Acceptatie
In 2014, op mijn 19e, kreeg ik een motorongeluk. Het herstel kostte mij jaren van mijn leven maar sterkte mij ook als persoon. Ik zou nooit meer lopen en nooit meer kinderen kunnen krijgen. Ik zette een knop om en ging vechten. Revalidatiecentra, fysio's, diverse operaties verder kan ik alles weer. Ik ben een echte wegstopper geweest en kreeg ptss, behandelingen gehad en gelukkig een grokt stuk emotionele verwerking gehad. Nu ben ik bijna 27, heb ik een mooi leven en vind ik dat ik niet mag zeuren over de kleine pijntjes die ik heb over gehouden. Ik blijf echter het gevoel houden dat morgen mijn leven afgelopen kan zijn, alles nu moet, ik niet op mijn eigen lijf kan vertrouwen. Ik kan volgens de artsen tot mijn 30e kinderen dragen vanwege de oude breuken. Iets wat ik moeilijk los kan laten(mijn relatie is nog beginnend dus voorlopig niet). Ik voel mij als ik hieraan denk machteloos. Ik heb zo hard gevochten maar hier kan ik niets tegen. Loslaten, zien hoe het loopt en genieten van de dag zou mijn wens zijn. Iemand tips/ervaringen?
5 Reacties
Ik ben al lang op zoek naar lotgenoten om mee te praten. Ikzelf heb 8 jaar terug een zwaar motorongeluk gehad. Ik loop gelukkig weer, zij het met wat pijntjes, maar dat is ons niet onbekend.
Ik merk aan mijzelf dat ik meer en meer behoefte heb om te praten. Praten met lotgenoten. Het hele riedeltje van het GGZ en alles wat daarbij komt kijken heb ik gehad, maar ik mis nog altijd iets. Hebben jullie ook zo'n gevoel?
Ik probeer per vandaag lotgenoten te vinden om hiermee in gesprek te gaan, al is het onder het genot van koffie en thee. Zouden jullie hiervoor open staan? Of hopelijk anderen die dit lezen. Ik ben erg benieuwd.
Groetjes,
Erik
(ik had al een heel ander lang................................................... verhaal getypt, maar door een miscommunicatie tussen het internet en mijn pc is dat verhaal niet gepost. Dan deze maar even in het kort)
Ben je dan ook bang dat het je nog een keer kan overkomen? Of vind je het lastig om te accepteren dat het je overkomen is? Waar zou die machteloosheid vandaan kunnen komen denk je? Ik heb dat denk ik niet zo. Ik zag zelf de auto rijden die ons heeft geschept omdat de scooterbestuurster de auto niet zag.. ik ervaar over het ongeluk geen gevoel van oneerlijkheid of machteloosheid denk ik. Ik heb wel EMDR gehad voor het ongeluk. Wel herken ik dat bij de situatie dat een van de chirurgen mijn been scheef aan elkaar heeft gezet. Waardoor ik nog weer 2 keer een penwissel moest. En nu is de stand dus nog niet goed en gaan we bekijken of ze het weer gaan doorzagen of zo laten. Ik denk soms dat wat meer zelfmedelijden het misschien makkelijker maakt om erkenning voor mezelf te krijgen.. ik vind dat heel lastig. Want ik ben vooral van het doorgaan en nu de schadezaak eindelijk is afgerond en het medisch gezien in rustiger vaarwater komt dan merk ik dat het nog niet "klaar" is. Het is een heel groot deel van mijn identiteit geworden die eigenlijk niet zo zichtbaar/aanwezig is voor anderen die mij pas enkele jaren kennen. Herken je dat? Ik heb zo lang gezegd (bijna letterlijk) "Hoi ik ben Lotte en ik heb een gebroken been".
Ik hoop dat een begripvol berichtje zonder direct een oplossing je ook wat kan bieden. Het lijkt me heel erg moeilijk om dit los te laten met aan de andere kant de tijdsdruk die er op zit.. zijn je oude breuken dan nog kwetsbaar waardoor er na je 30e teveel druk op komt wat ze niet meer kunnen hebben? En kun je het hier ook met je relatie over hebben?
Een heel verwerkingsproces heb je al gehad.. en wat fijn dat je conclusie is dat je een mooi leven hebt! Ik ben nu aan het leren dat de mindere dingen die er altijd zijn of soms terugkomen (herinneringen bijv) er ook mogen zijn.. en dat ik dit niet 'weg moet maken' maar het gevoel moet leren verdragen.. is dat iets wat jij goed kunt? En misschien kun jij je ook heel bewust zijn van de kleine dingen/genietmomenten in het leven? Ik kan al genieten van een simpele wandeling.. gewoon lopen zonder krukken met je handen vrij.. iets wat voor bijna iedereen de normaalste zaak van de wereld is, maar ik heb 5 jaar van mijn leven met krukken gelopen dus voor mij blijft het bijzonder...
Ik heb zelf op 16-jarige leeftijd als passagier een scooterongeluk gehad. Nu bijna 14 jaar geleden. O.a. was mijn bovenbeen verbrijzeld en is na 7 operaties pas sinds 4 jaar genezen. Binnenkort ga ik weer door de CT omdat de stand nog niet goed is. Ik vind het heel lastig voor mezelf te erkennen hoe moeilijk dit allemaal is geweest. Ik krijg ook wel eens opmerkingen van mijn vriendinnen waaruit blijkt dat zij geen idee hebben hoe het voor mij is geweest. Dit maakt dat ik nu alsnog op zoek ben naar contact met mensen die ook zo iets meegemaakt hebben. Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring en hoe jij daarmee om bent gegaan als je daar iets over wilt delen. Groetjes Lotte