Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld

Music was my.....

Muziek heeft net als voor mij voor vele anderen een oplossing geboden om expressie te geven aan wat er in iemand speelt of gespeeld heeft.

Dus ik dacht laten we het eens over muziek hebben. De variatie is enorm. We kunnen woorden vinden voor dingen die we niet konden benoemen of een ander zelfs iets duidelijk maken door muziek.

De eerste voor mij in de lijst.
Alanis Morissette- Hands clean
Ze zingt hier over de macht van de muziekindustrie over haar als kind en de relatie die daaruit ontstaan was terwijl ze nog minderjarig was.

Kesha - Praying
De rolverwarringen bij misbruik/geweld in relaties/etc is vaak een lastig punt. Er zijn gemengde gevoelens aanwezig en hoe moet je daarmee dealen? Kesha zingt dit lied met in haar achterhoofd dat ze de hoop heeft dat deze persoon diens ziel gered kan worden.

Skydxddy - Triggered
Een heel duidelijk nummer waarin ze het over haar ptss heeft en de wisselwerking met de omgeving. Legt er duidelijke emoties in vast welke heel herkenbaar zijn voor velen.

Beth Crowley - I didn't ask for this
Gemaakt om een personage in een serie neer te zetten waardoor iemand dus intern is geworden zoals die is. Raakt de nodige slachtoffers omdat de woede intern zo zelfverslindend kan zijn dat ze het gevoel hebben erdoor verslonden te worden en zichzelf als een slecht mens gaan zien. (In plaats van de oorzaak te zien)

We hebben natuurlijk in onze eigen nederlandse bodem ook onze pareltjes die we niet mogen vergeten.

Meau - Dat heb jij gedaan
De tekst van het liedje spreekt behoorlijk voor zich. Het manipulatieve in een relatie waardoor het uiteindelijk een bepaald punt kan bereiken. Achteraf goed te zien maar op het moment zelf is het lastig omdat je er zo in zit.

Maan - Ze huilt maar ze lacht
Haar reden om te schrijven was vanwege de sociale druk welke mensen ervaren door social media. Dat we ons vaak anders voor moeten doen dan we willen. Dit kan door heel veel uiteenlopende redenen zo zijn natuurlijk.
Dat geldt natuurlijk ook voor slachtoffers. Victim blaming bijvoorbeeld maakt dat je het gevoel hebt mee te moeten gaan in wat anderen vinden. Je gaat mee lachen terwijl je wel kunt huilen.


Dit is natuurlijk maar een greep uit de enorme hoeveelheid nummers die er bestaan.

Sommige nummers hoeven niet eens specifiek ergens voor geschreven te zijn maar kunnen je nog steeds raken op een diep niveau.

Er zijn ook nummers die je op kunnen rapen wanneer je je weer aan de grond (genageld) voelt of welke je de emotie lekker in kan laten los gaan.

Ik hoop anderen hiermee te kunnen inspireren en hoop zelf ook door jullie geïnspireerd te raken!


Dus reageer met een lijstje van jezelf en eventueel ook wat deze voor jou betekent. 

Bezig met laden...

