Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik

Het moederschap en het invloed van seksueel misbruik

Ik ben op zoek na herkenning van moeders/vaders die net als ik grote moeite heb om haar kinderen toe te vertrouwen aan mensen en deze wereld. Ik heb als jong meisje helaas een aantal keer de ervaring mogen op doen van seksueel misbruik. Ik heb daar jaren geleden op me 19e EMDR therapie voor gevolgd maar helaas heeft dat niet veel gedaan. Ik ben nu 33 en moeder van twee mooie kinderen in de bassis school leeftijd. Het lijkt wel hoe ouder ik word hoe moeilijker ik het vind om mijn kinderen toe te vertrouwen aan anderen. Ik leer mijn kinderen altijd op hun hoede te zijn voor situaties en mannen. Ik begin steeds meer het gevoel te krijgen dat ik ze mee sleur in mijn persoonlijke angst en dat is iets wat ik niet meer wil. Ik wil niet dat ze overal over hun schouder hoeven te kijken. Kijk tuurlijk moeten ze goed oppassen en beseffen dat je niet zomaar met een vreemde kan praten of mee lopen. Als je dat je kinderen leert dat is juist goed want de realiteit is nu eenmaal dat je moet oppassen en dat er viezerikken rond lopen. Alleen bij mijn gaan mijn angsten gewoon te ver en begint het me in de weg te zitten met het moederschap. Ik durf mijn kinderen ook bijna niet bij vriendjes of vriendinnetjes te laten spelen. Altijd sta ik aan en observeer ik voornamelijk de vader met hoe hij overkomt en de manier hoe die met de kinderen omgaat. Ik wil me niet zo laten beheersen door me angsten dat er wat ergst gaat gebeuren met 1 van me kinderen. Zijn hier meer ouders die hier last van hebben en hoe gaan jullie hier mee om. Thuis weet trouwens niemand van wat er is gebeurd en dat is een bewuste keuze ook mijn man niet. Ik sta intussen ook al 2 jaar op de wachtlijst voor trauma therapie. Ik heb wel me contacten waar ik me verhaal aan kwijt kan maar je deelt nu niet eenmaal altijd alles met wat er door je heen gaat. Ergens ben je bang voor de veroordeling terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet aan de orde is maar goed soms vul je nu eenmaal dingen voor je zelf in uit angst of schaamte die het met zich mee brengt als je je zo voelt zo als je dat doet. Veder heb ik gelukkig wel me leven goed op orde enkel in mijn hoofd is het mis. Ik kan vaak niet in slaap komen door het gepieker en het stress gevoel wat dit met zich mee brengt. Lichamelijk uit dit zich ook in veel klachten. Ik hoop hier wat herkenning en adviezen te vinden waar ik wat aan heb en het me misschien nieuwe handvaten kan geven met hoe ik er mee om kan gaan. Want het voelt als een blok aan me been, het is letterlijk lijden in stilte. Want niemand weet eigenlijk met wat er zo door je heen gaat en hoe jij je voelt. En dat geeft ook niet ik zou me er ook niet eens prettig bij voelen denk ik. Ik voel me comfortabele als ik me masker draag met dat alles wel oké gaat terwijl diep van binnen alles maar blijft draaien en draaien aan emoties en gedachtens. Heel vermoeiend en frusterend. 

 

Bezig met laden...

