Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld

Boosheid

Hoi, 
Wat ik me afvraag hoe gaan anderen om met boosheid naar de dader. Ik heb het heel lang niet gevoeld boosheid, het leek of het er niet was. 
Nu is het er wel, maar weet ik niet wat ik ermee moet. 

Tips zijn welkom 

Bezig met laden...

4 Reacties *

12 maart 2024

Hi Joske, super herkenbaar. Ik dacht zelf ook dat ik niet boos kon zijn want ik was eerst alleen maar verdrietig. Pas jaren later kwam de boosheid omhoog, met gevoelens van onmacht, frustratie en nog meer boosheid en verdriet. Wat ik zelf doe ik het proberen te voelen, al is het maar een minuutje. Te voelen wat ik voel in mijn lijf, waar ik dat voel, mijn hartslag en de spanning opmerken. Want het is óók terecht, die woede. Het rotte is alleen dat het niet meer bij de dader terecht kan en je er zelf mee moet dealen. Ik probeer te erkennen dat het al een stap is dat ik dit voel, want woede is eigenlijk ook een signaal dat je het niet oké vind wat er is gebeurd, het is onterecht, er is jou iets aangedaan wat niet had moeten gebeuren. Daarnaast heb ik wel een dingen opgeschreven, gedichten gemaakt, keihard boze muziek op gezet en gedanst, geschreeuw (evt in mijn kussen), op kussens geslagen (de bank heeft het te verduren hier). Totdat ik uiteindelijk keihard moet huilen en dan is het zaak om mezelf te troosten, voor mezelf te zorgen, en trots te zijn op dat ik mijn gevoelens aanga. Er zit beweging in! Ik hoop dat je hier iets mee kan x

09 maart 2024

Herken ik. Zo moeilijk!!!!!!
Probeer het te uiten, mij lukt dat door dingen te doen.
Ik probeer het van me af te schrijven om er woorden aan te geven. Dat lukt lang niet altijd maar als ik woorden vind, lucht dat erg op en voel ik me krachtig/écht boos.

Ik probeer nu bijvoorbeeld een hele boze brief naar de dader te schrijven.

En als ik het durf, dan schreeuw ik hem denkbeeldig, maar wel hardop, van alles toe. Dan zorg ik dat ik ergens buiten ben zonder anderen. Of schreeuw ik in een kussen als ik thuis ben. Dat lucht mij dan wel wat op.

Kun je hier wat mee?
Sterkte in jouw proces 💪🏼

27 februari 2024

Zit ook in fase van boosheid.

24 februari 2024

Hoi joske, bij velen mag de boosheid er niet zijn in het begin. Zeker bij langdurig misbruik is dit vaak. Heeft te maken met alle processen die ontstaan om met de situatie te kunnen overleven.
Wanneer je die boosheid weer mag voelen heb je al wat stappen in je proces kunnen maken. De boosheid is alleen de uitingsvorm. Vaak zitten daar veel gedachten en gevoelens onder. Door die te gaan verkennen kun je dat een plaatsje gaan geven en zal de boosheid ook verminderen/verdwijnen.

Zoek ook maar eens op de fasen van rouw want daar komt het ook in terug.