Depressie, misbruik
Ik ben nu al een paar weken lid van deze Community, maar ik krijg het niet voor elkaar mijn verhaal hier op te schrijven. Ik voel me zo bagger!
Ik ben nu 40 en was 8 toen het gebeurde. Ik heb het lang weg gestopt, wel meerdere periodes in mijn leven doorgemaakt waarin het echt niet meer ging en hulp gezocht. Maar nooit heeft iets geholpen.
De afgelopen periode op mijn werk was zo belachelijk druk dat ik dacht een burn-out te hebben. Via de huisarts naar de psycholoog verwezen en nu...... Nu zit ik in een periode van herbelevingen, nachtmerries, angsten en eigenlijk ben ik klaar met alles ?
Bezig met laden...
27 Reacties
Ja die boosheid mag er zijn. Hoort ook bij je proces. Maar laat die boosheid je successen niet overschaduwen!
Ondanks dat je die ander helaas niet kunt beïnvloeden ben je nu, zoals het klinkt, een sterker mens geworden dan je was. Wees hier trots op en gebruik die boosheid vooral om meer successen te bieden.
Je innerlijke kind beschermen en er laten zijn en die boosheid niet loslaten op dat rookgordijn van onmacht want dan eindigt het in frustratie in plaats van meer overwinningen.
Dus ga zo door en wees trots op jezelf!
Ik heb fantastische therapeuten, ik heb een soort van back-up wanneer het niet lekker gaat, maar die bericht ik ook wanneer het wel goed gaat.
Toch, eerlijk?? Ik schrik van de datum van min post…. Zoveel intensieve jaren therapie heb ik gehad !
Alle moeite waard, maar het liefst stuur ik iemand anders naar deze intensieve naar ltherapie ( zonder vrijheid, sorry….. ik ben ineens best boos )
Mindfulness enzo kan mogelijk ook wat zijn voor tussendoor nog. Komt meestal uit een ander potje.
Lotgenoten contactgroep van slachtofferhulp en het forum hier natuurlijk.
En anders gewoon een crowdfund starten voor jezelf voor de behandeling.
Ik weet niet of je aan het werk bent. Maar soms zijn er werkgevers die ook bij willen springen omdat het ziekteverzuim tegen kan gaan om gesprekken voort te zetten.
Dit is wat ik zo 1.2.3 even snel bedenk. Er zijn soms ook wat fondsen die je kunt aanschrijven trouwens. Ligt aan je gemeente. Soms weet een bijzondere bijstand afdeling daar wel meer over wat er in een regio te regelen is.
Hopelijk heb je er wat aan
Wat is het advies van de psycholoog? 3 maanden wachten en dan opnieuw starten? Gisteren op de radio een uitzending van Atrecht behoort op Radio 1 over het behandelen van o.a. seksueel misbruik. Ook digitaal zijn er nu mogelijkheden.
Momenteel word ik geleefd! Ik zoek de sleutel naar mijn eigen leven, hopelijk heb ik genoeg energie deze te vinden!
Wat kan zoiets ineens na jaren je leven beïnvloeden zeg! Mijn leven is volledig anders dan dat het was in maart! Zo raar
Ik ben moe maar kan de slaap niet vatten. Hebben jullie tips? Ik probeer ademhalingsoefeningen, ik probeer voordat ik ga slapen na te denken waarover ik ga dromen en als ik de terugkerende nachtmerrie krijg (achtervolgt door een man) dan probeer ik de regie in handen te nemen door niet weg te rennen maar me om te draaien en te zeggen dat hij weg moet gaan (het is immers maar een droom)
Maar ik raak uitgeput... klinkt overdreven en zwaar maar het wordt iedere dag wat moeilijker lijkt wel.
En dan heb ik het nog niet eens over de herbelevingen overdag die ik uit alle macht probeer te parkeren omdat ik me niet de hele dag zo wil voelen.
Vergeet niet dat de herbeleving een gevoel van je is die ook aandacht vraagt. Door hier bewust tijd voor te nemen kan het zijn dat het "parkeren" beter lukt.
Want als je nu parkeert, hoe vaak ga je dan nog terug naar dat parkeervak om het op te halen?
Hoe doe je dat dan?
De een onthoudt het. De ander schrijft kort een woord of zin op om het weer naar voren te halen. Weer een ander gaat ervoor zitten en laat het dan "gebeuren".
Wat doe je er dan mee? Tja goede vraag het ligt er ook aan wat voor jou werkt.
Als je de herbelevingen kunt beheersen qua tempo en intensiviteit dan kun je op dat moment ook een slowmotion of pauze inlassen. Mocht dit niet lukken dan kan het werken om wat je beleeft te gaan opschrijven zodat je er telkens uit stapt.
Als je teveel opgeslokt wordt door de belevingen, blijf staan. Door te blijven staan moet je meer verbinding houden met de buitenwereld (balans) en kan het zijn dat je er makkelijker weer uit komt.
Ik ben er geen voorstander van omdat het een automutilatief karakter heeft, maar als je daar niet vatbaar voor bent dan kan dat helpen als je echt de controle kwijt raakt in zo'n moment: neem een elastiek en als je de tijd neemt om ermee bezig te zijn trek de elastiek op zodat je deze niet meer zo los wilt laten. Je kunt begrijpen dat als je dan tever in een beleving verdwijnt dat je grip ook minder wordt en dat je aandacht in het nu houdt. Zo niet... tja dan kun je het resultaat wel raden.
