Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van geweld

Ik voel de schop

Hallo allemaal,

Nachtmerries en herbelevingen zijn onderdeel van mijn CPTSS en zijn bij mij aan de orde van de dag en nacht. Afgelopen nacht weer een nachtmerrie. Bij deze de situatie dat ik in elkaar geslagen werd met mijn dienstdoende collega door een groep van 9 mannen. Wat deze nachtmerrie nog enger maakte is dat ik wakker schrok doordat ik ook daadwerkelijk de trap in mijn buik voelde.

Is dit herkenbaar voor jullie of is dit bijzonder nieuw symptoom?
 

Groetjes,

Arnold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezig met laden...

12 Reacties

16 oktober 2024
Hallo Arnold,
Wat ontzettend verdrietig van je klachten. Je hebt in de hulpverlening gewerkt lees ik.
Zelf kom ik daar door mijn jeugd met trauma ook nu nog regelmatig mee in aanraking (emoties, spanning te hoog oplopen en dan weer een TS..) Ik ben me ervan bewust dat het voor hulpverlening ook niet altijd makkelijk is, de situaties waar ze soms mee moeten dealen.

Je nachtmerries die je beschrijft ook bij mij herkenning, al zijn het bij mij vooral heftige gevoelens waar ik mee wakker word en heb ik regelmatig s'ochtends even de tijd nodig "om te landen" en te bedenken dat ik gedroomd heb.
De fantoompijn zoals beschreven lijkt me een goede uitleg.

Heel veel sterkte
05 november 2023
"Hi Arnold, "Onbewust de fysieke pijn (her)beleven blijft een idiote gewaarwording (je eigen woorden en herkenbaar). De daadwerkelijke pijn voel je niet meer, wel de staat van angst, willen vluchten, mss terug vechten, en heb je dromen over hoe je het anders had gedaan, als super man/vrouw? Ik wel :), Khad mn schild gebruikt ! Dit gaat natuurlijk dan over wat je had kunnen doen? is ook irrationeel, al kunnen die gedachten mij wel helpen een andere wending te geven aan de pijn, nu ik deze reëel fysiek niet meer voel, soort veranderen van de werkelijkheid, zonder ook de dader fysiek pijn te doen. Tuurlijk ben ik ook wel eens boos, uiteindelijk haat ik niemand.....weet niet hoe dat werkt, mss omdat ik zelf niet hou van geweld gebruiken. En vind nog steeds de pen machtiger dan het zwaard ! Voor jezelf, n klein kladblokje, n schetsje......dat gaat ook op je mobiel, al is dit anders......mss generatie-afhankelijk, ......de pen heb je in je hand......je voelt hoe je schrijft.....krampachtig of vloeiende lijnen, .......en vooral......je ziet, je eigen emotie ook in je handschrift......strak/dun/klein/dik gearceerd/tekeningetjes, puntjes, etc. Zo leer je jezelf ook kennen, als je het herleest/kijkt. Kzit wel nog met ? Hoe kan een mens of mensen, iemand zo aanvallen? Wat gaat er in hun om, om zo te reageren? Is de zorg tegenwoordig een boksbal van deze maatschappij?

De (ster)-k-(ren) groeten, + natuurlijk de Zon (warmte) , Annastasia.
06 november 2023 (bewerkt)
Hoi Annastasia,

De zorg als boksbal voor de maatschappij? Het lijkt erop dat over het algemeen gezien feitelijk alle hulpverlening als boksbal worden gezien. Zorg, justitie, brandweer... Hulpdiensten kunnen steeds vaker niet meer hun (levensreddend) werk doen.
Waar het aan ligt? Tja..... Zelf ben ik nu 56 en kom uit het tijdperk van kleuren met potloden op papier, buitenspelen door bijvoorbeeld te gaan knikkeren en zo meer. Sinds jaren is dat "vervangen" door internet, social media. Uit eten is voor mij bijvoorbeeld gezelligheid, genieten, samen kletsen. Hoe vaak ik wel niet jonge gezinnen heb gezien waar ze allemaal op hun mobiel zitten of waar een jong kind zoet gehouden wordt met een filmpje op een tablet. Het is de tijdgeest. Het maakt bepaalde zaken kennelijk normaal.

Het schrijven met een pen, potlood verkies ik ook boven het schrijven op een scherm als het gaat om MIJN gedachten, herbelevingen, nachtmerries. Zoals je al schreef Annastasia; je ziet veel teerug in de wijze waarop je het schreef.

Dank voor je mooie herkenbare reactie.