14 Reacties

08 maart 2024
Ik herken je angst. Ik ben zelf 11 jaar misbruikt door mijn stiefvader. Bij mij zat het gevaar dus niet in 'vreemde mannen', maar was het iemand die heel dichtbij mij stond. Later heb ik dat voor ogen gehouden om mijn angsten naar vreemden toe te relativeren. Ik heb mijn kinderen niet meegegeven dat 'vreemde mannen' gevaarlijk zijn, want daar zit het gevaar over het algemeen niet. Het is eerder die leuke buurman, oom, of de sympathieke sportleraar. Daarom heb ik mijn kinderen opgevoed met de boodschap dat hun lichaam van hen is en dat niemand daar zomaar aan mag komen. Verder heb ik benoemd dat ze het altijd tegen mij mogen zeggen wanneer iemand aan hen zou zitten. Ook heb ik ze meegegeven dat geheimpjes met volwassenen hebben niet normaal is, en dat ze het ook altijd tegen mij mogen zeggen wanneer een volwassen iemand van ze vraagt iets geheim te houden. Over het niet zomaar meegaan met iemand heb ik ze geleerd dat wanneer ze met iemand meegaan, of het nou oma, de buurman of een vreemde is, dat ze dat altijd tegen mij moeten zeggen omdat ik mij anders heel erg ongerust zou maken als ik niet zou weten waar ze zijn. Zo heb ik geprobeerd om ze niet bang te maken, maar het bij mezelf te houden. Want ook het meegaan met vreemden is in praktijk zelden aan de orde. Ook hier geldt weer dat juist meegaan met iemand die ze wel goed of een beetje kennen vaker gevaar kan betekenen. En je schrijft dat je bij vriendjes en vriendinnetjes 'scant' of de vader 'normaal' gedrag vertoond. Maar ook hier kan ik alleen maar uit eigen ervaring zeggen dat het bij mij juist zo was dat mijn stiefvader het soort man was waar iedereen mee wegliep. De leuke, positieve grappenmaker waar niemand van zou verwachten dat hij op dat moment twee van zijn kinderen misbruikte. Ik wil daar alleen mee zeggen dat het niet mogelijk is om daders te herkennen. Het enige dat in jouw macht ligt is je kinderen zonder ze heel angstig te maken mee te geven dat niemand zomaar aan hun lichaam mag komen. Dat dat in welke vorm dan ook nooit ok is, ook niet als het opa, de leraar of de leuke buurman is. Ik vertelde mijn kinderen dat de meeste mensen te vertrouwen zijn, maar niet iedereen. Het is altijd een wankel evenwicht in hoe je kinderen daarin opvoed, en je doet je best. Hou dat voor ogen.
Ik weet niet of het misbruik in jouw verleden door bekenden of door vreemden heeft plaatsgevonden, maar de realiteit laat zien dat het vaker bekenden zijn dan 'die vreemde viezerik'.
Mijn kinderen zijn inmiddels 26 en 31 en opgegroeid tot stabiele volwassen mensen. Ruim een jaar geleden heb ik ze verteld over mijn verleden. Ik heb het mijn partners altijd wel verteld, maar verder wist niemand het. Dat ik nu geen geheim meer heb is enorm bevrijdend. Ik zou dat iedereen gunnen, maar uit ervaring weet ik ook hoe moeilijk dat is.
Bij mij was mijn stiefvader nog altijd in mijn leven, mijn kinderen zagen hem als 'de leuke opa'. Het was voor hen heel pijnlijk om te moeten horen waar hun opa toe in staat was. Inmiddels hebben we het contact met hem verbroken. Het altijd leven met een groot geheim is heel zwaar en dat laat zich ook zien in lichamelijke klachten. Is er een reden dat jij jouw partner niet in vertrouwen neemt? Het zou zo fijn voor je zijn om iemand in je direct omgeving te hebben waar jij op kan leunen. Lieve groet, Linda
10 maart 2024
Hoi Linda, heel erg bedankt voor je reactie. Ik heb over je antwoord na gedacht sinds ik het gelezen had. Wat je zegt klopt het zijn ook vaak mensen van binnen uit. Het geeft me weer wat ander inzicht. Zodat ik er wat anders na kan leren kijken. Ik laat me erg lijden door de angst wat ik met me mee draag. En wat betreft dat ik me man er niet in betrekt is een bewuste keuze. Het is niet dat ik hem niet vetrouw maar ik zie het nut er niet van in om het te vertellen. Ik voel me sterker als ik me gezin er buiten houd als je begrijpt wat ik bedoel.
12 maart 2024
Ik begrijp wat je schrijft. Niet delen maakt je op een bepaalde manier ook minder kwetsbaar. Daarnaast wil je hen die je zo lief zijn ook graag sparen. Ik vind het wel verdrietig dat je zo'n groot geheim alleen draagt. Dat is niet makkelijk. Dat laten de angsten die je met je meedraagt ook zien. Ik wil je niet overhalen of een bepaalde richting heen praten, maar misschien helpt het om ook voor ogen te houden dat iets delen met je partner ook laat zien dat je hem onvoorwaardelijk vertrouwd. Dat geld ook voor anderen mensen die om jou geven. Bedenk maar eens wat het met jou zou doen wanneer iemand jou zoveel vertrouwen zou geven dat diegene hem of haar grootste geheim met jou zou delen. Dat is een van de mooiste dingen die iemand je kan geven. Ik weet zeker dat diegene die van jou houden er heel graag voor jou zouden willen zijn. Misschien kunnen zij jou ook helpen om de angsten die jij voor je kinderen hebt dragelijker te maken. Keuzes hoef je niet van vandaag op morgen te maken, en angsten loslaten of beter leren hanteren hoeft ook niet van het ene op het andere moment. Dat heeft tijd nodig. Het feit dat jij je er bewust van bent is al een hele goed stap. De rest is om eens rustig over na te denken en misschien pas op te pakken als de tijd er rijp voor is. En als je er behoefte aan hebt, dan kun je hier altijd je verhaal kwijt. Dat geeft soms al wat ruimte. Lieve groet, Linda
08 maart 2024 (bewerkt)
Hoi mevrouw

