Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van geweld

Music was my ...

Muziek heeft net als voor mij voor vele anderen een oplossing geboden om expressie te geven aan wat er in iemand speelt of gespeeld heeft. Dus ik dacht laten we het eens over muziek hebben!

De variatie is enorm. We kunnen woorden vinden voor dingen die we niet konden benoemen of een ander zelfs iets duidelijk maken door muziek. De eerste voor mij in de lijst:

Alanis Morissette- Hands clean
Ze zingt hier over de macht van de muziekindustrie over haar als kind en de relatie die daaruit ontstaan was terwijl ze nog minderjarig was.

Kesha - Praying
De rolverwarringen bij misbruik/geweld in relaties/etc is vaak een lastig punt. Er zijn gemengde gevoelens aanwezig en hoe moet je daarmee dealen? Kesha zingt dit lied met in haar achterhoofd dat ze de hoop heeft dat deze persoon diens ziel gered kan worden.

Skydxddy - Triggered
Een heel duidelijk nummer waarin ze het over haar ptss heeft en de wisselwerking met de omgeving. Legt er duidelijke emoties in vast welke heel herkenbaar zijn voor velen.

Beth Crowley - I didn't ask for this
Gemaakt om een personage in een serie neer te zetten waardoor iemand dus intern is geworden zoals die is. Raakt de nodige slachtoffers omdat de woede intern zo zelfverslindend kan zijn dat ze het gevoel hebben erdoor verslonden te worden en zichzelf als een slecht mens gaan zien. (In plaats van de oorzaak te zien) We hebben natuurlijk in onze eigen nederlandse bodem ook onze pareltjes die we niet mogen vergeten.

Meau - Dat heb jij gedaan
De tekst van het liedje spreekt behoorlijk voor zich. Het manipulatieve in een relatie waardoor het uiteindelijk een bepaald punt kan bereiken. Achteraf goed te zien maar op het moment zelf is het lastig omdat je er zo in zit.

Maan - Ze huilt maar ze lacht
Haar reden om te schrijven was vanwege de sociale druk welke mensen ervaren door social media. Dat we ons vaak anders voor moeten doen dan we willen. Dit kan door heel veel uiteenlopende redenen zo zijn natuurlijk. Dat geldt natuurlijk ook voor slachtoffers. Victim blaming bijvoorbeeld maakt dat je het gevoel hebt mee te moeten gaan in wat anderen vinden. Je gaat mee lachen terwijl je wel kunt huilen.

Dit is natuurlijk maar een greep uit de enorme hoeveelheid nummers die er bestaan. Sommige nummers hoeven niet eens specifiek ergens voor geschreven te zijn maar kunnen je nog steeds raken op een diep niveau. Er zijn ook nummers die je op kunnen rapen wanneer je je weer aan de grond (genageld) voelt of welke je de emotie lekker in kan laten los gaan. Ik hoop anderen hiermee te kunnen inspireren en hoop zelf ook door jullie geïnspireerd te raken!

Welke muziek heeft jou geholpen?

Bezig met laden...

4 Reacties

21 juli 2022
Ook ik kom met Alanis Morissette met het nummer "Incomplete' Voor mij een steun en zowel herkennig van de impact van het opgroeien met verborgen narcisme ouder. Niet vrij mogen spreken en het constant aanpassen aan ouders waardoor je steeds rent in de illussie van leven van de waarden van je ouders en niet jijzelf, dus steeds weer incompleet, niet wetend wie jij bent. Nu ik eruit ben, één dag eindelijk mijzelf mogen zijn, vrij mogen spreken met de waarden die van mij zijn en eindelijk uit codependentie ben. Georgia train/Bitter ruin - I'm coping Freddie mercury - in my defence - voor mij het gevoel van onmacht dat niemand je hoort, in mijn zelfverdediging, hoe kan ik het slechte rechtzetten? wie helpt mij? de fouten die begaan zijn (al de victimisatie/traumatiseringen) moeten aangaan. Waar te starten als je vastloopt in een wereld die ik lief wil hebben maar waar de liefde bij uiteenspat, waar het verscheurd is, Please, help me. Highasakite - Keep that letter safe - Over het opgroien van 'het zwarte schaap'zijn. geboren om te vechten/jagen en te moeten breken. Waar alles gebaseerd is op een leugen/gebieden die niet echt zijn waar jij je aanpast in familie, je ondergronds begeeft in het donker en het niet ziet aankomen (codependentie), die zich in het web van narcisme begeeft waar jij 'het zwarte schaap bent' , uiteindelijk geboren om te moeten breken en niet terug te komen..
17 mei 2022
Our Battles van Maria Mena.
17 mei 2022
Alanis Morissette - Sympathetic Character
05 april 2022
Beste Steven, Zelf nog aan het bijkomen van een zware mishandeling door ex-partner. Zit nu met blauwe plekken op de bank. Eerste reactie op dit platform en jouw vraag geeft een lach op het gezicht na lange tijd. Dank ☺️ De nummers die ik nu luister die kracht geven en wellicht ook anderen: Superwoman van Alicia Keys voor alle sterke vrouwen die ondanks alles doorgaan met leven en er het beste van maken ondanks de pijn en het verdriet Demons van Fatboy Slim en Macy Gray voor alle mensen die willen afrekenen met hun demonen en licht en liefde willen toelaten Just the two of us voor mijn dochter die moet weten dat wij het samen gaan redden, wat er ook gebeurd Love on my mind van Freemasons een nummer over het feit dat nadat je hart misschien gebroken is, je ineens beseft dat je iemand niet meer mist en er sterker uit komt! Laat muziek je helen. Voel dat je leeft al is het maar voor die paar minuten. Jij bent de moeite waard. Nogmaals Dank Steven, ik heb mijn Spotify lijst weer kunnen aanvullen met een paar pareltjes ❤️