Seksueel misbruik

Lotgenotengroepen seksueel misbruik

De plek waar slachtoffers en hun omgeving ervaringen uitwisselen.

In contact komen met lotgenoten? Maak in 3 klikken een account aan.
Meld je aan of Log in

Nieuwste verhalen

 • Hallo lotgenoten,

  Ik wil me graag aan jullie voorstellen. Sommige van jullie hebben mijn verhaal kunnen lezen onder mijn de naam Hendrika. Mijn echte naam is Henriek. Ik ben 39 jaar met de nodige levenservaring. Ik woon alleen. Toen ik 31 jaar was ben ik aangerand. Voor degenen die het verhaal nog niet hebben gelezen volgt hier mijn ervaring.

  Het was kerstavond. Ik was onderweg van de kerk naar huis. Een wandeling van nog geen 10 minuten. Ik was net de hoek omgelopen toen ik een hand tussen mijn benen voelde die over de binnenkant van mijn been heen wreef en in een van mijn billen kneep. Ik dacht eerst voel ik dit wel echt. Ik bleef doorlopen. Ik werd op mijn schouder getikt. Ik dacht eerst vast een bekende die nog iets aan mij wil vragen. Toen ik omkeek wist ik dat ik het mij niet had verbeeld en dat het echt was. Ik zag een onbekende man op een fiets in het donker gekleed. Doordat het al donker was en hij zijn capuchon zover over zijn hoofd had zag ik geen gezicht. Ik bleef doorlopen. Ik durfde niet om hulp te roepen. Ik liep door in de hoop dat hij weg zou fietsen. Hij bleef naast mij fietsen met zijn arm om mijn schouder. Ik dacht als ik maar rustig blijf gaat hij wel weg. Vlak voor het einde van de straat liet hij eindelijk los. Hij bleef langzaam voor mij uitfietsen op de stoep en keek regelmatig achterom. Toen hij de hoek naar rechts een andere straat in. Ik moest zelf om thuis te komen rechtdoor lopen. Ik barste in tranen uit. Terwijl ik verder naar huis liep. Het heeft nog jaren geduurd voordat ik zonder angst alleen ’s avonds over de straat durfde te gaan. In de beginperiode schrok ik van elk geluid. Iedere persoon met een capuchon op een fiets was bij mij potentieel verdacht. Ook als er iemand achter mij liep voelde ik mij niet veilig. Inmiddels heb ik het gelukkig een plek kunnen geven en durf ik zonder angstgevoel over straat te gaan. Nooit gedacht dat zoiets zoveel impact op mij zou hebben.

  Wat mij vooral heeft geholpen en die periode is er over te praten. Nu heb ik een goed sociaal vangnet waarbij ik mijn verhaal kwijt kon. Ik weet dat dit niet voor iedereen geldt.

  Ik gun anderen ook een luisterend oor en daarnaast wil ik graag mijn negatieve ervaring in het verleden graag omzetten in iets positiefs.

  Daarom kies ik ervoor om uit de anonimiteit te stappen en ambassadeur te worden voor de lotgenoten community. Als je de behoefte hebt om je verhaal te delen mag je me een privé bericht sturen. Ik zal naar je luisteren zonder oordeel.

  Lieve groet, Henriek

 • Hi allen, ik struggle nu al een tijdje met het volgende: ik heb last van beelden van een nare (of meerdere die ik mij niet kan herinneren) seksuele ervaring. Ik merk dat het veel doet met mij, maar ben er niet over uit of dat de reden is dst ik al jaren last heb van blokkades en eigenlijk altijd mijn gevoelens heb geblokkeerd. Toen ik klein was ben ik namelijk aangeraakt door een oudere nicht. Ik was toen rond de 10 jaar en zij rond 17. Ze zat aan mijn vagina en ik moest aan die van haar zitten. Ik word misselijk als ik er weer aan denk. Ik weet ergens dat het meerdere malen is gebeurd maar heb vooral alleen 1 plaatje voor me.. de vraag voor mij elke keer weer is of dit valt onder seksueel misbruik of dat het experimenteren was. Ik weet alleen dat ik angst gevoelens krijg bij de gedachte van dat plaatje en dat ik me gedwongen voelde. Ik hoop dat jullie kunnen meedenken want ik loop erg vast en durf het mijn omgeving niet te vertellen.. de spanning is op dit momenr zo hoog dat ik niet verder kan.

