Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van stalking

Narcistische ex-partner

Sinds februari 2019 had ik een relatie met hem en in oktober 2021 zijn we ouders geworden van een dochter. Tijdens onze relatie waren er soms al dingen dat ik dacht: ‘is dit normaal?’, maar ik was blij dat er iemand samen met mij wilde zijn en ik negeerde de signalen. Na de geboorte van onze dochter kon ik helemaal niets meer goed doen. Het wiegje was te warm, te koud, te stoffig, elk snotje moest worden uitgezogen, de borstvoeding was te weinig of te vet, onze dochter zou niet goed kunnen slikken, als ik naar buiten ging moest ik oppassen dat er geen stof in haar neusje zou waaien. En ik, pleaser die ik ben, probeerde steeds maar bij die lat die steeds hoger werd gelegd te komen. Mijn dochter was 9 maanden, toen kon ik niet meer en ben ik weg gegaan. Maar toen was het helaas nog niet voorbij. Hij belde, mailde, appte. De ene keer boos, de andere keer weer poeslief en dat het hem allemaal zo speet. Hij beschuldigde mijn vader van incest, belde ook mijn ouders en reed regelmatig door de straat. Hij heeft onze dochter in die periode 2x gezien en bracht haar dan veel te laat terug. Hij deed een (valse) melding bij de politie, dat er iemand met een vuurwapen in het huis van mijn moeder zou zijn. Hij stond ’s nachts aan de brievenbus en zei dat hij me waar dan ook op de wereld zou vinden. 

Afgelopen zomer was het betrekkelijk rustig en werd het contact tussen hem en onze dochter weer opgestart. Dat ging meteen mis, de eerste keer was hij te laat, soms komt hij niet, soms zegt hij lelijke dingen als ‘ik neem je mee naar Suriname’.

Sinds de wintertijd is in gegaan is hij weer vaker in de straat en sinds vorige week elke dag. Hele ochtenden rijd hij soms rond. Ik durf eigenlijk niet alleen naar buiten, want ik kan totaal niet inschatten wat hij wil. Alleen intimideren? Hoopt hij me echt tegen te komen? Wil hij me dan iets aan doen? 

Ik vind het megazwaar, ik was redelijk op de weg terug en nu word ik weer zo terug geworpen. Het ergste is dat deze man nooit gaat veranderen, want het ligt nooit aan hem, maar altijd aan de rest van de wereld. Hoe zorg ik dat ik op de been blijf, dat ik niet verlam van de angst, dat mijn gedachten me niet gek maken? Wat zeg ik tegen mensen die simpel zeggen: ‘je zult hier toch doorheen moeten’ of ‘niet bang zijn’. Werkt dat echt zo? Moet ik dan maar gewoon naar buiten en zien wat er gebeurt?

Bezig met laden...

10 Reacties

25 november 2023

Jeetje Yasmien wat een intens verhaal...

Ik kan mij alleen maar aansluiten bij onderstaand. Wat je zegt, hij is nou eenmaal zo maar er komt een tijd dat het beter gaat, die komt echt! En je hoeft niet sterk te zijn want dat ben je al. Je doet het allemaal al met alle gevoelens die daarbij horen. Dat mag er allemaal zijn. Wil je schreeuwen, schreeuw. Wil je huilen, huil. Wil je laten zien dat niemand je wat kan ondanks dat je van binnen schreeuwt, dan doe je dat. Doe het op je eigen manier, maar sterk ben je al en er komen betere tijden!

Heb je al contact met veilig thuis? Dit klinkt heel heftig maar ik heb erg veel aan ze, met name om het beschermen van mijn kinderen.

Heel veel sterkte, ik hoop dat je snel rust van hem hebt!

28 november 2023

Als antwoord op door d7369f577ba44d…

Hoi Xena,

Dank voor je reactie.
Er zijn al heel veel hulpinstanties betrokken, bij Veilig Thuis zijn we ook bekend. Er is een instantie die het bezoek tussen hem en onze dochter begeleid en ik heb zelf hulp van een coach die me bij alles helpt en van een werkfitbegeleider om weer terug aan het werk te komen.

Het is nu weer eventjes rustig lijkt het, de vraag is voor hoe lang...

