Worstelen met levensloop
Hé allemaal,
Ik lees al een tijdje mee op slachtofferhulp en heb me ook aangemeld voor een lotgenotengroep, omdat ik nogal worstel met wat dingen.
Ik heb verschillende misbruikervaringen tussen mijn 10e en 15e jaar meegemaakt (vaak korte periodes, elke periode door andere mensen). Nu ben ik in januari bij psytrec geweest (daarvoor al een jaar EMDR bij een vrijgevestigd psychotherapeut, maar hielp niet echt). Na psytrec had ik het idee dat het wat beter ging, maar ik vrees dat ik nu terugval. (Nabehandeling bij psychotherapeut is spaakgelopen en na 4 gesprekken gestopt) Na het misbruik in mijn jeugd ben ik alleen maar aan het overleven geweest en ik belandde vaak in relaties waarin mijn grenzen werden overschreden of waarin ik werd bedrogen. Nu vraag ik me af in hoeverre zulke misbruikrelaties traumatisch kunnen zijn. Ik heb soms flashbacks en veel schaamte en schuldgevoel over die relaties (Waarom bleef ik bij die man? Waarom deed ik dingen die ik niet leuk vond zonder tegenstribbelen? Waarom liet ik me zo gebruiken met open ogen? Waarom ging ik terug of bleef ik contact houden als ik me enorm vernederd had gevoeld? Ik was niet afhankelijk van hem, waarom kon ik hem dan niet de deur wijzen?!) Is dat dan ook een seksueel trauma? Het zijn hele periodes geweest, soms 2-3 jaar lang, waarvan ik me ook niet alles meer helder herinner. Daarom lijkt EMDR me ook lastig, omdat ik niet echt duidelijke herinneringen heb, maar flarden. Flarden waar ik me voor schaam, waar ik me heel duister voel, die ik liever wegdruk.
Herkennen mensen dit? En kun je "flarden" van herinneringen behandelen?
Daarbij heb ik enorm wantrouwen in de hele wereld, inclusief therapeuten (omdat ik me nooit echt geholpen heb gevoeld door een therapeut) dus hoe vind ik een therapeut waar ik me wél veilig bij kan voelen? (Mijn laatste psychotherapeut was traumatherapeut, maar ook daar voelde ik me vaak onbegrepen)
Graag hoor ik tips of herkenning.
Groetjes Marieke.
29 Reacties
Je zou eventueel ook gewoon eens een losse therapie sessie kunnen volgen. Maar als je het tijdens zo'n cursus zelf leert te doen, kun je het ook thuis in je eentje doen. Mijn lichaam verteld mij elke dag iets nieuws over mijn verleden. Ook kleine dingen, die toen onbelangrijk leken, maar die nog steeds gezien moeten worden, omdat het namelijk niet klopt hoe ik er toen tegen aan keek. Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk voor je is?
Het handboek zou je als naslag werk erbij kunnen doen. Alleen het handboek is m.i. niet voldoende. je hebt echt de ervaring nodig met anderen om echt te ervaren wat het met je doet.
Liefs Emma
Ik was even aan het bekijken naar zijnsoriëntatie maar vond er weinig van terug over een retraite. Kan je even aangeven waar jij deze hebt gevolgd en wat het ongeveer inhoudt? Wat doet men tijdens de retraite?
Liefs Emma
Ik raad het echt iedereen aan. Zijnsorientatie!!
Veel sterkte en dikke knuffel Sacha
Groetjes Marieke.
Yoga heeft mij die eerste stap gegeven naar het voelen. Stil liggen op de mat zonder wat anders te moeten of kunnen helpt echt. Ik heb verschillende soorten lessen gevolgd en het is wel echt een verschil naar wat voor les je gaat. Ik zal voor een rustige les kiezen. Zoals yin yoga, integrale yoga of een meditatieve vorm.
Uiteindelijk heb ik zelf een yoga opleiding gedaan en zelf een tijdje lessen gegeven in Nederland. Ik woon sinds kort op Curaçao en geef geen lessen meer, ook door onze ‘grote’ vriend c natuurlijk.
Uiteindelijk zijn yoga en meditatie best persoonlijk. Jij bepaald of je de docent wel of niet wat vindt. En zo ook bij meditaties.
