Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld

Invloed na therapie

Graag zou ik ervaringen van anderen horen hoe hetgeen ze hebben meegemaakt nog invloed op hun leven heeft nadat ze een behandeling of therapie hiervoor hebben afgerond. 
 

Zelf heb ik een tijd geleden mijn verhaal hier gedeeld, ik heb therapie hiervoor gehad en inmiddels heb ik nog wel af en toe een gesprek met mijn psycholoog maar heb ik wel het gevoel dat ik al best goed op weg ben. 
 

Ik vraag me eigenlijk een beetje af wanneer je het goed genoeg ‘verwerkt’ hebt. Ik ga het de volgende afspraak ook aan de psycholoog vragen, maar dat duurt nog een tijdje dus vandaar de vraag. 
 

 

Bezig met laden...

12 Reacties *

16 februari 2023
Dankjulliewel voor jullie antwoorden. Ze helpen me allemaal op een eigen manier. Ik ga met jullie tips aan de slag
16 februari 2023
Hallo Joske, Wat fijn, dat je nog steeds gesprekken hebt met een psycholoog en dat dit je goed op weg helpt. Zelf denk ik dat niet alles te verwerken is, maar dat het vooral belangrijk is om te weten hoe je omgaat met triggers. Misschien kun je hier een keer naar kijken, samen met de psycholoog. Ik heb jaren bij een psychiater gelopen en ook EMDR therapie gehad, helaas was mijn concentratie er op dat moment niet aan toe. Voor mij heeft tekenen en schrijven enorm geholpen. Hierin kan ik alles uiten, zonder dat ik een oordeel voel.
22 februari 2023

Als antwoord op door 8fd4854332824d…

Ja schrijven en schilderen / tekenen Werkt idd heel goed Word ook vaak aangeraden ❤️
15 februari 2023
Hallo Joske, Voor mijzelf heb ik nodig om te weten dat er een begin en einde is aan een bepaalde proces. Het leven gaat door, therapie mag stoppen. Dat heeft te maken met mijn eigen geloof en hoe ik kijk naar de rol van psychologie in mens leven. Wetenschap over gedrag is handig en behulpzaam. Het geeft betekenis aan pijnlijke gebeurtenissen en helpt mij om te ontwikkelen. Maar dat leert mij niet om te vergeven, moraal ontwikkelen en gebruik maken van wijsheid. En dat is voor mij even essentieel om te groeien, me heel te kunnen ervaren. Ik ervaar lichtheid in het bestaan door mijn geestelijke krachten op te laden in spiritualiteit. Wanneer die lichtheid er is, zijn de zware momenten minder eng en halen mij niet zo uit de balans. In praktische zin hebben we over het zelfde - de triggers, herstel, emotie regulatie... en zo voort. Maar als ik denk aan mijn oma , dat ze deze taal van mij totaal niet zou kunnen begrijpen, dan wil ik ook niet alleen hiermee (psychologie/therapie) bezig zijn. Dan denk ik voor mijzelf dat mijn oma dit een complete waanzin zou noemen. En uit respect voor haar en voor wat zij in haar tijd beleefd heeft, laat ik alles los, alle kennis los, alle denken los, alle gedoe los. Dan voel ik mijn oma dichtbij en heb ik ook het gevoel dat ik meer in contact ben met mijn omgeving. Dat gevoel is zalig. :) Dat gevoel dat het leven zo eenvoudig is met de mooie simpele dingen om me heen... Dat gevoel koester ik en dan valt de nood voor therapie vanzelf af. Het idee dat ik weet dat ik altijd opnieuw om hulp kan vragen is voldoende. warme groet, Vilija
22 februari 2023

Als antwoord op door Anonymous (niet gecontroleerd)

