Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor de helpers van slachtoffers van seksueel misbruik

mijn zoontje

Een jaar geleden is mijn zoontje van toen 5 door een jongen meegenomen en seksueel misbruikt. Hij heeft bij het Goofy traject gelopen en EMDR gekregen. Nu heeft hij sinds het gebeuren ander gedrag, sneller boos en gefrustreerd. Wel weer het Goofy traject benaderd, maar die gaven aan dat Speltherapie nog iets voor hem kan zijn.

Ik weet niet of ik er zelf nog te veel mee bezig ben of dat hij er wel mee zit, maar misschien heeft ( hopelijk niemand) iemand er ervaring mee of soortgelijks meegemaakt en tips voor een bezorgde moeder....

Bezig met laden...

4 Reacties *

15 december 2023

Ik hoop dat je stap voor stap wat verder kunt komen.

22 oktober 2023

Dag Krista,

Het is lastig om zo te bepalen waar het hem in zit. Dus om meteen in te steken op speltherapie, goede vraag. Met 6 jaar oud zouden ze normaliter meer beheersing juist krijgen waar ze met 5 juist bezig zijn met de balans te vinden. Door traumatische gebeurtenissen kan de emotionele ontwikkeling desondanks wat uitgesteld raken dus kan zijn huidige gedrag mogelijk juist passen bij zijn (emotionele) leeftijd.

Is dit een signaal wat jij ziet of is dit ook problematisch op school misschien? Wanneer wij als ouder namelijk een secundair trauma oplopen gaan we ook in de hyper alertheid (angstmodus) en kan het inderdaad zijn dat wij sneller reageren op gedrag.

Boosheid en frustratie zijn emoties die nodig zijn om veranderingen teweeg te brengen in onze ontwikkeling. Zo zorgen ze dat we mogelijk meer ons best gaan doen of eerder stil staan bij een situatie. Het verschil dus tussen ontwikkelingsgedrag en problematisch gedrag kan soms heel klein zijn.

Soms kun je gebruik maken van intern begeleiders van school welke dan schoolgericht ondersteuning bieden en daarnaast een praatje maken. Dit is misschien minder ingrijpend voor je kind en legt minder nadruk op 'er is iets mis met mij'.

Goed dus om je eigen angsten te toetsen bij andere familieleden en school/sportclub of iets dergelijks.

Hopelijk heb je hier wat aan.
Groet

Steven

24 oktober 2023

Als antwoord op door 00d006b83b414f…

Hoi steven

Dank je wel voor je duidelijke en behulpzame reactie.

Groetjes krista

28 oktober 2023

Als antwoord op door 43e62a7a28f44f…

Hallo Krista,
Wat vreselijk wat is overkomen en logisch dat het je bezig houdt. Ik heb veel geleerd uit het boek van Richard Korver en Iva Bicanic: "Dicht bij huis". Wellicht dat je eens kan kijken op:
https://centrumseksueelgeweld.nl/advocaat-richard-korver-en-psycholoog-…

Groeten Laura