Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld

(Seksuele) Intimiteit

Die nare gebeurtenis is de eerste herinnering die ik heb van mij en hem. Ik was 15/16 jaar en ik weet niet meer precies waar we elkaar nou als eerste hadden ontmoet of hoe we samen zijn gekomen.

Mijn herinnering start op mijn slaapkamer waar we samen op mijn bed zaten. Het was op een middag en volgens mij was er verder niemand thuis. Mijn slaapkamer was door mijzelf ingericht met een romantisch thema en zo’n klamboe die om m’n bed heen drapeerde. Hij was de eerste jongen op mijn slaapkamer en ik weet niet eens of we daarvoor al hadden gezoend. We zaten naast elkaar op de rand van m’n bed en vanuit hem kwam het initiatief om er ineens vol voor te gaan waarop ik ergens nog een protesterende nee liet horen en verder volledig de controle verloor. Ik hoor hem nog zeggen “kom, we proberen het gewoon”. Ik was met stomheid geslagen en compleet verbijsterd over wat zich voordeed. Ik lig op m’n rug en voel mijn handen op m’n broek in een poging van mijn lichaam om te laten weten dat dit niet gewenst is, dat ik dit deel van mezelf niet wil delen maar dit bood geen bescherming. Zonder echt geweld werden mijn handen opzij begeleid en ging hij rustig verder. Nog steeds niet helemaal bevattend wat er gebeurde vloeide ik mee met zijn bewegingen zonder bescherming voor mezelf te kunnen bieden tegen zijn “we proberen het gewoon”. Mijn brein hapert hierbij nog steeds. Het voelde niet alsof me iets werd aangedaan, maar meer alsof ik werd begeleid door iemand die hier ervaring mee had alsof ik hem kon vertrouwen. Wat er gebeurde leek onderdeel van de deal om samen te kunnen zijn. Roerloos lag ik daar, m’n lichaam wist niet wat er gebeurde en m’n hoofd al helemaal niet. Voor m’n gevoel lag ik daar met ingehouden adem en grote ogen te ondergaan wat iemand anders met mij aan het doen was. Hij liet me wel nog weten dat ik wat meer geluid moest maken. Daarna stopt de herinnering en bedacht me later nog dat de gordijnen gewoon open waren dus iedereen had dit kunnen zien.

Als ik er nu aan terug denk, voelt het nog steeds als een vage herinnering en voel ik me losgekoppeld van mezelf. Alsof ik dit toen ergens in een boek had gelezen en vervolgens over heb gedroomd alsof het mijn eigen ervaring was. Ik heb dit toen met niemand besproken en voelde die behoefte ook helemaal niet. Mijn ouders waren niet emotioneel geïnteresseerd in mij en waren vooral bezig met het opdringen van hun eigen regie en imago. In dat eenzame bestaan was ik enorm blij met deze jongen die mij aandacht gaf en met mij wilde zijn. Ik ben ongeveer 2 jaar lang de zijne geweest en het voelde goed om ergens te hebben om naartoe te gaan en iemand om samen mee te zijn. De seks is altijd in zijn initiatief en controle geweest, maar dat stoorde me niet. Ik wist zelf niet beter en bij hem voelde ik geborgenheid wat ik verder nergens had. Er zijn later wel nog een aantal pijnlijke situaties geweest, zo stonden we een keer ’s nachts voor mijn deur en waren we aan het zoenen wat hevig opliep. Hij kneep dreigend in mijn keel en zei met opwinding m’n ader dicht te knijpen tot ik zou flauwvallen, ik ging er maar in mee want wat voor kracht had ik op dat moment nog. Hij nam me volledig in beslag. Gelukkig nooit flauwgevallen, maar zonder enige privacy kleedde hij me verder uit en we hebben tegen de deur aan seks gehad waar ik enorme schaamte over voel. We wonen gewoon in een rijtjeshuis zonder enige beschutting, gênant.