Ik kan u niet echt helpen met een goed antwoord. Toen ik uw verhaal las dacht ik wel ik wou dat m’n moeder me meer had verteld.

Ik ben juist andersom heel boos geworden op mijn moeder. Ik was woedend dat ik niks wist dat ik niet slimmer was.

Ik had niks verteld aan mijn moeder maar moest later wel vanwege dat ik een advocaat kreeg en ik dat moeilijk vond zelf te doen en was een zedenadvocaat dus toen wist mijn moeder wel dat er iets was gebeurd.

Nu praat mijn moeder wel over dingetjes en vindt ze het loslaten ook moeilijk maar daar praat ze wel over met me. Dat ze erover praat helpt mij enorm.

Ze stimuleert me wel om dingen te doen zoals bijvoorbeeld een feestje en dan krijg ik wel honderd keer te horen doe je voorzichtig 🫣 maar dan kan ze ook zeggen geniet en weet dat ik je meteen kom halen als er iets is of als je me nodig hebt.

Ik kan nog niet zoveel en soms bel ik haar maar het is een beetje het omgekeerde van wat u schrijft.

Ik vind het fijn als mn moeder met me praat en ook haar angst met me bespreekt waarom ze bang is zo durf ik nu beter tegen mn moeder te praten over mijn angst en waar ik bang voor ben en ik weet dat ik dingen moet blijven proberen omdat vermijden van moeilijke situaties niet helpen (zegt mn psycholoog ) niet alles is hetzelfde als toen.

Ik ben 16 mevrouw dus jong en misschien heeft u niks aan mn antwoord sorry dan alvast daarvoor mocht ik u met mn antwoord u in de war maken.

Ik hoop dat u snel uw therapie mag beginnen.
08 maart 2024
Hoi nee je geeft me juist een heel fijn antwoord. Bedankt. Ik weet alleen niet zo goed wat ik terug moet zeggen. Je bent zo jong nog en ik vind het vervelend voor je wat er aan de hand is. Ik hoop dat je de juiste mensen om je heen heb om mee te praten zo niet doe dat dan online. Ik ben pas op mijn 19e gaan praten. En heb alles proberen te laten voor wat het is. Maar ondertussen ben zoveel tijd kwijt aan het proberen te verwerken ik ben nu 33 en ben er nog niet klaar mee. Ik hoop dat jij goed blijft praten zodat je het een plekje weet te geven. Je bent zo jong nog en hebt nog zoveel te doen in je leven. Ik weet dat het makkelijk klinkt wat ik nu zeg maar probeer wat er ook speelt geen dagelijks ding te zijn van je leven want het is het niet waard. Als ik de tijd terug kon draaien had ik het anders aan gepakt en had ik me misschien nu wel wat vrije gevoeld. Je kan hier ook altijd je verhaal kwijt. We voelen en begrijpen elkaar hier en dat is belangrijk voor de verwerking.
08 maart 2024
Hoi nee je geeft me juist een heel fijn antwoord. Bedankt. Ik weet alleen niet zo goed wat ik terug moet zeggen. Je bent zo jong nog en ik vind het vervelend voor je wat er aan de hand is. Ik hoop dat je de juiste mensen om je heen heb om mee te praten zo niet doe dat dan online. Ik ben pas op mijn 19e gaan praten. En heb alles proberen te laten voor wat het is. Maar ondertussen ben zoveel tijd kwijt aan het proberen te verwerken ik ben nu 33 en ben er nog niet klaar mee. Ik hoop dat jij goed blijft praten zodat je het een plekje weet te geven. Je bent zo jong nog en hebt nog zoveel te doen in je leven. Ik weet dat het makkelijk klinkt wat ik nu zeg maar probeer wat er ook speelt geen dagelijks ding te zijn van je leven want het is het niet waard. Als ik de tijd terug kon draaien had ik het anders aan gepakt en had ik me misschien nu wel wat vrije gevoeld. Je kan hier ook altijd je verhaal kwijt. We voelen en begrijpen elkaar hier en dat is belangrijk voor de verwerking.
08 maart 2024
Ik was 11 mevrouw en de laatste keer 15 toen heb ik meteen hulp gevraagd. Toen ik 11/12 was kon ik niks dat neem ik mezelf nog kwalijk …

