Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van whatsapp-fraude

Onbegrip in je omgeving na fraude

Als slachtoffer van (online) fraude kun je stuiten op onbegrip in je omgeving. Misschien zijn er mensen die vinden dat het je eigen schuld is, dat je beter op had moeten letten. Het gevoel niet serieus te worden genomen en een gebrek aan steun kunnen ervoor zorgen dat je ook gaat twijfelen aan jezelf. Had ik beter moeten weten? Waren er duidelijke signalen? Daders zoeken tot in detail uit hoe ze hun slachtoffers het beste kunnen benaderen. Als je geen signalen oppikt, ben je niet de enige.

Tekst: Marije Meijer

Dubbel slachtoffer

Het kan zijn dat familie en vrienden vinden dat je voor een deel zelf verantwoordelijk bent. Misschien begrijpen ze niet dat je ingegaan bent op verzoeken van de fraudeur. Als mensen je het gevoel geven dat je zelf schuldig bent aan wat je is overkomen, heet dat victim blaming. Hierdoor kunnen gevoelens van schuld en schaamte verergeren. Misschien heb je de neiging je terug te trekken, uit angst voor oordelen. Terwijl je eigenlijk steun nodig hebt. En erkenning voor wat je is overkomen.

Verlies

Welke vorm van fraude je ook hebt meegemaakt, je ervaart een verlies. Misschien ben je veel geld kwijtgeraakt. Of een (liefdes)relatie waarvan je dacht dat die betekenisvol was. Misschien zelfs beide. Omgaan met dit verlies kan moeilijk zijn, vooral als je weinig steun van familie of vrienden ervaart. Contact met lotgenoten kan helpen. Er zijn veel mensen die begrijpen wat je doormaakt en dat kan je net dat stukje erkenning geven dat je nodig hebt. Ook als je aangifte wil doen kun je misschien wel wat steun gebruiken.

Aangifte doen is vaak lastig

Het kan heel goed dat je bij het doen van aangifte ook tegen onbegrip aanloopt. Fraude is vaak lastig te bewijzen omdat veel slachtoffers vrijwillig geld overmaken. De politie kan niet altijd iets voor je doen en daardoor kun je het gevoel krijgen dat je niet serieus wordt genomen. Dit betekent niet dat je beter geen aangifte kunt doen. Jouw melding kan bijdragen aan het opsporen van en het voorkomen van fraude.

Stuit jij ook op onbegrip in je directe omgeving? Of heb je dit ervaren? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring hiermee. Deel het hieronder of mail ons op: community@slachtofferhulp.nl

Bezig met laden...