Mooi reactie ❤️ ik ervaar en doe het ook zo (ben nog maar net uit een wederom toxische relatie ontsnapt (53) Dus ik pak nu ook het sexueel misbruik uit mn jeugd aan (verdrongen) Heb ook veel aan mijn spirituele beleving/ geloof ?????‍♀️❤️☮️?
15 februari 2023
Ik denk dat het voor iedereen anders is. En naast er over praten en het verwerken ook misschien soms tijd nodig heeft. En daarmee bedoel ik dat als de therapie stopt (je moet je wel oké genoeg voelen), je eerst ook weer even moet leven. Omdat tijdens de therapie je er wat meer mee bezig bent. Een paar voorbeelden: Voor de één kan het zijn het om leren gaan met triggers en/of dissociatie. Maar voor een ander kan het ook betekenen dat de angst en/of paniekaanvallen en/of nachtmerries en/of herbelevingen stoppen. Voor sommige mensen slaat emdr bijvoorbeeld gelijk heel goed aan en kunnen hun leven snel oppakken. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. En het is helaas zo in de meeste gevallen dat traumatische gebeurtenissen altijd wel wat bij ons blijven. Maar dat is per persoon verschillend. Al gun ik iedereen die rust. Ik hoop dat je met je psycholoog kunt uitzoeken wat voor jou het “verwerkt genoeg” inhoud. Zorg goed voor jezelf!
15 februari 2023
Hoi Joske, ik heb lange tijd het gevoel gehad dat delen van mijn ptss verwerkt waren. Sommige tijden zelfs helemaal maar als er dan dingen gebeuren welke je net even wat anders triggeren dan je gewend bent.... tja dan kun je even met je voeten op de grond gezet worden. Om een voorbeeld te noemen. Ik kwam een tijd terug bij een client uit welke echt laveloos van de drank was. Daarnaast had hij fysieke kenmerken overeenkomstig met de dader. De combinatie van deze factoren maakten dat ik overvallen werd en er de nodige flashbacks kwamen. Ik nam toen bewust even een stapje terug om eerst voor mezelf en mijn emotie te zorgen alvorens ik iets met deze situatie ging doen (was ook geen acuut gevaar ofzo). Ik kon tegen mezelf zeggen dat ik niet beschermd hoefde te worden. Een herinnering naar mezelf dat ik niet meer ben wie ik was en de situatie niet hetzelfde is. Deze mindset kunnen toepassen en je brein wat in overleving/bescherming schiet kunnen begrijpen en leiden maken dat ik mezelf als hersteld ervaar. Desondanks weet ik nu wat ik (niet) kan en (niet) wil en weet te anticiperen op veel situaties. Me krachtig kunnen voelen ook wanneer ik me heel klein en nietig kan voelen. Hersteld zijn is een staat van zijn en die kan fluctueren. Dit betekent dan niet dat je altijd herstellende bent. Misschien goed om het te vergelijken met een litteken. Het herstel kan hebben plaatsgevonden. De tekenen kunnen zichtbaar zijn. Revalidatie heeft mogelijk ook al plaatsgevonden, maar als het heel warm of koud is kan het toch nog voelbaar zijn en je even terug brengen naar het moment dat het ontstaan is. Als het litteken groter is moet je mogelijk met bepaalde temperaturen alvast rekening houden met een dergelijke reactie (leven iets aanpassen) maar uiteindelijk ben jij jezelf. Misschien niet litteken vrij, maar met littekens kun je ook goed leven en zelfs vergeten dat ze er zijn.
16 februari 2023

Als antwoord op door 00d006b83b414f…

Dankjewel voor je antwoord. De ruimte voor jezelf nemen om voor jezelf en je emoties te zorgen, het gaat me steeds wat makkelijker af. Ik moet er nog wat meer (zelf) vertrouwen in krijgen dat het in verschillende (onverwachte) situaties lukt, dat heeft ook even tijd nodig denk ik. Ik denk wel dat je gelijk hebt als je dat ervaart als hersteld. Tegelijkertijd voel ik er wel verdriet bij dat het er altijd kan zijn, en even weer wat sterker terug kan komen. Eigenlijk weet ik wel dat het zo is, ik moet het alleen nog wel meer accepteren dat dat zo is. Je metafoor met het litteken vind ik mooi. De laatste zin vat het mooi samen en is denk precies hoe het is.
15 februari 2023
Hoi Joske, Goede vraag.. ik denk dat het vooral ligt aan het leren omgaan met de triggers wanneer heb je deze onder controle en hoe ga je ermee om. Zelf ben ik van mening dat het nooit te verwerken valt en dat het altijd een invloed zal blijven hebben zowel op je persoonlijkheid als in het dagelijks leven. Ik ben nu 2,5 jaar in therapie; psychotrauma. Ik heb EMDR gehad en imaginaire exposure en ik heb het gevoel dat ik er nog lang niet ben het gaat met vlagen, ups en downs. Succes! En probeer vooral je leven weer op te pakken, afleiding is de beste therapie.
15 februari 2023
Hoi Joske Ik snap je vraag. Ik heb ook therapie gevolgd maar ik heb er nog steeds last van. Ik weet het ook niet en ik hoop dat iemand een goeie tip heeft. Ik voel met je mee en heel veel sterkte.
15 februari 2023
Goeie vraag. Ik lees even mee ?
15 februari 2023

Als antwoord op door 34c37c6bd53247…

Jaa ik ook, hier denk ik ook zo vaak over na!