Mijn collega schreeuwt niet meer
Bedankt dat ik in deze community mag zijn.
Mijn collega heeft een aantal weken geleden suicide gepleegd. Al pratende met bedrijfsmaatschappelijk werker, 113 medewerker en medewerker Slachtofferhulp, geloof ik dat "collega" niet passend is voor de relatie die we met elkaar deelden. Hij schreeuwde altijd op kantoor. Altijd grappen maken. Hoe scherper op t randje hoe beter. Normaal gesproken houd ik wat afstand van schreeuwers. Deze schreeuwerd ken ik 14 jr. Vooral in de wandelgangen. Een kort contact, meestal met een geintje. En altijd was er ook ruimte als ik eerlijk zei "t gaat me even niet zo goed". Dan stopte het schreeuwen, kwam hij n stapje dichterbij en vroeg oprecht: wat ist, kulleke?
Twee jaar geleden werd ik langdurig ziek. Mijn herstel en terugkeer naar de werkvloer was op sommige momenten loodzwaar. Ik had intense paniekaanvallen. Angst om weer zo ziek te worden, om in een hele kleine wereld te raken, te beseffen dat mijn leven ook eindig is, angst voor de/mijn dood. Hij zag me toen ik radeloos van paniek rondliep. Vroeg wat hij kon doen. Ik kreeg een knuffel, die mijn paniek verzachtte op dat moment. Daarna volgden er veel koffie-momentjes en deelden we meer over ons priveleven. We appten prive ook, iets dat ik zelden doe met (mannelijke) collega s. Er was wederzijdse openheid en dat voelde heel fijn. Ik sprak met hem over mijn angst voor de dood, over de invulling van mijn non-monogame relatie. Hij deelde over zijn priveleven, dat verder niemand wist op kantoor. Ik ontving dit als een geschenk van (wederzijds) vertrouwen. In tranen deelde ik over de rouw om mijn moeder, onterft worden, verlies van mijn stamgezin, verlies van mijn gezondheid, de spanning die dat gaf in mijn relatie, beeindiging van een diepe vriendschap, afscheid van een collega die een andere baan kreeg. Ik zat in een eindeloze spiraal van "verlies" en t verstikte me. Hij schreeuwde niet meer naar me. Wel in de wandelgangen, niet meer 1 op 1. We waren in verbinding samen. Ik vond rust omdat ik t kon delen. Hij appte dat hij onze gesprekken zo fijn vond. Dat hij me een lieverd vond. We zouden een nieuw koffiemoment plannen. En toen las ik intern over zijn overlijden. Ik dacht dat het een slechte grap was van hemzelf, ik schreeuwde en zakte letterlijk in elkaar. Een dag later hoorde ik dat hij suicide had gepleegd. De grootste schreeuwerd is stil. De grootste schreeuwerd heeft geen slechte grap uitgehaald. De grootste schreeuwerd met het kleinste hartje is zo wanhopig geweest dat hij zijn eigen leven genomen heeft. Ik noemde hem "Het grootste draakje vh Stadskantoor, met het kleinste hartje". Ik schreef t op een kaartje. Trots hing hij t op t whiteboard naast zijn werkplek.
Ik probeer er mee te dealen, te accepteren, te begrijpen, goed voor mezelf te blijven zorgen, op kantoor de stilte te verdragen, te genieten vh leven zoals hij me keer op keer verteld heeft. "Je weet nooit wanneer t jouw tijd is. Doe het nu, nu het nog kan!". Ik doe mn best. Soms lukt t, soms minder/niet. Ik mis hem enorm.
3 Reacties
Wat jij deelde met je collega was voor jou waardevol en ook voor hem als ik dat zo lees. Wat een groot verlies en gemis om iemand te verliezen met wie je zoveel hebt kunnen delen.
Ik ben mijn beste vriendin verloren aan suïcide en herken veel van wat je schrijft. Ik wist wel van haar doodswens maar alsnog kwam haar overlijden op een moment dat ik het niet verwachte. Ook ik heb getwijfeld of mijn empatisch vermogen wel in orde was omdat ik altijd aanvoelde hoe het ging. Voor mij was het een teken dat ze rust had gevonden in het feit dat haar pijn voorbij zou zijn.
Ook zij kon mij boodschappen over het leven meegeven die ze zelf niet zo kon voelen. Ze gunde het me, en zoals ik lees gunde jou collega/ vriend jou ook al het geluk.
Suïcide gaat gepaard met ontzettend veel gevoelens heb ik de afgelopen twee jaar geleerd. Verdriet, angst, boosheid, machteloosheid maar ook liefde, dankbaarheid en het kunnen terugdenken aan fijne momenten. Soms staan deze gevoelens los van elkaar maar vaak zijn er meerdere tegelijk. Dat kost energie en is soms verwarrend.
Ik merk dat het delen over het verlies en gevoelens die daarmee gepaard gaan voor mij helpt. Ik lees dat jij dit ook doet. Hoe is dit op jouw werk? Kun je erover praten met collega’s?
Ik lees je struggle met het ermee dealen/ accepteren. Wat mij heeft geholpen hierin is mild naar mezelf te zijn. Te voelen dat het soms allemaal even niet gaat en te ervaren dat er dagen zijn waarop het beter gaat. Dat dat allemaal erbij hoort en oke is.
Veel sterkte!
Het is volkomen normaal dat je worstelt met het accepteren en begrijpen van wat er gebeurd is, zeker gezien de openheid en het vertrouwen dat jullie deelden. De impact van zelfdoding op de omgeving is vaak complex en intens, en je gevoelens van verlies, ongeloof en zelfs woede zijn heel begrijpelijk. Het is bewonderenswaardig hoe je probeert om zijn advies op te volgen en van het leven te genieten, ook al lukt dat soms niet. Dat is helemaal oké.
Je hebt al contact gehad met verschillende professionals, wat heel goed is. Zij zijn er om je te ondersteunen en te helpen bij het omgaan met deze moeilijke situatie. Onthoud dat er geen "juiste" manier is om te rouwen en dat je absoluut geen blaam treft.
Henk
Je schrijft "zelfs woede". Ik schaam mij voor de woede die ik soms voel. Zoveel gesprekken over de dood, over de angst die ik voel om zelf ooit te sterven en over leven in het hier en nu. Hij geloofde in Engelen, in "er is meer dan wij hier kunnen waarnemen". Het troostte me. En ik voel me boos. Nog wel t hardste op mezelf, soms durf ik boos te zijn op hem. Ik ben boos op mezelf omdat ik er veel moeite mee heb om zijn woorden van troost en hoop nu nog op die manier te kunnen zien. Want hij liep al met een ander plan rond blijkbaar. En wat zegt het over mijn empathisch vermogen dat ik niet aanvoelde hoe slecht het met hem ging? Daar staan andere gedachtes tegenover die me helpen. Niemand had enig vermoeden. Iedereen is in shock. Mijn man zei me:" jij bent niet onvoldoende sensitief geweest, hij wilde niet dat jij die kant van hem zou zien". Mijn vriendin, die haar broer verloor aan suicide zei: "Je hoeft niet opzoek naar "waarom". Misschien vind je rust in de gedachte dat jij je niet herkent in zijn wanhoop en mindset toen hij zichzelf t leven nam?" Ik doe mijn best om fijne dingen te doen die de leegte wat vullen om door te gaan met hoop en vertrouwen.
Dank voor jouw helpende reactie, Henk 🙏