Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld

16 en plots ontmaagd (mijn verhaal)

Dag allemaal,

Al een tijdje denk ik eraan om lotgenoten op te zoeken, maar wist niet zo goed hoe. Na het kijken van een documentaire kwam ik via “centrum seksueel geweld” op de slachtofferhulp website en daardoor kwam ik deze community tegen. Ik wist niet dat dit bestond! Heel fijn om het gevonden te hebben. 

Ik ben 35 en op een punt gekomen dat ik mijn verhaal wil doen en, steeds beter, kan doen. Ik geloof in delen en helen en het lezen van jullie verhalen helpen enorm. We staan er niet alleen voor. We zijn niet gek. We stellen ons niet aan. Dank voor jullie kracht en moed om jullie verhaal te delen!

 

Bij deze doe ik ook graag mijn verhaal:

Ik was 16, bijna 17, maagd, onzeker, puber en nieuwsgierig naar sex. Mijn ouders zijn heel open over alles, waaronder ook sex, en het klonk allemaal erg spannend en interessant! Twee mensen die van elkaar houden (wist ik veel wat dat betekende) die dan heel erg genieten van elkaar. En ik zocht liefde, geborgenheid en bevestiging.

Op een avond in de kroeg ben ik met een jongen van 21 mee naar huis gegaan. Ik kan mij niks herinneren van de gesprekken die we hebben gehad in de kroeg, hoe hij mij heeft uitgenodigd en of ik dronken was. Ik had wel bier op, dat weet ik zeker. We kwamen aan bij zijn huis en de sfeer voelde vrijwel direct als dreigend voor mij. Hij liet me blowen en zette porno op. Ik kan me het gevoel van dreiging en angst nog goed herinneren: ik bevroor. Ik wilde dit niet, ik wilde weg, maar ik durfde niks te doen. Ik wist niet wat ik kon doen…dit gedeelte zat niet in het verhaal van mijn ouders…

Hij ging zijn gang met me…en nam het ervan. Ik kan me nare flarden herinneren van het gebeuren. Het was zo vulgair en zonder enige liefde of respect. Ik maakte het als verdoofd mee. Ik weet nog dat ik uit het half open raam keek terwijl hij achter me bezig was en ik het gewoon niet begreep. Ik voelde me letterlijk dissociëren van mezelf en deze situatie, terwijl ik naar de straat keek waarin ik was opgegroeid…toen hij klaar was (ik heb geen besef van hoe lang hij bezig is geweest en of het al licht buiten was of nog donker), liep ik als een lammetje terug naar huis. Toen begon het wegstoppen.

Ik werd depressief en kwam in de “metal” scene terecht. Alcoholgebruik schoot omhoog. Ik ontkende alles voor mezelf en vertelde het niemand. Ook mijn dagboek niet, waar ik altijd veel in schreef. Na mijn eindexamen lag ik voornamelijk in bed. Ik had geen afleiding meer en verweet mijn somberheid aan ‘het zwarte gat’ waar je in valt na je middelbare school. Mijn pa zag me vooral in bed liggen en ‘lui’ zijn en was er klaar mee. Als ik geen werk ging zoeken, schopte hij me het huis uit. Dus vond ik werk, iets om te doen en verder te kunnen. Dat is mijn redding geweest.

Ik ging werken, studeren, ontmoette mijn vrienden en kreeg relaties. Met veel van de vrienden die ik in die periode heb leren kennen, ben ik nog steeds bevriend en ik ben ervan overtuigd dat mijn weg naar genezing langer was geweest en heel anders had gelopen als ik ze niet had leren kennen. Het onderwerp ‘sex’ vermeed ik het liefst. Zeker als we met vriendinnen onder elkaar het gingen hebben over de eerste keer…en met vriendjes was het verhaal dat mijn eerste keer ‘niet zo leuk’ was. Ik kreeg altijd een heel naar gevoel zodra gesprekken daarover gingen, maar ik snapte niet volledig waarom. Ik was onbewust continu bezig met wegstoppen, overleven en de goede schijn ophouden. Ik werd er een kei in! Mijn echte ik en mijn gevoelens kwamen nauwelijks aan bod in mijn regime van stapavonden, werk, alles in de 6e versnelling, lol en alcohol. Al kreeg ik regelmatig, als ik teveel had gedronken, een paniekaanval. Dan probeerde mijn lichaam en geest te zeggen: help!!! Ik kon er niet naar luisteren…ik vond dat ik me aanstelde. ik was heel bang om de beerput open te trekken van dit ‘onbekende’, sluimerende gevoel van die donkere, negatieve en niet te begrijpen gebeurtenis van die nacht.

