Word niet opnieuw slachtoffer: 6 tips om Whatsapp-fraude te voorkomen
Fraudeurs maken op grote schaal misbruik van de coronacrisis. De online-fraudecijfers stijgen flink en het aantal aangiften ligt momenteel drie keer hoger dan normaal. Waar er normaal iedere week 100 aangiften zijn van WhatsApp-fraude, zijn dat er momenteel zo’n 300 per week.
Je bent niet de enige
Online fraude komt heel veel voor. Ben je erin getrapt? Je bent zeker niet de enige. Schaamte is nergens voor nodig. Ook niet als anderen zeggen dat het hen nooit zou gebeuren. Je hebt te maken met professionele (cyber)criminelen.
Whatsapp-fraude voorkomen
Eén keer slachtoffer worden van online fraude is al heftig genoeg. Hier geven we daarom een paar tips om Whatsapp-fraude te voorkomen.
Voorkomen dat oplichters je gegevens online vinden
- Zet je telefoonnummer op Marktplaats niet op openbaar.
- Krijg je een WhatsApp-bericht van je bank? Bijvoorbeeld om te melden dat je rekening is gehackt? Trap er niet in. Je bank neemt geen contact met je op via WhatsApp. Laat je bank weten dat er valse berichten worden verspreid.
- Scherm je Facebookprofiel goed af. Zet je profiel niet op openbaar. Zo kunnen alleen vrienden je volgen. Zet ook je vriendenlijst op besloten. Zorg dat ook op andere social media (Instagram, Pinterest, YouTube) alleen jouw vrienden je kunnen volgen.
Wanneer je de situatie niet vertrouwt
- Vraag degene die geld van je wilt of die je wil bellen. Een oplichter zal dit altijd weigeren.
- Als iemand weigert te bellen kun je vragen of hij of zij een gesproken bericht wil inspreken. Dit is heel eenvoudig en kan zelfs als iemand niet in de gelegenheid is om te bellen.
- Probeer degene voor wie de oplichter zich uitgeeft te bereiken en leg de situatie uit. Je komt er dan snel achter of je opgelicht wordt of niet. Neemt deze persoon niet direct op? Houd de oplichter dan zolang als nodig aan het lijntje.
Meer tips?
- Kijk op de website van Slachtofferhulp Nederland
- Lees dit artikel van MaxVandaag
Bezig met laden...