Zelf heb ik online Meditaties voor innerlijke rust, al deze meditaties heb ik zelf ingesproken. Maar je kan ook gratis meditaties vinden van Dolly in de magische momenten podcast en de betaalde app van Michael Pilarzcyck. Het belangrijkste is dat jij je fijn voelt bij de stem. Dan kun je je ontspannen en leren voelen met meditatie.
Uiteindelijk is het een combinatie van meer dingen die mij hebben geholpen echt mijn leven te leven en deze heb ik de afgelopen 2 jaar verzameld.
Het mooie is als je het hebt geleerd verleer je het niet meer.
Liefs Nathalie
Heeft yoga je zo ver gebracht? En welke yoga dan precies? En als je het over mediatie hebt. Is er iemand specifiek die je volgde of nam je ergens op locatie deel aan meditaties of hoe moet ik dat precies zien?
Ik zou zo graag meer leren voelen.
Hoe je beschrijft van de drukte en het leven in een waas herken ik wel. Echt gek
Groetjes Emma
Klinkt als heel normale gedachten waar je mee te maken krijgt. Alleen is het niet de bedoeling deze gedachten te behouden. Als je ervoor open staat wil ik wel een keer met je videobellen. Zelf heb ik te maken gehad met seksueel misbruik in mijn jonge jeugdjaren en merk dat dit veel met zich mee heeft gebracht hoe je je van binnen voelt en hoe je denkt. Ik heb de laatste jaren weer goed leren voelen en weet ondertussen wat goed kan helpen. Alleen dus niet via de ‘normale’ wegen. Ik ben geen therapeut en ben ook nooit in behandeling geweest. Ik heb alles stuk voor stuk mogen helen en ervaar nu innerlijke rust. En voelen en vertrouwen op je eigen gevoel is heel belangrijk.
Liefs Nathalie
Wat mooi dat je het zo hebt kunnen leren. Kan je hier wat over toelichten? Ik ben heel benieuwd. Ik heb al therapie gehad maar loop toch nog tegen heel wat tegenaan. Mijn onbewuste angst blijft me parten spelen. Mijn lichaam ervaart lichamelijk nog veel spanning en in mijn hoofd kan ik het niet beredeneren. Het gebeurt gewoon en dat zorgt voor heel wat onrust met momenten.
Liefs Emma
Ik ben wel heel benieuwd hoe je zelf weer hebt leren voelen, want daar ligt denk mijn grootste probleem. Mezelf zo lang verdoofd, emoties weggedrukt en genegeerd, dat ik niet meer weet hoe ik moet voelen. En dat ik bij EMDR dan bijvoorbeeld ook niets voel, wat dus niet werkt. Het was een overlevingsstrategie die nu tegenwerkt en niemand kan me vertellen hoe ik weer moet voelen. "Gewoon toelaten" zeggen therapeuten.... "Hoe dan?!?!?!" denk ik dan....
Misschien is videobellen wel een goed idee!
Groetjes Marieke.
Ik heb zelf weer leren voelen door yoga en meditatie. Door te leren ontspannen en stilte toe te laten. Vroeger bleef ik altijd ‘druk’ bezig, was het niet actief dan wel in m’n hoofd. Hierdoor bleef ik terwijl ik het niet door had leven in een waas. Doordat het je eerder heeft geholpen het gevoel uit te schakelen. Is het belangrijk om bewust terug te keren naar voelen. Dit doe ik door veel verschillende manieren, maar de basis is yoga (meer bewustwording) en meditatie. Helemaal niet zo heel spiritueel, wel heel erg naar het hier en nu en echt voelen. Zelf vind ik dat echt de key in het leven.
Ik weet zeker dat ik je waardevolle tips kan meegeven als voelen nog een ding is.
Vanaf half augustus heb ik ruimte om te videobellen als je denkt dat dit is wat je wilt. We zijn geëmigreerd naar Curaçao en dan gaat m’n zoontje naar school. Als ik het doe dan wil ik ook de tijd ervoor nemen.
Liefs Nathalie
Geleerd heb ik het nog niet helemaal. Dat gaat de toekomst moeten uitwijzen. Ik zie nu wel wat er in het verleden fout liep. Dat is misschien al een begin. Ik weet nu wel heel zeker dat mijn gevoel altijd juist is en moet dat gewoon letterlijk volgen. Niet nadenken gewoon gevoel volgen, maar zoals je zegt eerst even aan jezelf werken
Veel succes
Liefs Ema
Vooral macht wilden uitoefenen of hun zin krijgen qua relatie en me een gevoel opdringen dat er niet geheel is. Het is zo verwarrend soms.