We spoelen door naar 2015: het gaat uit met mijn relatie van meer dan 4 jaar, ik verhuis 3x in een jaar en mijn werk wordt steeds minder uitdagend. In 2016 gaat het niet meer goed met me, zowel op werk als thuis: ik steven af op een burn-out. Mijn batterij is he-le-maal op en ik heb elke avond nachtmerries, flashbacks van de gebeurtenis en heftige paniekaanvallen. Ik voelde me stuk, kapot, er is iets mis met me. Mijn zelfwaarde was enorm laag. Ik verdoofde met alcohol, maar ook dat hielp niet meer. Mijn geest en lichaam waren niet meer in staat het spelletje met me mee te spelen en de schone schijn op te houden. Die burn-out was achteraf een groot kadoo! En hoe mijn werkgever ermee om is gegaan ook.

Ik had nog nooit met een psycholoog gepraat. Bij het allereerste gesprek met de psycholoog kwam het verhaal er voorzichtig uit met liters tranen. Ik was verbaasd over de steunende en lieve reactie. Ik had verwacht dat ze zou zeggen wat ik mezelf al die jaren intern had verteld: “Stel je niet zo aan. Was gewoon niet mee gegaan. Had gewoon nee gezegd. Je vroeg er waarschijnlijk om.” Etc etc. Toen dat niet gebeurde, heb ik me open kunnen stellen voor herstel. Ik had ook weinig keuze, want mijn lichaam stopte gewoon met werken als ik teveel deed. Ik kreeg een EMDR-behandeling via GGZ waar ik heel veel aan heb gehad. De enorme emotionele lading gingen er vanaf en de paniekaanvallen zakte in aantal en hevigheid.

Ik was heel angstig voor de alom bekende paniekaanvallen. Iets wat mijn EMDR-behandelaar me daarover uitlegde, zal ik nooit vergeten: “Een paniekaanval kan niet langer duren dan een paar minuten. Je lichaam stopt er vanzelf mee, omdat het zuurstof nodig heeft. Dus probeer door te ademen en niet in paniek te raken. Dan is het zo voorbij.” Dat wist ik niet en dat hielp tegen de angst voor een aanval. En het werkte ook nog eens, bonus!

Na deze behandeling heb ik nog een hele fijne coach gehad via mijn werk. Zij is echt fantastisch (ik denk nog vaak aan onze gesprekken) en we zoomden in die sessies op meer in dan alleen de verkrachting. Het was een periode van zelfliefde hervinden, een paar stappen vooruit en een stap terug, ontdekkingen en heeeeeel veeeel slapen, huilen en praten :)

Ik heb het in de periode van mijn behandelingen verteld aan mijn moeder. Ze moest huilen en ik vond het verschrikkelijk om haar dit te vertellen. Ik wilde haar niet het gevoel geven dat ze hebben gefaald als ouders, want ook zij zijn slachtoffer hiervan. Ze is een beetje vergeetachtig en een paar maanden later had ik het er weer over en wist ze niet waar ik het over had…ik kan het niet over mijn hart verkrijgen het haar nog een keer te vertellen. Dus ik heb besloten dat ook niet te doen. Mijn pa heb ik er niet over gesproken, maar ik weet dat mijn moeder alles met hem bespreekt en hij het ook weet. Mijn broer en zus heb ik het niet verteld, noch mijn hechte vriendinnengroep. Een aantal vrienden weten het, maar ik merk dat ik het lastiger vind om te vertellen aan de mensen die heel dicht bij me staan. Herkennen jullie dat ook? Dat brengt schaamte en angst naar boven bij mij: een angst over een oordeel. Terwijl ik weet dat ze die niet zullen hebben. Gek he?

