Spreekrecht hulp

Naar de lotgenotengroep ‘Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld’
4 mei 20222 reacties60 weergavenPublieke groep
Default profile image
Lola2

Hoi!

over een tijdje is mijn zitting en ik mag mijn spreekrecht gebruiken. Dat wil en ga ik ook doen. 
 

maar nu zou ik graag wat tips/ervaringen willen van mensen die daar ook gebruik van hebben gemaakt. Hoe was het voor je? Heb je tips? Wat kan ik zeggen? Wat heb jij gezegd? 
 

ik schrijf veel gedichten dus wilde er ook een gedicht voorlezen gericht op de dader.

 

help!

Reageren op dit verhaal?

Als lid van de Lotgenoten Community kun je in gesprek gaan met andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, ondersteun andere slachtoffers of stel vragen.

2 reacties

Default profile image
Lor

Hey Lola,
Mijn zaak is over een paar dagen (ik heb zoveel stress) en ik heb er eentje geschreven. Volgens mij staat er een handleiding op de website van slachtofferhulp die je kan helpen. Voor mij hielp het om te schrijven wat er allemaal gebeurd was en hoe dat heeft geleid tot mijn aangifte. Je moet verder schrijven over de effecten die de situatie op jou heeft gehad (lichamelijk/psychisch). Ook kan ik het mooi gebruiken om tegen zijn verhoor in te gaan, want hij heeft best wat gelogen. Het gaat als het goed is ook bij het bewijs. Zorg dat je hem niet naar het OM stuurt, want dan komt hij in het dossier en dan kan de dader hem al zien. Deel je verklaring alleen met jouw advocaat (die kan je ook om tips vragen) en lees hem pas bij de rechtszaak voor.

Aan het eind kan je nog iets schrijven over wat jij een passende straf vindt. Dat heb ik ook gedaan: dat ik liever heb dat hij een beroepsverbod krijgt (docent) dan dat hij de gevangenis in gaat.

Ik hoop dat dit helpt, laat maar weten als je verder nog vragen hebt.

Login om te reageren
Naast lotgenoot nu ook ambassadeur
Steven | Ambassadeur

Hoi Lola,

Ik kan me alleen maar voegen bij wat Lor zegt.
Daarnaast snap ik dat dichten je heeft geholpen, maar het is een rechtszaak en kan daardoor lastiger aangenomen worden. Het draait daar om feitelijkheden. Dit is het moment om belangrijke feitelijkheden te vertellen die alleen jij kunt benadrukken op dat moment.

Login om te reageren