Maar pak je agenda dus en plan je "momenten" net als je andere momenten ook plant (goed om een dag agenda of weekagenda te maken). Je zult merken dat de ongeplande momenten namelijk erg makkelijk gevuld raken met die momenten en dat wil je nku net niet.
Deze manier vraagt dus de nodige discipline, maar streng zijn kunnen we meestal al te goed dus laten we die valkuil dan maar positief inzetten denk ik dan.
Reageer ook vooral even met je gedachten erop, ben benieuwd maar kan misschien ook net een twist eraan geven voor jou persoonlijk.
Als jij dat kind niet bent. Dan is dat niet jouw verhaal maar van dat kind toch? (Om jou eigen rechtvaardiging aan de tand te voelen)
Maar het is niet alleen jouw verhaal.
Het is verhaal van een kind
Het verhaal van een slachtoffer
Het verhaal van een mens
Het verhaal van een overlever
Het verhaal van iemand die lijdt
Etc
@anoniem83, ik heb mijn verhaal opgeschreven in een boekje, maar ik heb er moeite mee mijn verhaal hier te typen, iedereen kan het lezen... dit is al jaren mijn verhaal!
In de eerste regels van deze reactie schrijf je al veel. Je denkt dat je er zelf voor gekozen hebt, maar je gevoel, en dat is wat er echt aan de hand is, bewijst het tegendeel. Luister naar je gevoel. Dat verdrietig zijn, boos zijn en je nu gebroken voelen, zegt zoveel. Het zolang onbewust onder de pet houden van de trieste ervaringen die je hebt op gedaan, kost veel energie. Je raakt leeg getankt.
Voor mij hoef je je verhaal nier niet op te schrijven. Je kunt het schrijven als je je daarbij goed voelt.
Maar er is wel werk aan de winkel, zo kunt je niet doorgaan. Zonde omdat je niet jezelf kunt zijn, door wat er is voorgevallen toen je acht jaar was. Goed is dat je nu erkend dat je iets ernstigs aangedaan is en dat je lijf nu protesteert. Gespecialiseerde professionele hulp zal je nodig hebben.
Bedankt voor je antwoord en inderdaad, ik wil niet meer verder op deze manier. Ik ben ook al een stap verder, want ik heb anderhalve week geleden het verhaal echt verteld aan mijn psycholoog, dat wil zeggen, ik zat kokhalzend met een emmer voor het geval het fout zou gaan in heel kleine stukjes het verhaal te vertellen, voor het eerst in mijn leven. Maar sindsdien staan die beelden op mijn netvlies, kan ik ze niet “even parkeren” en heb ik weer heftige nachtmerries. Dat was lang geleden allemaal. Nu moet ik natuurlijk doorzetten, maar oh oh oh, wat is dit moeilijk.
Maar het voelt een beetje alsof er opeens een kind op de stoep staat en zegt je kind te zijn. Dat ga je niet geloven natuurlijk. Desondanks voel wat er gebeurd. Schrijf het anders voor jezelf op en bekijk of je het kan/mag delen.
Mogen is bij jeugdmisbruik ook een ding natuurlijk. De daders leggen je vaak ook nog restricties op waardoor je niet eens mag praten. Maakt het er ook niet makkelijker op naast de schaamte die er al uit voort komt
Rust, dat wil ik! Rust in mijn hoofd. Ik ben gewoon op. Ik zie het nu niet rooskleurig in helaas, dat zal ook de depressie zijn. Ik ben met mijn psycholoog bezig met lief zijn voor mezelf en inderdaad ook terugdenken en meenemen van dat meisje van 8. Dat is niet een “ander” meisje, dat ben ik, maar zo voelt dat nog niet.
Mogelijk verwacht je van jezelf dat je hier zomaar even je verhaal neer zet, maar vergeet niet. Dat je verhaal neerzetten in jouw situatie eigenlijk hetzelfde is als een 8 jarige vragen dat hier even neer te zetten. Je gaat tenslotte terug naar de emoties schaamte en kwetsbaarheid van toen. Alle weerstanden van toen komen dan ook naar boven. Je lijf gaat alles uit de kast halen om te voorkomen dat je jezelf potentieel (emotioneel) pijn gaat doen of ervoor gaat zorgen dat je je nog slechter gaat voelen dan je al doet.
Wees dus vooral niet te streng voor jezelf en gun jezelf de tijd alsof je een 8 jarige de tijd er ruimte geeft erover te spreken.
Vier de successen van overwinningen zoals de stappen die je al gezet hebt. Door je verleden raak je er veelal gewend aan dit niet meer te doen en deze zaken als normaal te beschouwen. Mogelijk dat je door het te bekijken vanuit een 8 jarige dat je ook wat complimenteus kunt zijn naar jezelf.
En wat was het hard werken…. Maar heeeee, je hebt/had wel gelijk!
Ik herken je verhaal! Bij mij is het begonnen toen ik 4 was en ben nu 49 jaar. De laatste jaren weer therapie en eindelijk voel ik rust, de periode waar je doorheen moet gaan is ook heftig. Je wil het niet meer, al die herbelevingen, de emoties. Ik heb een heftig jaar gehad door PTSS en ben in behandeling geweest bij psytrec. Nu snap ik het, heb rust gevonden. Geen nachtmerries meer. Maar helaas gaat dit niet vanzelf, je moet er echt doorheen. Het is belangrijk dat je de juiste hulp vind, iemand die je er doorheen kan slepen!
Ook jij kan het, ik weet het zeker??
Sterkte en dikke knuffel