Het hulp vragen was ontzettend lastig omdat ik nog te jong was. Nu stop ik bijna met therapie ruim een jaar intensief bijna iedere dag. (mn psychologe gaat met verlof zwanger en ik wil niet iemand anders)

Ondertussen probeer ik weer langzaam de normale dingen te doen. Door het onderzoek en de verhoren is het soms wel dagelijks een ding maar als het goed is ben ik daar nu even klaar mee.

Ik wil ook heeeeeeeel graag weer normaal worden maar denk dat het gewoon tijd kost. Soms gaat het goed en soms gaat het minder maar doe mn best.

Ik praat niet met veel mensen erover liever zelfs niet. Ik schaam me ervoor en heb moeite met de reacties maar heb een fijne psycholoog en advocaat en begeleiding politie en inmiddels heb ik ook mn moeder en daar ben ik wel blij om.

Laat het haar maar niet horen ;-)

Bedankt voor uw antwoord
08 maart 2024
Ik snap wat je zegt maar je zelf kwalijk nemen doe dat als je blieft niet. De dader heeft zich dit kwalijk te nemen. En wat je zegt er over praten dat je dat liever niet doet dat snap ik ook heel goed en de schaamte. Maar wie weet lukt het je om met de tijd om een keer met een vriendin of iemand te praten. Het blijft anders zo in je hoofd zitten en de gedachtes gaan dan niet weg. Ik vind het knap dat je in contact staat met de politie en dat je het op deze manier aan pakt. Ik weet uit ervaring hoeveel stress en druk dat geeft. Ik wens je het beste en veel kracht toe je lijkt me een verstandige persoon ook al ben je nog zo jong.
08 maart 2024
Hoi, herkenbaar.
Hier twee kinderen, zoon 11 en dochter van 9.
Ook ik heb de grootste moeite gehad om ze zoals ik het zelf noem, vrij te laten zoals "normale" ouders dat doen.
Uiteindelijk heb ik mij over deze grote angst weten te zetten.
Ik heb met regelmaat gesprekken met mijn kinderen over bv de ondergoedregel, oftewel overal waar je ondergoed hoort te zitten is privé en daar mag niemand je aanraken, tenzij mama zegt dat het goed is ( bij arts bv ).
Ook heb ik het vaak over je eigen persoonlijke ruimte, voelt het niet goed wanneer iemand te dichtbij komt, zeg dit tegen de persoon...wil deze niet luisteren begin desnoods te gillen.
Ook heb ik ze geleerd dat mocht iemand deze regels "breken" ze dit altijd tegen iemand kunnen zeggen die ze vertrouwen, of ik dat nu ben of een leerkracht.
Echt, ook ik heb nog vaak die angst dat er wat gebeurt, maar door de afgelopen jaren traumatherapie heb ik geleerd dat deze angst irrationeel is.
Dat wil niet zeggen dat die angst helemaal niet er mag zijn, maar dat het echt mijn eigen angst is.
De wereld is nu eenmaal verrot in mijn ogen.
Maar mijn kinderen mogen geen hinder ondervinden van mijn verleden.
Echt ik begrijp je volkomen!
Wellicht is de ondergoedregel iets om ze uit te leggen?
Sterkte
08 maart 2024