21 november 2023

Beste Yasmien,

Ik herken me erg in jou verhaal. Wat tips die het wellicht wat dragelijker voor je maken:
- Ga naar de huisarts en vraag om gesprekken bij de POH (praktijkondersteuner huisarts), als je een fijne hebt, kan degene met jou meedenken.
- Kijk op je werk of ze een bedrijfsmaatschappelijk werker aanbieden, ook die persoon kan goed met je meedenken.
- Houdt alles goed bij (maak screenshots van appjes, bewaar camerabeelden).
- Mocht je die nog niet hebben: schaf een camera aan (ik heb er 1 gericht op mijn voortuin/voordeur), die hebben me al de nodige beelden opgeleverd die ik naar politie en advocaat heb gestuurd.
- Houdt nauw contact met de wijkagent(en).
- Indien je nog geen aangifte stalking hebt gedaan, doen! Stuur vervolgens alles telkens weer door naar hun afdeling stalkingszaken, zodat zij ook dossier op kunnen bouwen. Hiermee kunnen zij een stopgesprek aangaan en, waar nodig, verdere juridische stappen zetten.
- Één van de belangrijkste dingen: reageer niet!! Niet op de appjes, neem de telefoon niet op (nee ook niet als je samen een kind hebt, hij stuurt je maar een e-mail als hij vragen heeft). Indien je buiten bent en je ziet je ex in je straat: niet reageren. Zeg niets terug, loop langs hem heen alsof hij lucht is. Geloof me, ik weet hoe moeilijk dat kan zijn, maar geef hem geen aandacht. Welke aandacht je ook geeft (positief of negatief), het voedt hem alleen maar. Aandacht is precies wat hij wil.
- Probeer jezelf voor ogen te houden dat deze situatie tijdelijk is. Of het nu een jaar duurt of 5 jaar, op een gegeven moment houdt het echt op (en vind hij waarschijnlijk zijn volgende slachtoffer).
- Plan leuke dingen voor jezelf en je dochter in (hoeft geen geld te kosten, kan ook zijn: gezellig samen naar het bos paddestoelen zoeken of bijv. 'bioscoopje thuis' incl. popcorn uit de supermarkt en een dvd-tje uit de bibliotheek).
- Neem af en toe een dagje vrij van werk, breng je dochter dan toch naar de opvang en de bedenk wat je voor jezelf wilt doen die dag (bijv. een keer lekker lang douchen, een wandeling maken, of lekker even een keer lang in bed blijven liggen), gun jezelf zo'n momentje!
- Zorg voor een goed netwerk om je heen, waarmee je kan sparren.

Blijf goed voor jezelf zorgen: als jij omvalt, wie heeft je dochter dan nog? Blijf sterk: dit gaat voorbij!

Ik wens je heel veel sterkte toe.

25 november 2023

Als antwoord op door b01387c6cb234e…

Hey Dametje,
Veel dank voor je reactie. Je meeste tips kan ik gelukkig al afvinken, je tip over het negeren is een goeie om te onthouden. Vind ik ook wel een 'enge/onzekere', want kan ik hem echt negeren als ik hem tegen kom? Hoe zal ik reageren in zo'n panieksituatie? Ben zo bang dat ik bevries terwijl ik juist een leeuwin wil zijn voor mn kind...

27 november 2023

Als antwoord op door 16bb04ec9b304d…

Beste Yasmien,

Dat is inderdaad een lastige, voor mij net zo goed hoor! En de ene keer lukt het beter dan de andere keer. Ik heb er veel baat bij gehad om met mijn familie en vrienden erover te praten en mezelf moed in te praten en mezelf in te prenten dat wat hij ook zegt of doet, elke reactie van mij nog meer reacties vanuit hem ontlokken.
Hij heeft laatst bij mij een voet tussen de deur gezet en geprobeerd binnen te komen, dus heftige voorbeelden genoeg. Op dat moment heb ik gereageerd (voet weghalen of ik bel de politie), maar later helemaal nergens meer op gereageerd. De eerstvolgende omgangsdag heb ik mijn dochter via de achterdeur naar buiten laten lopen, zodat de voordeur niet eens open zou hoeven. Het lastigste daarbij vind ik dat ik de veiligheid moet waarborgen voor ons kind, het veilig moet maken voor mezelf, terwijl ik haar tegelijkertijd wel mee moet geven. Je moet constant alert zijn en dit vergt heel veel van jezelf, dus nogmaals: let goed op jezelf, neem de tijd, laat je niet overrompelen en heel veel sterkte!

20 november 2023

En nog een extra toevoeging elk mens heeft het absolute recht een normaal gezond stabiel leven te mogen leiden. Dromen en doelen langdurig van de grond komen. Als dit ernstig verwoest, ontwricht en kapot gemaakt word door mensen die niet sporen moet de samenleving hier iets aan doen zodat slachtoffers beschermd worden tegen dit extreem gestoorde afwijkende gedrag. Indien daders zwakbegaafd of verstandelijk beperkt zijn moet de samenleving ook een oplossing verzinnen zodat dit soort dadertypes vanuit hun beperkingen en onvermogen wellicht niet op een gruwelijke wijze mensen hun levens extreem kunnen verwoesten en ontwrichten. Slachtoffers/burgers/prooien van dit soort daders dienen beschermd te worden tegen dit soort functionerende mensen. Het is absoluut onacceptabel langdurig op zo'n verschrikkelijke manier door het leven te moeten gaan.