En desondanks wil ik graag altijd onafhankelijk zijn terwijl men probeert me te draaien in de andere richting heb ik het gevoel.
Niet fijn en een echte oefening. Hoop dat ik wel ooit terug duidelijke grenzen kan aantonen en relaties beëindigen die niet echt zijn zoals ze voor mij zouden moeten zijn.
Liefs Emma
Achteraf denk ik steeds "nou, ik heb ervan geleerd. Nu weet ik waar ik op moet letten (=als het niet goed voelt ís het niet goed!)." Maar toch blijft het me gebeuren (dan trek ik mijn gevoel weer in twijfel... Stel ik me niet aan? Moet ik wat meer (toe)geven?).
Nu heb ik de overtuiging dat ik eerst goede therapie moet hebben gehad, voor mijn trauma's en zelfbeeld, voordat ik weer een relatie aan ga. Maar waar vind ik die goede therapie?! Het blijft een zoektocht.
Groetjes Marieke.
Geliefd worden hoeft niet seksueel te zijn, maar kan lastig zijn als je niet weet wat te doen met uitdagend gedrag wat spreekt tot je verbeelding en waar je nog moeilijk nee tegen kunt zeggen.
Ik zeg/zei tegen vriendinnen altijd. Spreek niet alleen af. Vraag ze naar een café te komen of terras waar je elkaar kan leren kennen.
Als je online date zet erbij dat ze de eerst maanden niets hoeven te verwachten en als ze al maar iets insinueren in die richting *doei doei*.
Vraag jezelf af of je wel een seksuele relatie wilt. Een goede vriendschap kan net zoveel bieden voor nu.
Het zijn keuzes met gevolgen en dan moet je regelmatig door een zure appel heen. Maar als er iets mis gaat doe jij niet meteen iets fout. De ander doet dat en jij leert er iets van. Je mindset om dit deel te "overleven" is belangrijk
Edit: zoek iemand al is online waar je na zo'n date al je emotie frustratie boosheid eruit kunt laten. Deze emotie kan jou namelijk sterken in een volgende situatie.
Mijn angst om te falen werd mijn drijfveer om te slagen
Mijn boosheid naar mijzelf werd de energie om me vooruit te branden
Het zijn heel lastige onderwerpen. Ik denk dat ik mede door mijn werk en zelf reflectie ik de onmachtigheid naar anderen los heb kunnen laten. Ik kan iemand misschien een pad laten zien zoals ik deze zie, maar de keuze om deze te bewandelen en/of te bepalen dat deze bij een ander past is altijd nog aan die ander.
Ik zeg iets wat een ander kan overtuigen, maar ik ga niet op zoek de ander te overtuigen. De ander mag ervoor kiezen zich te laten overtuigen.
Dat is zo voor mij in mijn herstel geweest en zal zo voor vele anderen zijn. Daar zal ik niets aan kunnen veranderen, maar dat weerhoudt mij niet om eraan bij te dragen indien dit gewenst is.
Hopelijk helpen deze gedachten je wel om er mogelijk op andere wijzen op neer te kijken. Het zijn visies van me welke mij hebben geholpen in mijn herstel en in het bijstaan van een ander.
Het zijn goede onderwerpen in ieder geval om ook met een therapeut te bespreken. Er zit namelijk (in mijn optiek) zowel hoop als angst in je bericht verscholen.
Maar ik wil niet teveel afwijken van het bericht van Seraphine/marieke. Misschien anders een prive bericht of een eigen post maken als je er meer over kwijt zou willen. (Alhoewel het dan mogelijk aardig de diepgang in man duiken wat mogelijk toch een betere plek heeft bij die therapeut ?)
Ik ben zelf aan de slag met die dingen waardoor het voor een dader makkelijker was geworden misbruik van me te maken. Door van mezelf een persoon te maken welke assertief is. Voor zichzelf op durft te komen. Zich niet alles wijs laat maken en angst niet uit de weg gaat. Deze "character building" was hetgeen dat mij (onder andere) sterkte om dat wat gebeurd is achter me te laten bij wie ik ooit was.
