet meer zou zijn. Dus ben vanaf die dag al in een soort paniek en angst verzeild geraakt. Omdat niemand mijn hulpvraag hoorde. Uiteindelijke heeft ze afgelopen dec 2024 zich van het leven benomen dmv de trein. Ze heeft mij die dag persoonlijk afscheid genomen. Maar mijn gevoel heeft mij die dag in de steek gelaten. Waar ik me erg lang schuldig om heb gevoeld, ook had ik er erge nachtmerries van gehad en kon van mijn lieve dochter niet eens afscheid nemen. Ik heb Steun aan mijn zusje. Mijn andere kind verwerkt het op zijn eigen manier en we hebben niet tot geen contact meer ,wat mij ook erg verdrietig maakt. Ik heb professionele hulp gezocht. Gesprekken gehad nog steeds. Emdr en medicatie. Door de klap die ik heb gehad heb ik nog steeds een functioneringsstoornis . Ik ben mensen schuw geworden. En dat is als kapster niet voor te stellen. Langzaam knap ik een beetje op. Dankzij mijn lieve zus en paar goede vriendinnen. Heel veel sterkte toegewenst.
18 november 2024 (bewerkt)
Hallo Conchita,

Dankjewel voor je fijne reactie. Wat moet het eenzaam gevoeld hebben om zelf te weten dat het zo slecht met je dochter ging en dat anderen de hulpvraag niet hoorden. Ik herken denk ik diezelfde frustratie wel een beetje en de gevoelens van angst en paniek. Het moet daarnaast denk ik ontzettend naar zijn om het gevoel te hebben dat jouw gevoel je in de steek gelaten heeft. Zelf kan ik dat anders zien, vanuit het idee dat mijn vriendin kennelijk zelf zoveel rust en vrede met haar besluit had, dat ik het daardoor niet gevoeld heb. Maar dat kan voor jou natuurlijk helemaal anders zijn.
Wat fijn dat je steun hebt aan je zusje en goede vriendinnen, ik heb ervaren hoe belangrijk het is om te delen met anderen. Ik hoop voor jou dat de hulp die je hebt gezocht je uiteindelijk weer een stukje leven en jezelf teruggeeft. Voor jou ook heel veel sterkte.