Spoel door naar nu: het gaat ok :) ik blijf het lastig vinden de herinneringen bij me te houden en echt verder te kunnen met mijn leven.

  • Ik ben nu 5 jaar vrijgezel en heb ook al die jaren geen sex gehad. Ik vind intimiteit enorm lastig en weet niet zo goed welke stappen ik kan zetten om hier meer vertrouwen in te krijgen. Op een veilige manier mijn seksualiteit te herstellen. Voor de gebeurtenis was ik ontdekkend en nieuwsgierig. Daarna wilde ik vooral verdwijnen en ik ‘haat’ mijn grote borsten. Achteraf uit angst om de verkeerde aandacht te trekken. En zo wil ik me helemaal niet voelen! Hebben jullie hier tips voor? Is een seksuoloog een idee om mee te praten?
  • Het zit mijn functioneren op werk of met vrienden niet in de weg, maar ik voel me nog te afhankelijk van alcohol (om te ontspannen of mijn gevoelens eruit te kunnen laten). Het blijft een verdovingsmiddel waarvan ik weet dat hij helemaal niet helpt, maar waar ik niet vanaf kan blijven. En als ik dan heb gedronken denk ik: “Jeetje, wat zet je jezelf weer in een slachtofferrol, Hou daar eens mee op.
  • Ik wil kracht halen uit mijn ervaring in plaats van er alleen maar heel verdrietig van worden. Wat helaas nog steeds gebeurt. Het blijft een gevecht tussen schaamte, moed, de kracht om ermee te kunnen dealen, er niet continu mee willen dealen, confrontatie, zelfliefde…doorgaan zonder het gevoel te hebben dat je aan het ‘overleven’ bent.

 

Ik sluit graag af met nog iets positiefs: 

Bij een training die ik volg heb ik voor het eerst mijn verhaal durven vertellen aan een groep van 10 mensen! Ik was zo zenuwachtig en voelde me letterlijk misselijk tot het moment, maar toen ik het had verteld, voelde dat zo bevrijdend. Ik was trots op mezelf en ze reageerden allemaal enorm lief. Nu heb ik besloten om mijn vriendinnen het te vertellen. En bij deze heb ik ook besloten het jullie te vertellen :)

Bedankt voor het lezen en jullie aandacht <3

Bezig met laden...

10 Reacties *

09 december 2020
Hi anoniem83, Dank je voor je reactie, heel verhelderend. Ik kan alleen maar 'ja idd' knikken als ik het lees. Wat je zegt over die mechanismen: vinger op de zere plek :) Ik hoop daar een doorbraak in te kunnen maken. Meer te durven voelen en dus minder behoeften te krijgen in die verdovingen. Gaandeweg merk ik gelukkig wel dat ik echt momenten heb dat ik rustig ben, bij mezelf blijf en dan als gevolg geen behoefte heb aan alcohol. Dat geeft me moed :) Het is een goed teken. Emotie regulatie...ik heb twee vrienden waar ik mee kan praten hierover, maar dan begin ik er wel zelf over. Ik ben er veel mee bezig in mn hoofd en vind rust door niks gepland te hebben (waar corona fantastisch bij helpt) en creatief bezig te zijn. Confrontatie: in vorige relaties was ik intiem, ook zonder alcohol, maar ik heb me nooit helemaal open kunnen stellen. En nu ik zo lang alleen ben en, eerlijk waar: daten is verschrikkelijk na je 30e en fulltime werkend, merk ik dat ik ook niet echt een weg zie om daar stappen vooruit in te maken. Ik heb tijd nodig om iemand te kunnen vertrouwen merk ik en dat doe ik liever vanaf het begin vriendschappelijk dan meteen in een 'date'-scene. Maar tja, hoe dan?
09 december 2020