Het hele concept van ontmaagding was ik nooit echt mee bezig, maar blijkbaar was dit de mijne geweest. Het heeft de toon gezet voor de relaties die daarna volgde. Ik ging van binnen steeds verder stuk, was steeds vaker dronken en bevond mezelf steeds vaker in dit soort onveilige seksuele intimiteiten. Dit is nu bijna 15 jaar geleden en met trots kan ik zeggen dat ik de afgelopen 4 jaar met niemand meer intiem ben geweest en serieuze stappen heb ondernomen om hulp te zoeken voor alle emotionele pijn van mijn jeugd. Helaas moet ik meedelen dat ik hier nog steeds niet met iemand over heb kunnen praten. Ik heb inmiddels meerdere intake screening gesprekken gehad waar ik het ter sprake breng, maar daar wordt dan netjes een notities van gemaakt and that’s it. Er is zelfs tegen geadviseerd tijdens groepstherapie dat ik dit niet hoefde te bespreken. Ik neem het niemand kwalijk maar vind dat wel enorm spijtig.

Ik ben enorm dankbaar voor de bevestiging en steun die ik heb ervaren bij slachtoffer hulp en 1 van de adviezen was het delen van (een stukje van) mijn verhaal, zeer benieuwd naar jullie reactie..

Bezig met laden...

9 Reacties *

23 juni 2020
Herkenbaar hoor het gevoel dat je op een manier iemand moet zijn maar niet zo bent. De vraag is. Hoe zou je willen zijn? Ik durfde geen vreemden te spreken dus toen ging ik dat als werk doen. Ik nam ontslag bij mijn vertrouwde veilige plek. Ik wilde namelijk de nieuwe ik worden. Iemand anders zijn... Hoe doe je dat? Hierom ben ik aan een theaterstuk mee gaan doen. In rollen kruipen die ik niet was om los te laten wie ik was. Eigenlijk was een groot deel van mijn therapie een self exposure. Het heeft voor mij in ieder geval gewerkt. Wat past bij jou? Wie past bij jou? Het is een zoektocht waar alleen jij antwoord op hebt.
08 mei 2020
Hoi Zonnebloem, las je stuk en dan lees ik vooral bepaalde gaten die je niet benoemd. Met name hoe je zaken af had gesloten of hoe deze door de ander afgesloten werden. Als het gaat om je "behandeling" dan denk ik dat het wel goed is om te weten hoe je "uit je situaties" bent gekomen. Zoals Philip ook schrijft. Je bent trots op nu geen contact, is het dan trots of ben je bang dat je er weer in valt? Je zou rationeel gezien iemand dan een gezonde relatie toewensen waarbij er geen herhaling is van oude stappen. Maar dat is mijn nieuwsgierigheid dan als ik het lees. Als ik namelijk iets van mezelf geleerd heb, is het dat ik bewust ben gaan worden, niet van wat ik wel vertelde, maar vooral van wat ik niet vertelde. Wat ik niet vertelde legde namelijk mijn gevoelens bloot. Dit maakte me kwetsbaar en dat wilde ik niet erkennen. Door me daar meer bewust van te worden en bij stil te staan, mocht ik meer in contact komen met mijn eigen gevoel. Hopelijk heb je iets aan deze reactie. P.S. het zijn retorische vragen waar je misschien iets aan kunt hebben, ik behoef er geen antwoord op te hebben dus voel je daar niet toe verplicht.
22 juni 2020