Hoi bedankt voor je reactie fijn om herkenning te lezen. Ja de oudste heb ik wel geleerd wat wel kan en niet kan. Die is zelf heel erg op de hoede. De jongste daar in tegen die praat en doet met iedereen sociaal. Ergens heel goed natuurlijk maar voor mijn persoonlijke angsten totaal niet. Mag ik vragen hoe je heb geleerd om los te laten als ik het zo goed verwoord. Ik wil en moet dat ook leren maar dat is zo machtig moeilijk. Ik ga speel afspraken uit de weg met smoesjes en baal daar natuurlijk van omdat ik de kinderen daar mee te kort doe maar op zulke momenten wint me angst het weer van me.
08 maart 2024
Hoi bedankt voor je reactie fijn om herkenning te lezen. Ja de oudste heb ik wel geleerd wat wel kan en niet kan. Die is zelf heel erg op de hoede. De jongste daar in tegen die praat en doet met iedereen sociaal. Ergens heel goed natuurlijk maar voor mijn persoonlijke angsten totaal niet. Mag ik vragen hoe je heb geleerd om los te laten als ik het zo goed verwoord. Ik wil en moet dat ook leren maar dat is zo machtig moeilijk. Ik ga speel afspraken uit de weg met smoesjes en baal daar natuurlijk van omdat ik de kinderen daar mee te kort doe maar op zulke momenten wint me angst het weer van me.
08 maart 2024
Hoi,
Heel raar misschien, maar ik heb in het begin vaak de speelafspraken bij mij thuis gedaan. Als de ouder het kind dan kwam ophalen bood ik ze bv koffie of thee aan.
Zo leerde ik de ouders gaandeweg kennen en kon ik iets van vertrouwen opbouwen.
Loslaten is het allermoelijkste als ouder zijnde
08 maart 2024
Ja dat heb ik dus wel een aantal keer gedaan bij de oudse maar de keren dat ze uit eindelijk bij iemand mocht spelen is ook op 1 hand te tellen. Ze vraagt er nu ook vaak om maar altijd heb ik wel een rede waarom het niet kan. Puur uit angst. Mijn jongste had gisteren een verjaardagsfeestje bij iemand thuis. Het koste me zoveel moeite dat wil je niet weten. Ik heb hem ui eindelijk bijna een uur later als afgesproken heen gebracht en bij aan komst de ouder goed duidelijk gemaakt om goed op mijn kind te letten. Achter af voel ik een soort van schaamte over me heen dat ik dan denk van jeeetje wat moeten ze wel niet van me denken. Maar ik kan er niks aan doen. Het voelt als een groot gevecht met me zelf. Verstandelijk begin ik me steeds meer te bezetten van waar ben je mee bezig je kunt je kinderen niet blijven weg houden voor eventuele gevaren. Maar gevoelsmatig wil ik ze zo dicht bij me in de buurt houden. De oudste gaat komend jaar na de eerste echt ik houd me hart vast. Ik heb er nu al letterlijk nachtmerries van dat ze van de fiets word getrokken. Ik probeer realistisch te denken maar de angsten wat ik voel is heel extreem.
10 maart 2024
@Yola88
Het is misschien moeilijk om te horen: maar je kan je kinderen beschermen tot een bepaalde hoogte. Je bent de ouder, maar het zijn ook zelfstandige kinderen. Jij mag ze inderdaad aanleren wat wel en niet kan van wat iemand doet. Dat kun jij doen. Maar ze beschermen tegen een verkeerde persoon, dat gaat op deze manier, wat je zelf ook al een beetje zegt, niet meer. Vertel ze dat verdrietige geheimen altijd aan mama verteld moeten worden, omdat mama je dan kan helpen.
Je mag je kinderen ook vertrouwen geven dat ze zelf situaties goed kunnen inschatten.
Je kunt niet elke nare situatie van je kind weg houden.. helaas..