Ik heb vorige jaar voor het eerst een keer emdr gevolgd. Deze heeft me vooral geholpen om de gevoelens en gedachten van vroeger (huiselijk geweld) op momenten van frustratie of onmacht weg te kunnen laten of te kunnen relativeren. Emdr is voor mij niet een helend wondermiddel geweest. Het was een aanvulling op wat ik zoal zelf al in had gezet om mij te sterken.
Wat betreft je verhaal rondom flarden van en "ik was niet afhankelijk" je hebt het over een periode van 10 tot 15 jaar. Puberteit waarin alles wat er gebeurt het einde van jouw wereld betekent. Dus een relatie aangaan en je speciaal voelen is belangrijk. Dat kwijt raken zou verschrikkelijk zijn. Dus reden jammer genoeg om te blijven. Nu snap je het niet meer, maar je brein is ontwikkeld en heeft niet meer last van gierende hormonen die de kijk op je wereld belemmeren.
Ik dacht toen dat iedereen me stom belachelijk dom homofiel etc zou vinden en ik alleen en op straat zou belanden. Geen reële kijk op de situatie maar het ik was ook een puber. Daarnaast is het geheugen dan ook belemmerd door deze bril / kijk op de wereld. Nu kijk ik er anders na en ervaar ik het ook anders en kan ik deze verschillende visies niet langer met elkaar vergelijken. Dat was toen en nu is nu.
Vertrouwen in anderen daarnaast is er tweeledig. Het verstandelijk vertrouwen en het emotionele vertrouwen.
Het verstandelijk heeft te maken met hoeveel vertrouwen jij in je eigen oordelingsvermogen hebt. Deze heeft mogelijk wat deuken opgelopen waardoor dit lastiger is (jezelf niet meer vertrouwen dat je weet wat er zich tussen de regels bevindt)
Het emotionele vertrouwen is niet hoeven weten hoe de ander is. Het voelt goed en is dan ook goed.
Bij misbruikt loopt deze het eerst klappen op. Daarna volgt vaak het verstandelijke vertrouwen. Dus vertrouwen in een ander krijgen is meer dan even een appel uit een boom plukken. Het betekent een afweging maken en erop vertrouwen dat je het goed in schat. Het risico lopen dat de ander je teleurstelt of je vertrouwen vervuld. Dit moet groeien. Verstandelijk is te oefenen emotioneel heeft verschillend tijd nodig.
Persoonlijk kan ik zeggen dat mijn vertrouwen in de mens altijd een kanttekening heeft gehouden. Dit wil zeggen dat ik altijd wel rekening houd met een beperkte mate van teleurstelling. Je leert ook je verwachtingen bijstellen natuurlijk.
Wat betreft flarden behandelen. Je kunt ook uitsluitend het restgevoel behandelen maar dat zal niet iedere therapeut doen. Sommigen werken exclusief met heldere beelden. Ik heb secundaire beelden gebruikt zelf. De primaire beelden wist ik namelijk niet eens meer fatsoenlijk naar voren te halen.
Ik heb zelf dus veel self exposure toegepast. Exposure therapie had destijds ook gekund maar ik durfde niet bij de hulpverlening aan te kloppen.
Hopelijk heb je hier wat aan. Bij vragen stel ze gerust
Ik heb het idee dat zulke relaties mijn trauma's (ptss) alleen maar versterkt hebben; keer op keer wordt voor mij bevestigd dat mannen niet deugen en schijt hebben aan mijn grenzen. Als ze bij psytrec dan zeggen dat dat alleen slechte mannen zijn en dat er "normale" mannen zijn die zich wel kunnen gedragen, dan geloof ik dat simpelweg niet.
Een mislukte date enkele weken geleden, die me na 3 minuten al begon te zoenen, waarbij ik weer verlamde, helpt ook niet mee ?
Knap dat jij jezelf hebt weten te sterken Steven. Ik sterk me alleen door mijn emoties weg te drukken, maar daardoor raak ik meer en meer in de knoop.
Ik heb hier het verhaal online gezet dat heet: misbruik voor ik woorden had, mocht je het willen lezen.
Ik wens je veel kracht maar vooral veel liefde voor jezelf, ook al is dat een kop koffie zetten voor jezelf. Het zit in de kleine dingen. Stap voor stap. Veel liefs en warme knuffel van mij, Joy.