Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik

Misbruikt als jongen = last als man

AL wat langer de behoefte om mijn verhaal te delen, omdat misbruik een blijvend litteken is.
Ik ben een man van eind 40 nu. Gescheiden, vader van twee. 8 jaar single al weer. 
Op mijn 11e is het misbruik bij mij begonnen en duurde tot mijn 16e. Een leraar was de dader. Hij ontfermde zich over mij als een vader (eigen vader was afwezig) en daar maakte hij letterlijk en figuurlijk op een vreselijke manier misbruik van. Ik kreeg privileges (mocht helpen en was een uitverkorene), maar met een enorme prijs dus. Hij chanteerde mij. Die chantage heeft zo'n 30 jaar (!) geduurd. Hij dwong mij als twintiger om betrokken te zijn bij een goed doel en daar "mijn schuld van toen" in te lossen. Dat heb ik 25 jaar lang gedaan, onbewust inderdaad "boetend" voor mijn daden.
Ik trouwde met een vrouw die ongevoelig en ook frigide was. Dat hielp mij, want er was géén intimiteit en voor mij was dat prima, want intimiteit stond gelijk aan gevaar. Dat huwelijk eindigde omdat ze een ander bleek te hebben, waarmee ze wel intiem was.
Een jaar of 5 geleden ben ik hulp gaan zoeken. Omdat ik vastliep: burn-out, depressie en suicidaal. Verloor het contact met mijn kinderen en zat in een enorm isolement. Met een goede psycholoog en dmv EMDR heb ik de werkelijkheid onder ogen gezien en mijn eigen schuld-beleving kunnen afwerpen.
Ik heb mijn leven volledig omgeturnd sindsdien. Ander werk, andere woning en mijn kinderen wonen weer in bij mij. Klaar!
Maar dat is het niet. Geen eind-goed-al-goed voor mij. Het isolement van toen herhaalt zich. Gevoelens van depressie en eenzaamheid. Ik slaag er maar niet om een nieuwe, leuke partner te vinden. Dat blijkt toch teveel gevraagd. Openstellen, vertrouwen, intimiteit, etc het zijn thema's die overweldigen en die me doen bevriezen. Laag zelfbeeld ook. En vooral geen durf. Want wie zit nou te wachten op een veertiger die onervaren en onzeker is? Een vorige relatie liep een paar maanden terug dan ook stuk, omdat mijn gevoel er niet was, gedempt, of zo.
En dus ben je 35 jaar verder en ben je nog gevangen in je historie. Dat wil ik niet, maar het is een feit. En dat doet pijn. Ik heb weer hulp gezocht (net opgestart), maar vraag me af wat te doen... Wellicht kijken of lotgenoten me kunnen tonen dat er meer mensen zijn die hier mee worstelen. Hoe doen jullie dat? Je openstellen voor een ander (zo die er al komt), want zelfs de stap naar buiten is een stap te ver. Hoe vind je een vrouw die begrijpt hoe onzeker, gekwetst en onervaren je bent?
De dader is allang dood (er bleken heel veel kinderen slachtoffer te zijn), maar hij heeft me nog steeds in zijn macht. Zo voelt dat.
Een aantal vragen die ik graag zou bespreken... face2face wellicht? Ik zoek en worstel nog steeds.

Bezig met laden...