Als antwoord op door 00d006b83b414f…

Hey, Bedankt voor je reactie. Ik had even tijd nodig om dingen te verwerken, vandaar mijn zeer later reactie, excuus. Ik ben zeker niet trots, want voel me extreem eenzaam en geïsoleerd. Ik voel me de hele tijd onveilig. Ik heb sommige nachten zelfs de overtuiging alsof er iemand bij me is terwijl ik alleen thuis ben. Dat begon vroeger al, maar ik denk dat dat het gevoel van angst is om geen eigen controle te hebben over wat er gebeurt. Er zijn ook andere mensen die hier over schrijven. Ik voel me dagelijks alsof ik onbeschermd en kwetsbaar rondloop. Gelukkig ben ik ook sterk en moedig en leer ik steeds beter mezelf gerust te stellen. Maar zeker rondom mannen/jongens voel ik me.. niet sterk. Ik vertrouw mezelf denk ik gewoon niet meer. Ik denk dat vriendjes een soort van schuilplaats voor me waren geworden. Naast de eenzaamheid binnen het gezin en de pesters van school waren vriendjes een hele andere verbinding/relatie en dat voelde goed. Ondanks (kom ik tot de zeer confronterende waarheid) dat ik daarvoor mijn eigen wil, waardigheid en lichaam voor heb opgegeven, want zo ging het vanaf m'n eerste vriendje. Op z'n minst ben ik op mezelf enigszins veilig en "out of trouble" ook al voel ik helemaal leeg van binnen. In die leegte ben ik mezelf ook een beetje meer aan het vinden deze dagen dus voelt het nu ook een beetje als een wedergeboorte. Ik had veel vertrouwen en hoop in mentale zorg, maar het heeft me eigenlijk nog meer een gevoel gegeven dat ik er alleen voor sta en niet gehoord mag worden. Gelukkig heb ik inmiddels via mijn nieuwe huisarts mezelf aan gemeld bij een instelling waar ik EMDR ga volgen en mogelijk een verlengingstraject kan volgen want ze zijn veelzijdig gespecialiseerd. Helaas zijn we inmiddels 4 jaar verder en vandaar dat ik al 4 jaar zo leef. Ik weet niet of ik helemaal goed begrijp met wat je bedoeld met "uit situaties" komen. Bedoel je hoe ik omga met situaties? M'n coping? Of bedoel je hoe ik relaties eindig? Ik probeer en probeer en probeer en op een gegeven moment gooi ik de deur dicht, figuurlijk. Ik vind het heeeuuul moeilijk om mezelf uit te spreken in contact dus of de ander doorheeft wat ik probeer vraag ik me zeer af. Ik probeer meer gelijkwaardig te staan in een relatie en steeds meer 'vanuit m'n eigen beleving'. En vanuit dat contact met mezelf aan te geven in expressie wat ik ervaar en beleef. Maar daar ben ik nog niet.
28 april 2020
Fijn om te lezen dat het je perspectieven biedt. Het is niet gemakkelijk maar levert zoveel op. Alle succes en meld je als je daar behoefte aan hebt.
27 april 2020
Ik wilde je een privébericht sturen voor de link met de PTSS zelftest. Dat lukt nu even niet. Kijk even op het internet bij Psytrec. Daar kun je de test vinden. Als je meer wilt weten over de behandeling, dan kan ik daar ook wat over melden.
27 april 2020
Beste Zonnebloem, Fijn dat je zo snel reageert. Mijn reactie, begrijp ik uit je schrijven, is niet te bemoeizuchtig en te scherp geweest. Ik heb een paar keer gedacht dat het allemaal “te” was. Het is goed om te lezen dat de ervaringen je meer doen en laat binnen komen, dan in je eerste post. Dat wat je schrijft is als lotgenoot herkenbaar, zoals het bevriezen in bepaalde situaties. Ik begrijp dat je op dit moment geen professionele hulp hebt en een nieuwe huisarts. Er is een zelftest op het internet waaruit je kunt opmaken of er mogelijk sprake is van een PTSS. De test kan een handvat zijn voor een afspraak met de huisarts. Ik zal je de link sturen. Succes,
28 april 2020

