Misbruik en mijn “ mannelijkheid”
Na het verbreken van de stilte over het seksueel misbruik en ik het niet langer voor mijzelf ontken, zijn allerlei gedachtes de revue gepasseerd. Op 3 oktober staat een lotgenotenbij- eenkomst specifiek voor mannen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, bij Slachtofferhulp op de agenda.Dit herinnert me aan de gedachtes die ik had, en soms nog heb, over het gevolg van het misbruik op mijn “mannelijkheid”.
Kun je als jongen wel verkracht worden? Hoe kijken anderen nu naar mij nu ze het weten? Ben ik wel iemand omdat ik het heb laten gebeuren? Wat is “mannelijkheid”? Wat denken vrouwen wel van een partner die zich heeft laten misbruiken? Kan ik nog wel intiem zijn met mijn partner?
Mijn echtgenote zegt over die periode ; “ ik ken geen eenzamere man dan mijn echtgenoot”. Dat eenzame, ja dat herken ik wel. We praten over het misbruik, hoe zij en ik ons nu voelen, over het verloop in de therapie. Toch ben ik benieuwd hoe jij als man dit ziet, ervaart. Hoe leg je nu contact na het verwerken van je trauma? Wat doe je als het zo aan de orde komt? Het is mijn “litteken” maar mag geen wissel trekken op nieuwe relaties. Hoe zie ik mijzelf nu als man, echtgenoot met deze ervaring? Zijn er mannen die dit herkennen?
3 Reacties
Lieve lotgenoot,
Allereerst wil ik zeggen dat je moediger bent dan je denkt. Het verbreken van de stilte over seksueel misbruik is een grote stap, en het erkennen van je ervaringen is essentieel voor je genezing. Het is begrijpelijk dat je worstelt met vragen over je mannelijkheid en hoe je jezelf ziet na wat je hebt meegemaakt. Hier zijn enkele gedachten en adviezen die je kunnen helpen op jouw pad naar herstel en verbetering
1. **Erkenning van je gevoelens**: Het is volkomen normaal om verwarring en verdriet te ervaren over wat je hebt doorgemaakt. Verlies van zelfvertrouwen en vragen over je mannelijkheid zijn veelvoorkomend. Onthoud dat je niet alleen bent; veel mannen voelen zich op een bepaalde manier in deze situaties.
2. Zoek steun:Praat openlijk met je partner en vertrouwelingen over je gevoelens en gedachten. Het delen van je ervaringen kan niet alleen de last verlichten, maar ook de verbinding met anderen versterken. Overweeg ook om deel te nemen aan de lotgenotenbijeenkomst. Het kan waardevol zijn om te horen hoe andere mannen deze ervaringen hebben verwerkt en om te leren van hun perspectieven.
3. Herdefinieer mannelijkheid**: Mannelijkheid is niet gedefinieerd door wat je hebt meegemaakt, maar door wie je bent. Het is mogelijk om je mannelijkheid te herzien en te begrijpen dat kwetsbaarheid en het vragen om hulp ook krachtige eigenschappen zijn.
4. **Intimiteit en relaties**: Intimiteit kan uitdagend zijn na trauma, maar het is ook een kans voor groei en verbinding. Neem de tijd om te communiceren met je partner over je angsten en grenzen. Samen kunnen jullie manieren vinden om intimiteit op een veilige en comfortabele manier op te bouwen.
5. **Zelfzorg en therapie**: Blijf werken aan je herstel via therapie of zelfhulp. Dit kan helpen bij het verwerken van de trauma’s en het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld.
6. **Deel je verhaal**: Jouw ervaringen zijn waardevol en kunnen anderen helpen. Door je verhaal te delen, geef je niet alleen jezelf een stem, maar help je ook anderen die misschien vergelijkbare situaties doormaken.
Onthoud dat je niet alleen bent in deze strijd. Veel mannen herkennen zich in jouw verhaal en er is een gemeenschap van steun beschikbaar. Neem de tijd die je nodig hebt om te genezen en wees lief voor jezelf.
Met vriendelijke groet,
Anonieme meid
---
Ik hoop dat dit advies helpt en dat je het op een manier kunt overbrengen die voor jou en de anderen ondersteunend is