4 Reacties

26 april 2022
Wow Skydxddy - Triggered raakt een gevoelige snaar. Wat wordt het ontzettend goed omschreven, ik krijg er kippenvel van. Bedankt voor het delen!
26 april 2022
Linkin Park - Crawling in my skin "There's something inside me that pulls beneath the surface. Consuming, confusing" Dit beschrijft goed mijn gevoel van de afgelopen 20 jaar. Een gevoel dat steeds meer toenam, steeds meer impact op mijn leven ging hebben maar waar ik geen naam aan kon geven. Within Temptation - Caged After forever - Leaden legacy Het nummer gaat over religie, maar voor mij gaat het over mijn verleden dat mij nog steeds in zijn ban houdt. Ik kom er niet van los. Metallica - Master of Puppets Het nummer gaat eigenlijk over drugs, maar voor mij ging het over hoe anderen continu de controle over mijn leven leken te hebben. Hoe ik steeds meer verdween. Alanis Morissette - Sympathetic character Het gaat over het continu in angst leven. Over de spagaat tussen van iemand houden en tegelijk door die persoon de grond in getrapt worden. En dan zijn er nog heel wat metalnummers die mij hielpen om mijn emotie kwijt te kunnen, maar waarbij de tekst vaak nauwelijks een rol speelde. Denk aan bands als Therion, Children of Bodom, Iron Maiden, Anthrax, Type O Negative
09 april 2022
Geen dag zonder muziek, momenteel sta ik op de wachtlijst voor een intensieve traumabehandeling. Ik zoek continue afleiding en herkenning en muziek is daarbij mijn hulpbron.. mijn favoriete liedjes wisselen.. momenteel is het deze: Blu Eyes met Stuck in my head. The only days that I'm not stressed Are days I work myself to death And I'm too tired to feel anything else Even then, I'm restless in my sleep My worries bleed into my dreams and I Wake up and do it all again Maybe it's the way I was raised Or how I'm wired in my brain but I never seem to be Enough for me Is it normal The way I can't help second guessing Is it normal Wishing I could put my thoughts to bed And be in the moment For just a moment Cuz it feels like I'm always somewhere else instead Is it normal How I get stuck in my head I bite my lip and twist my hair Scroll through my phone or sit and stare at nothing Trying to chase my train of thought Tell everybody that I'm doing okay Make it look good and hope that one of these days It won't be a lie Is it normal The way I can't help second guessing Is it normal Wishing I could put my thoughts to bed And be in the moment For just a moment Cuz it feels like I'm always somewhere else instead Is it normal How I get stuck in my head
07 april 2022
Alleen Omhoog van Thomas Berge vfidn ik een heel goed nummer Ooit zei iemand tegen mij, soms komt iemand te dichtbij, ik dacht altijd bij mezelf.. weet ik! Jij was groot en ik was klein, voelt het goed om jou te zijn? Weet ik denk weer bij mezelf dat weet ik. Je lacht, omdat je weet dat je mij hebt verwond. Zonder moeite van daar waar jij stond, Want dat maakt het gemakkelijk, ook voor mij, Want dan kan ik opstaan, voel ik jou gewicht niet. Gaan de deuren open, krijg ik weer eens antwoord. Kijk ik in de spiegel, zie ik eens mezelf weer. Onder mij is niets meer dan de kale grond, Ik kan alleen omhoog, alleen omhoog, alleen omhoog, alleen omhoog. Ik wilde wel, maar ik ken je niet. En dat ik het nu pas zie, is een beetje zonde tijd, dat weet ik. En als je weet van waar ik kom, is alles lang nog niet zo stom. en dat geldt voor jou net zo, vergeet ik. -ADVERTENTIE- Want je lacht, terwijl je weet dat je mij hebt verwond. Zonder moeite van daar waar jij stond, Want dat maakt het gemakkelijk, ook voor mij, Want dan kan ik opstaan, voel ik jou gewicht niet. Gaan de deuren open, krijg ik weer eens antwoord. Kijk ik in de spiegel, zie ik eens mezelf weer. Kan ik gaan beseffen, sommige kijken niet, alleen omhoog, alleen omhoog, alleen omhoog, alleen omhoog. Ooit zei iemand tegen mij, soms komt iemand te dichtbij, ik dacht altijd bij mezelf.. dat weet ik! Kijk dan hoe ik opsta, voel ik jou gewicht niet, Alle deuren open, eindelijk een antwoord. Kijk ik in de spiegel, en ik zie mezelf weer. Oh ik voel dat ik weer naar boven kan. Alleen omhoog, alleen omhoog, alleen omhoog, alleen omhoog, ik kan alleen omhoog, alleen omhoog, alleen omhoog.