Als antwoord op door 33a73443d5994c…

Hey, wel scherp maar zeker niet teveel ik waardeer je reactie echt heel erg en vind het juist heel betrokken. Het heeft me nu al weer wat inzichten gegeven. Voornamelijk wat je omschrijft rondom gevoel en met name de voorbeelden die je daarbij noemt heeft me doen realiseren dat ik me moet verbinden met alles wat ik voel en daarmee ben ik nu al mee aan de slag. En de andere dingen die je zegt vond ik ook fijn om te kunnen lezen. Ik begrijp wat je zegt over ptss, ik heb het nu zelf ook een paar keer zo genoemd en een hele fijne bevestiging dat jij het nu ook zo benoemd. Ik ga kijken op de website, weer een stapje verder :)
27 april 2020
Hey, heel erg bedankt voor je reactie, inzichten en tips! Merk dat het gelijk tot nadenken zet... Het klopt dat ik er moeite mee heb. Het voelde toen niet misdadig en wilde ook heel graag bij hem zijn en dat gevoel van samen ervaren. Het voelde door mijn behoefte en verlangen als mijn verantwoordelijkheid ofzo ook bij die andere jongens. Ik realiseer me nu meer dat dat geen reden geeft voor hun gedrag. Dat er ook een fijne manier van samenzijn bestaat waarbij het voor beide een fijne ervaring is. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Het voelen is lastig omdat ik het zo lang bij me heb gedragen. Ik voel van alles, maar het lukt me niet goed om met m'n gevoel te verbinden. Ik heb een lade vol geschreven en schrijf nog steeds, maar nog niet helemaal in de juiste richting denk ik, misschien te nuchter/verklarend. Ik ben me er echt pijnlijk van bewust dat ik hier hulp bij nodig heb want ik heb er steeds meer last van, maar dat lijkt lastiger dan ik had verwacht. Ook door hoe er door hulpverleners is gereageerd voelde het alsof het er niet mocht zijn of dat er geen probleem was (dus bleef het mijn probleem). Ik wil hier ontzettend graag over praten en de rest van m'n verhaal. Begrijpen wat er is gebeurt, leren verbinden met m'n gevoel en het te kunnen gaan verwerken ipv overleven in angst. Ik merk zelfs dat ik op werk constante paniek ervaar in contact met mannelijke collega's en schaamte ervaar hierover waardoor ik een soort van bevries. Het voelde 4 jaar geleden als een goede stap om allereerst geen onveilige (seksuele) intimiteit te hebben en hulp te zoeken via de huisarts. Ik vind het erg vreemd dat ik aankom als overlever van m'n jeugd met enorme emotionele pijn en vervolgens wordt bestempeld met stoornis en symptomen.. De behandeling sloot ook helemaal niet aan want het ging niet over praten maar over luisteren en probeerde dit aan te geven, maar dat wordt dan gerust gesteld met "het komt goed". Inmiddels ben ik overgestapt van huisarts, wat wijzer en ga het gewoon opnieuw proberen. Tips hierin zijn zeer welkom! Ik ben erg benieuwd hoe andere dit ervaren en aanpakken. P.S. ik ga me aanmelden voor de gesloten groep.
25 april 2020
Beste Zonnebloem, Tot mijn spijt merkte ik dat je op 21 april geschreven hebt en het vandaag de 25ste is. Vier dagen wachten op een reactie van je schrijven, is voor mijn gevoel te lang. Jammer. Op de een of andere manier, vind ik, dat je je ervaringen nuchter beschrijft. Soms kom je een woordje als “gênant” tegen. Het voelt voor mij als of je er nog niet aan toe bent om te erkennen dat je iets ernstigs is overkomen. Je bent beroofd van je onschuld, je integriteit en dat is misdadig. Ik lees nergens dat je boos bent op de daders. Het verwondert mij ook dat de adviezen die je krijgt niet echt steunend of helpend zijn. Eerder het tegenovergesteld. Waarom ben je trots dat je al 4 jaar met niemand intiem bent geweest. Voor een lady van net 30 is dat niet vanzelfsprekend. Je schrijft dat je als 15 jarige wel de behoefte te hebben aan iemand die je serieus neemt en lief voor je te zijn. Dat er van je gehouden wordt en je serieus genomen wordt, is toch een hele normale menselijke behoefte. Al schrijvend merk ik bij mijzelf dat ik wel erg confronterend bent. Het komt echt zo in mij op en wil je echt niet kwetsen. Ik wil je uitnodigen te blijven schrijven en meer je gevoel toe te laten bij de ervaringen van toen en nu. Dat je er van droomt, er over piekert. Dat je je schuldig voelt misschien? Wat het je doet als mensen je niet serieus nemen als je er over wilt praten. Schrijf het vooral voor jezelf op. Misschien is het een opstap om daar met je huisarts, als je die vertrouwd, een afspraak mee te maken. Hij kan je verwijzen op therapieën als dat gewenst is. Kun je niet bij je huisarts terecht, dan zijn er nog wel andere mogelijkheden. Nu word ik ook nog bemoeizuchtig. Niet mijn bedoeling. Als er werkelijk iets aan de hand is, en dat bepaal jij, dat kun je er niet snel genoeg werk van maken. Lieve Zonnebloem, het begin om je ervaringen te verwerken is door je gemaakt door op deze site te posten. Ik hoop dat je meer reacties krijgt. Je kunt Eva (van Slachtofferhulp) ook vragen om toegelaten te worden tot de gesloten groep seksueel misbruik. Dan weet je dat alleen lotgenoten je verhaal lezen en er op kunnen reageren. Heel veel succes en als je schrijft, zal ik sneller proberen te reageren. Fijn weekend,