Lotgenotencontact, een aanrader
Op de site van Slachtofferhulp (SHN) wordt (terecht) aangegeven dat het prettig kan zijn “om steun te vinden bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als u. Door contact met lotgenoten kunt u uw ervaringen delen en vragen stellen aan anderen. Dat kan in een lotgenotengroep of online.” Ik onderschrijf dat helemaal. Het heeft mij heel veel verder geholpen.
Stilstaan bij gevoelens
In de afgelopen maanden hebben we gemerkt dat er veel meer bezoekers waren op de community dan de periode daarvoor. De lockdown heeft blijkbaar veel mensen de gelegenheid gegeven om eens echt stil te staan bij hun gevoelens, hun herinneringen en hun ervaringen. Als ambassadeur van de online groep over seksueel misbruik merkte ik dat er veel meer vragen kwamen in onze groep en dat veel nieuwe leden hun verhaal deden. Ze hadden behoefte aan een luisterend oor en aan steun van mensen die begrijpen wat het is om een traumatische gebeurtenis te moeten ondergaan.
Steun geven aan elkaar
Indringende verhalen werden gedeeld in de community. En dan zijn het andere leden die reageren; die steun geven, die zich kunnen voorstellen wat het is om te dealen met alle vormen van misbruik. Het gebeurt vaak dat er diverse mensen een reactie geven op een bericht en hun eigen aanpak, acties en stappen delen. En even zo vaak gebeurt het dat de schrijver van het bericht terugschrijft dat hij of zij enorm geholpen is. Dat na lang wikken en wegen er wél contact wordt gezocht met een hulpverlener, justitie en zo meer. Of dat er (eindelijk) de kracht gevonden is om traumatische herinneringen te delen met naasten, een partner of met ouders. En dan blijkt eens te meer de kracht van het lotgenotencontact. Je staat er echt niet alleen voor. Als slachtoffer van seksueel misbruik heb je vaak de rotsvaste overtuiging dat jij de enige bent, dat jij de zwakke schakel was of dat jij krachtiger had moeten optreden. En dan blijkt dat er een complete groep steunende mensen is, die je vooral laat inzien dat je er niet alleen voor staat. Dat je niet alleen bent. De community is daarmee een krachtig medium om slachtoffers te verbinden en verhalen te delen.
"En dan blijkt dat er een complete groep steunende mensen is, die je vooral laat inzien dat je er niet alleen voor staat."
Vergelijkbare problemen en aandachtspunten
Daarnaast biedt SHN de mogelijkheid van een face-to-face lotgenotengroep. Ik heb zelf enkele jaren geleden deelgenomen aan een groep. Deze groep stond onder leiding van twee zeer deskundige en respectvolle medewerksters van SHN. In onze groep kwamen enkele vrouwen en een enkele man samen om ervaringen te delen. Ik was eerst nog wat sceptisch omdat ik de meerwaarde niet direct zag ten opzichte van een traject bij een psycholoog, maar al snel bleek die meerwaarde er zeker wel te zijn. Ondanks dat de verhalen net wat anders waren, kampten we toch met vergelijkbare problemen en aandachtspunten in ons verdere leven. Vertrouwen, intimiteit, seksualiteit, allemaal onderwerpen die aan bod kwamen.
"Hoewel elk verhaal anders is, elk trauma persoonlijk, het blijkt dat je openstellen voor mensen die weten waar het over gaat en daar respectvol mee om gaan, helend kan werken."
Ik heb vooral daar ook mogen ervaren dat ik er niet alleen in stond. Dat ik niet alleen te kampen had met de naweeën van mijn jeugd. Vaak wordt gezegd: “je staat er niet alleen voor”. Dat is voor slachtoffers vaak een holle frase, maar het ís echt zo. Je staat er niet alleen voor. Dat bewijst de community en dat bewijzen de groepen. Hoewel elk verhaal anders is, elk trauma persoonlijk, het blijkt dat je openstellen voor mensen die weten waar het over gaat en daar respectvol mee om gaan, helend kan werken. Je staat er oprecht niet alleen voor: we zijn er voor je.