Vraagje

Naar de lotgenotengroep ‘Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld’
5 mei 20226 reacties124 weergavenPublieke groep
Default profile image
Nicole-123

Ik heb een vraagje aan lotgenoten. Ik merk dat ik vaak bang ben om seksueel misbruik in films of series te zien. Ik zit continu met de afstandsbediening in de hand. Ik hou best veel van horror films/series. Maar helaas komt daar ook af en toe seksueel misbruik in voor. Sommige films/series geven van te voren een waarschuwing, maar heel veel niet. Weet iemand toevallig of er iets bestaat waar ik van te voren kan zien of er seksueel misbruik in voor komt. (Ik denk van niet) of heeft iemand tips voor mij? 

Alvast bedankt.

Reageren op dit verhaal?

Als lid van de Lotgenoten Community kun je in gesprek gaan met andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, ondersteun andere slachtoffers of stel vragen.

6 reacties

Philip | Ambassadeur

Hoi Nicole,
Een goed vraag. Bij de kijkwijzer vind je wel een symbool voor sex maar niet specifiek van seksueel misbruik.
Je kunt het een beetje halen uit de schriftelijke informatie over de film of het programma. Blijft lastig.

Login om te reageren
Default profile image
Navani

Ik herken het, en heb helaas geen oplossing voor je. Op zulke momenten loop ik meestal even de keuken in, of ik las een plaspauze in. Dan ben ik wel al getriggerd helaas.

Login om te reageren
Default profile image
Emma

Hoi Nicole

Ik vrees dat het inderdaad in heel veel series, films voorkomt. Deels ook om het meer en meer bespreekbaar te maken. Zelf kan ik die dingen wel zien, maar voel de tranen en emotie komen of krop in mijn keel. Ik loop er niet van weg.

Persoonlijk lijkt me dat vluchtgedrag. Ms met EMDR eraan werken? Voor mij zijn de dingen die ik zelf letterlijk heb meegemaakt vooral een issue maar als ik dat zelf nu nog meemaak dissocieer ik.

Het is een heel proces.

Veel succes
Liefs Emma

Login om te reageren
Laura | Ambassadeur
Laura | Ambassadeur

Hallo Nicole-123,
Ik had even gekeken en ik kwam een artikel tegen in het Parool waar de zelfde vraag werd gesteld: (https://www.parool.nl/columns-opinie/waarschuwing-tonen-voor-films-met-…), maar het was een artikel uit 2017 en blijkbaar heeft Kijkwijzer daar dus niks meegedaan, wat ik persoonlijk erg jammer vind.
Ik herken wel wat je zegt en ik ben ook wel eens (vaker) verrast door een scene met seksueel geweld die ik totaal niet zag aankomen. Meestal kan ik mezelf goed herpakken. Misschien op dat ik mijn misbruikverleden inmiddels een plek heb gegeven? Maar dat wil niet zeggen dat het niks met me doet of me niet raakt. Maar ik heb er geen nare herinneringen aan.
Wat ik meestal doe, als ik een film/serie ga kijken waar dit mogelijk aan de orde zou kunnen komen, is dat ik bij mezelf na ga of ik dit wel trek op het moment?

Login om te reageren
Philip | Ambassadeur

Hoi Nicole,
Aanvullend op mijn eerste primaire reactie vind ik de reactie van Emma over vluchtgedrag wel belangrijk.
Misschien heb je al contact met een professionele hulpverlener net als Emma aangaf. Zo niet, overweeg het eens of ga met je huisarts het gesprek aan.

Login om te reageren
Default profile image
Nicole-123

Even om te reageren op alle reacties. Bedankt voor de reacties :)

En inderdaad ik heb nog heel veel last van vluchtgedrag/veiligheidsgedrag/vermijden/ontkennen. Ik ben nu gelukkig wel sinds 3 weken terug in een best wel intensieve behandeling. Dus ik hoop dat dat gaat veranderen. En daarna misschien ook makkelijker tv kan kijken.

Daarnaast vind ik het echt zo heftig dat je nu overal word geconfronteerd met seksueel misbruik. Op het nieuws, op tv, Social media. maar aan de andere kant is het ook een goed iets. Er wordt nu meer over gesproken en er is nu meer aandacht er voor.

Dat wilde ik nog even zeggen :)

Login om te reageren