20 november 2023

Hoi Yasmien, bepaalde mensen die niet slachtoffer zijn langdurig van zo'n mentaal gestoord persoon die helaas wellicht zelf zoals je schrijft niet snel zal veranderen snappen niet hoe verschrikkelijk zwaar het is zo'n ernstige onbehandelde stoornis te moeten ondergaan langdurig. het is verschrikkelijk zwaar. De impact op mijn leven van dit soort functionerende mannen is enorm. Het is enorm pittig mannen die zo verschrikkelijk gestoord zijn en onbehandeld vrij blijven rondlopen en langdurig hun gang kunnen gaan. Mensen die niet met zulke functionerende mannen te maken hebben die levens zijn een stuk lichter en positiever. Mensen praten te makkelijk die daar geen slachtoffer van zijn langdurig. Het is enorm zwaar in de realiteit van dit soort functionerende mannen te worden gezogen. Ik gun je alle kracht en geluk, wijsheid, inzichten + hier rust van te krijgen en los van te komen net als dat ik dat mezelf van harte gun. Dit soort mannen moeten hulp zoeken en de verantwoordelijkheid pakken heel hard en zeer gemotiveerd iets aan hun ernstig afwijkende gedrag te laten doen zodat ze meer normaal functionerende personen worden. Als ze al uberhaupt dit zelfinzicht hebben wat wellicht totaal ontbreekt bij dit soort mannen. Te weinig zelfbesef en te weinig zelfinzicht in hun stoornissen en afwijkende gedrag in hun wereld en realiteit is dit waarschijnlijk heel normaal zo met vrouwen/meiden om te gaan waardoor er geen verandering komt in dit zeer ernstig gestoorde gedrag. Ik zou je gevoel volgen wat betreft moet ik naar buiten of niet. Per keer afwegen helaas. Verschrikkelijk dat je zo moet leven hoop dat je snel hier rust van krijgt. Jij kent de persoon beter dan de mensen die heel makkelijk zeggen 'je moet hier toch een keer doorheen' of 'wees maar niet bang'. Ik kan echt verschrikkelijk kwaad worden om dit soort domme niet helpende opmerkingen. Dit soort mensen hebben geen flauw benul hoe verschrikkelijk zwaar het is met zo'n functionerend persoon te moeten dealen vooral langdurig. Die gaan weer lekker naar huis en hebben nergens last van. Ik heb pepperspray en verfspray aangeschaft meerderen om me iets veiliger te voelen in mijn jaszak en op mijn nachtkastje... Een kobutanstick aan mijn sleutelhanger welke helaas een keer op een festival door een beveiliger werd ingenomen. Bleek helaas toch een verboden wapen te zijn terwijl ik dacht dat dit een legaal zelfverdedigingsmiddel was. Een alarmknop op mijn telefoon geinstalleerd de eerste jaren van de stalking maar deze ging te pas en onpas af deze heb ik helaas toen weer moeten deactiveren omdat de politie een keer op mijn werk voor niets stond en bij mijn woning. Een alarmsignaal aangeschaft toen op aanraden van een vriendin welke ik aan mijn sleutelhanger toen heb gehangen. De batterij gaat op een gegeven moment wel leeg dus hoe langer de situatie duurt zul je op een gegeven moment de batterij moeten vervangen of weer een nieuwe aanschaffen voor aan je sleutelhanger. Echt verschrikkelijk om zo te moeten leven langdurig. Alle goeds! Liefs

20 november 2023

Hoi Yasmine, wat naar dat je zo lastig gevallen wordt. Heb je al aangifte gedaan of melding gemaakt bij de politie? Is er al een stopgesprek met hem gevoerd? Ik ben ook gestalkt door mijn ex maar er was geen kind in het spel. Dat maakt het bij jou helaas gecompliceerder. Mijn ex hield helaas maar even op na het stopgesprek, maar is uiteindelijk veroordeeld en nu is het al een paar jaar rustig. Ik zou echt die stap naar de politie proberen te maken. En alles vast leggen. Wanneer hij waar is, wat doet, etc. Dan kun je een dossier gaan opbouwen. Heel veel sterkte!

25 november 2023

Als antwoord op door 72d4b2713f3d46…

Dank voor je reactie!
Ik houd sinds de eerste opmerkingen na de geboorte van onze dochter álles bij. De politie is al even in beeld, maar er is wat onduidelijkheid over of het genoeg is voor aangifte. Het is op sommige momenten echt zó moeilijk om weer tot 10 te tellen en steeds maar weer de verstandigste te zijn....

20 november 2023

Er ontstaan heel veel vragen.
En zijn geen echte aanknopingspunten.

Wanneer de relatie door angst is ontwricht kan een officiële scheiding inclusief omgevingsverbod nodig zijn en wanneer de vader stopt met pressie uitoefenen in welke vorm dan ook is er een kans dat een kind geen stress bij moeder aanvoelde wat van belang is voor een evenwichtige opvoeding. Het kan worden vergeleken met een moeder die een vroege jeugd beschading heeft waardoor kind en partner de disbalans voelen wat invloed op de sfeer heeft
.
https://www.gelderlander.nl/oude-ijsselstreek/stalkende-vader-moet-wegb…
.
https://informanagementlegal.nl/stalkende-vader-krijgt-geen-informatie-…
.
https://www.google.com/search?q=stalkende+vader