8 Reacties

25 augustus 2019
Dank voor jullie reactie. Het blijft een moeizaam proces om verbinding aan te gaan, zo ervaar ik. De wonden helen, de herinneringen worden ver weggestopt, maar pas als je alle ervaringen verwerkt, ontstaat er ruimte. Dat heeft de therapie bewezen. Ik kan normaal functioneren, werken en vader zijn, maar als het aankomt op échte connectie en verbinding, dan wordt de ophaalbrug opgehaald en de luiken gesloten. Dat is niet wat ik wíl, maar wat er gebeurt. Dat laatste stukje, die scherf, wil ik uit mijn systeem. Pas dan kan ik die ene vinden die ik zo graag ontmoet en in mijn leven wil toelaten. Het blijft hard werken, dag na dag.
25 augustus 2019 (bewerkt)
Ik heb me gisteren pas aangemeld inderdaad , op zoek naar een stukje herkenning mischien . Qua therapieën heb ik het allemaal wel gehad, praten met mijn vriendinnen helpt wel als ik heftige herbelevingen heb . Maar nu denk ik dat ik wel eens met lotgenoten zou willen praten . Zodra ik er klaar voor ben zal ik mijn verhaal schrijven in de gesloten groep . Dank je voor je reactie !
25 augustus 2019
Diane, ik heb ook de stap naar lotgenoten gezet. Een eerste sessie achter de rug en dat was een-en-al herkenning. Je/ik kamp(t) niet alléén met deze issues. Dat is het gevolg van wat ons overkomen is en waar we mee moeten dealen. Wellicht is een intake-gesprek helpend voor je om te ontdekken dat dit bij je past? In elk geval hulde dat je déze stap al gezet hebt, voor jezelf. Heel veel sterkte gewenst!
24 augustus 2019 (bewerkt)
Gevangen in je eigen historie inderdaad . Mooi omschreven en herkenbaar voor mij . Voor mij is verkrachting 22 jaar geleden maar het blijft een litteken op mijn ziel . Ieder jaar hele heftige herbelevingen ondanks EMDR en therapieën door de jaren heen , een intens verdriet overkomt me dan weer en ieder jaar ben ik daardoor weer een tijdje uit de running . Dank je voor je open verhaal
Ik zou ook heel graag met lotgenoten willen praten en heb ook nog vragen
24 augustus 2019
Beste Diane, ik heb even naar jouw verhaal gezocht maar ik heb het niet gevonden bij jouw naam. Dat maakt het lastig om op je vragen te reageren. Geef me een tip en ik zal reageren. Vriendelijke groeten Philip
22 juni 2019 (bewerkt)
Hallo music lover, Ik ben een vrouw die de remmingen in intimiteit enorm herkent. Na 5 jaar therapie begin ik nu enigszins de openheid te voelen om hierover te praten met mijn psychologe en te leren voelen en ontdekken. Maar het is een erg kwetsbaar en eng proces. Ik denk wel dat het beter en makkelijker kan worden met de juiste partner en een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Die partner heb je nu nog niet gevonden, misschien ben je er nog niet aan toe en zijn er nog te veel blokkades waar je doorheen moet. Of misschien ontmoet je haar morgen in de trein. ?
De toekomst is onzeker, maar hulp en werken aan jezelf zal je zeker helpen. Gun jezelf de tijd daarvoor!!!!
Groetjes Neeltje
14 juni 2019
Beste Musiclover je deelt je verhaal en dat verwacht je ook een reactie. Ik ga niet in op je vragen, je hebt ze ook niet gesteld, maar op op je verhaal.
Je verhaal waarin je verteld hoe je geholpen bent. Mijn ervaring is dat je bijvoorbeeld met de EMDR wel geresset bent maar nog niet geherprogrammeerd. Je moet weer een nieuw leven bouwen en dat hoort hulp bij. Een vorm van nazorg. Je hebt nu dus weer hulp, Maar die heeft geen draaiboek voor je, dat zal je voor jezelf willen schrijven. Een hele klus van schrijven en schrappen, maar dan heb je ook wat.
Mijn ervaring is dat bikkelen hier bij hoort, met af en toe een helder moment, waardoor je stappen zet.
Schrijven heeft mij wel goed gedaan.
Succes Thomas
14 juni 2019 (bewerkt)
Hallo Musiclover, bedankt voor het delen van je verhaal. Ik ben er stil van. Er zijn ook offline lotgenoten groepen waar je terecht kunt, misschien heb je daar wat aan? Je kunt in contact komen via: https://www.slachtofferhulp.nl/emotionele-hulp/contact-met-lotgenoten/ Groetjes, Eva