Warme groet,
Ambrosius
22 augustus 2022 (bewerkt)
Hoi Arnold, heb ook CPTSS en inderdaad herken ik dit ook. Wakker schrikken, in mijn droom zelfverdedigen, huilend wakker worden, en zo heb ik ook een keer op mijn nachtkastje geslagen toen ik wakker werd van een droom (ik was aan het zelfverdedigen). Ik heb het ook weleens overdag, dat ik bijvoorbeeld mijn handen voel branden bij herinnering/confrontatie of ik voel me ineens strak/knijpen in mijn bovenlichaam. Ik beleef het ook echt qua dromen.
06 november 2023
Hoihoi,

Dankjewel voor je reactie! Onder blijere omstandigheden zou ik gezegd hebben dat het een feest van herkenning is. Het is een herkenning maar dan wel een feest in mineur stemming.
Wat je overigens schrijft over overdag is herkenbaar. Zo kan ik een warm oor krijgen of een pijnlijke spier in mijn bovenbeen of het gevoel van een dik oog. Het lichaam en geest, het blijft wonderlijk.

Wens je sterkte en kracht toe.
Warme groet,
Ambrosius
04 mei 2022 (bewerkt)
Hi Arnold,

Ik herken dit zeker als slachtoffer van geweld. In mijn geval ben ik 30 jaar geleden in elkaar geslagen door een onbekende groep jongeren tijdens uitgaan en hierdoor voel ik nog altijd een soort dreiging bij groepsvorming icm alcohol. Ook komt het nog met regelmaat terug in mijn dromen, zoals jij nu aangeeft, hetzij steeds minder in de loop der jaren.

Groet,
Henk
25 april 2022
Hoi Arnold, beetje medische uitleg:

Bij trauma wordt je amygdala hyperactief (deze reguleert je angsten). Het kan zijn dat je dan in een overlevingsstand komt en weinig klachten ervaart tot er rust komt. Dat je amygdala je dan probeert te "beschermen" en daardoor klachten gaan ontstaan.

Doordat je angsten hoog zitten en daarmee je spanning. Betekent dat je de diepe slaap niet bereikt en in je rem-slaap blijft hangen (daarin is het brein nog deels actief en vinden dromen/nachtmerries plaats).
Doordat je brein nog meer actief is door de ptss betekent het ook dat je lijf (en dus je zenuwen) ook meer actief kunnen zijn. Dat je dus een pijnsensatie ervaart komt dan vanuit je brein. Deze reageert op de "pijnprikkel" welke deze denkt te krijgen in je droom. Het is een soort fantoompijn waardoor deze wel echt lijkt.

Er zijn hieromtrent ook experimenten waarbij iemand de arm naast een kunstarm legt en beiden met een veertje gestreeld worden. Wanneer het brein vergeet dat het een kunstarm is. Zal het zien van een pijnprikkel op de kunstarm voelen als een echte pijn. Staan mogelijk op youtube ofzo wel filmpjes van.

Hopelijk geeft dit een beetje toelichting aan je beleving.
25 april 2022
Hoi Steven,

Dank voor de uitgebreide uitleg.
Het verklaart de pijn beleving. Tegelijkertijd geeft het ook wat rust nu ik weet dat het een vorm van fantoompijn is.

Groetjes,
Arnold
25 april 2022 (bewerkt)
Hallo Arnold, erg vervelend voor je dat je hier zo veel last van hebt. Ik heb dit ook, maar na 4 jaar intensieve traumabehandeling wel in mindere mate. Ik schrik vaak wakker doordat ik het daadwerkelijk voel. Dit is denk ik vrij normaal, aangezien iedereen ook wel eens ervaart wakker te schrikken door het gevoel dat je valt. Ik heb het zelfs ook gehad als ik een herbeleving had, dat ik de klappen op mijn arm voelde en zelfs de schokbeweging maakte. Het is denk ik dus normaal. Wel is het verstandig hulp te zoeken als het je nachtritme in ernstige mate verstoord.

Sterkte hiermee!
25 april 2022
Hoi Mirte,
Raar maar waar, het is fijn om te lezen dat het herkenbaar is.

Groetjes,
Arnold
25 april 2022 (bewerkt)
Hoi Arnold,

Ik herken mijzelf heel goed in jouw herbelevingen en nachtmerries. Soms heb je het overdag, terwijl je met je dagelijkse bezigheden bezig bent, soms zit je 's nachts rechtop en hyperventilerend in je bed. Ik kreeg ik pas last van nachtmerries en herbelevingen een paar jaar nadat de traumatische ervaringen hadden plaats gevonden, en wat hierbij op viel is dat het ook pas een probleem werd toen er de ruimte voor was en ik in een veilige omgeving zat. Wat voor mij heel erg help is om daarmee in therapie te gaan. Aan de hand van imagenary exposure en rescripting zijn de klachten veel minder geworden. Wat belangrijk is, is dat je het niet probeert weg te drukken, geef jezelf ook vooral de ruimte om je een keer niet goed te voelen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je snel minder last hebt van je klachten!
25 april 2022
Hoi DLEnsche,
Dankjewel voor je uitleg en adviezen.

Groetjes
Arnold