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Tja hoe.... wel eens geprobeerd om iemand meteen in vertrouwen te nemen en kijken waar het schip strand? Om meteen volle bak openheid te geven? Waarom zo voorzichtig? Zodat je tijd hebt om afstand te houden? Om de ander kans te geven weg te lopen? Ik was 36. 2 kids nog in een scheiding en toch trof ik een hele leuke nieuwe partner. Dat was vriendschappelijk want ik wilde geen relatie. Lekker alles open en eerlijk op tafel rondom mijn situatie. Nu bijna 2 jaar verder en een kleine van 6maanden. Mede doordat ik durfde te leven en te zijn. Ongeacht mijn verleden. Ongeacht mijn huidige situatie. Wat heb jij te verliezen dat je het rustig aan doet met je vertrouwen? Zolang je vertrouwt in jezelf. Heb je dan zoveel vertrouwen in die ander nodig ? Of is dat extra? ?
14 januari 2021

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

[~1365] hey wat leuk, je bent ambassadeur geworden! Ik vroeg me al af wanneer dat ging gebeuren, aangezien je op alles reageert en heel behulpzaam en oplettend bent :D
14 januari 2021

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

[~2207] haha ja zat al even in de planning zochten het juiste moment nog zeg maar. en dank je ? maar hoe gaat het nu met jou? ?
15 januari 2021

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

[~1365] het gaat met ups en downs :) december was ff zwaar, nu gaat het weer wat beter. Ik ben bezig met langdurige GGZ hulp regelen. Ik wil graag een traject in zonder einddatum met een specialist. Ik heb alleen geen huisarts momenteel, dus ik probeer een doorverwijzing te regelen via werk. Vorige week een gesprek gehad met mijn manager waarbij ik heb aangegeven dat het soms niet zo goed gaat. Hij reageerde heel fijn en dat ik het vooral aan mag geven als hij iets voor me kan doen. Geeft ook weer rust dat ze ervan op de hoogte zijn en er zo fijn mee omgaan :)
15 januari 2021

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

[~2207] als tips: psytrec? afhankelijk van de regio ook wel even wachten, maar daar zit wel de nodige specialisatie. de gemiddelde psychologenpraktijken hoef je tegenwoordig geen verwijzing meer voor te hebben. kun je ook vast mee beginnen alvorens je een specialistisch traject in gaat. inderdaad heel fijn dat het werk er zo fijn mee om gaat
15 januari 2021

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

[~1365]ah top, ga ik eens induiken dan. Dank je wel!
09 december 2020
Je naasten wil je geen pijn doen vaak dus het deze vertellen is extra lastig. Ook omdat zij gekozen hebben bij je te zijn en dus ook kunnen kiezen weg te gaan. Al weet je verstand het. Een klein meisje in je is bang kwijt te raken wat ze heeft. Afgestoten te worden, want ergens voelt ze zich niet belangrijk genoeg en zou ze het nog begrijpen ook. Wie wil er tenslotte bevriend zijn met zo'n dom kind? Zo gaan er veel (of gingen) er veel gedachten door je heen waardoor het zo lastig wordt. Die drempel over gaan om dan toch te praten. De angst die je poogt te behoeden voor dat gevaar. Letterlijk misselijk makend. Je hebt het gedaan of gaat het al doen. Heel goed! Je zal je lichaam dan aanleren dat die oude mechanismen niet meer nodig zijn. Zo zul je ook gaam ervaren dat de alcohol niet nodig is (heel herkenbaar). De alcohol is een van die zaken die je helpen minder te voelen. Niet overweldigd te raken enzo. Dat was wat je als kind nodig had. Nu nog steeds lijkt het, maar daar denk ik dat je ook wel overheen gaat komen. Je bent allemaal drempels over aan het gaan. De alcohol is er 1 van. Hoe zit het met je emotie regulatie? Hoe zit het met je confrontatie? Bij je vorige relatie, was je daarbin intiem zonder alcohol?
09 december 2020
Wat naar dat dit je is overkomen., ik herken je gevoel van in schock zijn en niet weten wat je kunt doen/niks kunnen doen omdat je het gevoel hebt dat je in een slechte film zit. Goed dat je het na al die jaren toch hebt verteld. Het is heel zwaar en emotioneel om deze gebeurtenissen te vertellen maar uiteindelijk krijg je er meer rust door. Ik wens je het beste
09 december 2020

Als antwoord op door Anoniem (niet gecontroleerd)

Hi Liesie. Inderdaad, het voelde als een slechte film. Mooi verwoord, want het is zo lastig te omschrijven. Bedankt voor je lieve woorden.