 • Hoi lezers,

  Toen ik 19 jaar was, meldde ik mij aan voor een studie. Op de toelatings-dag ontmoette ik iemand waarmee het direct klikte. We wisten gelijk dat we niet bij elkaar in de klas terecht zouden komen. Een groot voordeel, omdat dat wat ongemakkelijk zou zijn. De toelatings-dag was voor de zomervakantie. Gedurende de zomervakantie, heb ik veel geappt met die jongen van de toelatings-dag. Hij vroeg of ik snapchat had. (Snapchat was toen net, razend populair) Ik had de app nog niet en heb die op zijn verzoek gedownload. Was veiliger en meer prive zei hij. Prima, ik begreep het concept van snapchat (niks blijft staan, alles verdwijnt weer na minuten/uren) dus ik vertrouwde zijn woord, toen hij zei dat snapchat juist je privacy beschermt. Wat ik toen nog niets wist, is dat iemand screenshots kon maken, zonder dat de ander daar melding van krijgt (dit was vroeger zo)

  Na een tijde appen, wou hij graag foto's uitwisselen via snapchat. Hij zei dingen als; kom, laten we samen douchen (foto's versturen ondertussen via snapchat) ik wou dit eigenlijk niet, maar op zijn aandringen, deed ik het toch. 

  Na een tijdje begon het mij op te vallen dat hij niet in het echt eweer wou afspreken. Terwijl we niet ver van elkaar vandaan woonde. Het stoorde mij. Het contact zwakte daardoor af.

  ongeveer 2 weken later begint mijn opleiding en ga ik er met volle moed heen. Direct valt het mij op dat er een groepje meiden mij moet hebben. Zij waren 16 en ik 19. Dus ik dacht eerst, zou de leeftijd wel zijn. 3 weken lang hebben zij mij heel raar benaderd en zeiden rare dingen zoals: He, Ro... met je dikke billen' en begonnen dan te lachen. 

  Ik begreep het eerst niet helemaal, tot ik de groepsafbeelding van onze klas whatsapp groep (waar ook de leraren in zitten) zag veranderen in mijn lichaam. Mijn prive foto's. Ze deden dit terwijl we in de klas zaten. Ze keken mij allemaal aan, wachtend op mijn schrik en reactie. Ik schaamde mij kapot. Iedereen om mij heen lachen, behalve ik. Ik heb snel de afbeelding gewijzigd onder de noemer: het is een school app. Laten we die serieus houden'. Alsof ik mijn eigen lichaam niet herkende.

  Maar ik weet nu dat die jongen van alles screenshots heeft gemaakt en aan de meiden in mijn klas heeft rond verstuurd met tekst en uitleg dat het om mij gaat. Niemand deed wat. De school niet, de leraren niet. Toen ben ik maar gestopt met de opleiding. Ik kon zo niet verder. Iedereen die mij uitlacht. De opleiding waar ik op zat was de sportopleiding. Hoe moet ik mij nu nog omkleden in kleedkamers voor sport? Ik weet dat ook zij geprobeerd hebben op die momenten foto's van mij te maken. De leraren geloofde mij niet.

  Ik ben van school gegaan en het heel heel diep weg gestopt. Ik kon niet dealen met de schaamte die ik voelde. Dus heb ik het heel diep weg gestopt. En dat is eigenlijk niet slim. Misschien voor even, maar uiteindelijk is het goed om er over te praten. Met je familie, vrienden. Of iemand die wat verder weg staat, zoals en huisarts of psycholoog.

  Uiteindelijk heb ik de hulp gekregen die ik nodig had om mijzelf te vergeven voor iets wat buiten mijn macht lag. Maar tot de dag van vandaag, voel ik nog steeds dat stukje onrecht die nog een beetje boos is. Dat niemand ingegrepen heeft en zij er dus mee weg gekomen zijn. Dat blijft lastig voor mij. 

  Als iemand dit leest en zich hierin herkent, dan ben ik er voor je. Ik weet hoe fijn het is om open te kunnen praten hierover. Ik ben heel dankbaar dat dat hier op dit platform kan. Door verhalen van andere te lezen, besef ik mij dat ik niet alleen ben. En dat het oke is. <3

   

  Liefs, Ro

   

Groepen per incident

Publieke groepen (2)

Besloten groepen (2)

Voor slachtoffers van seksueel misbruik

Lotgenoten 201 verhalen136 leden

Voor slachtoffers van loverboys

Lotgenoten 6 verhalen6 leden

Je staat er niet alleen voor

Na een ingrijpende gebeurtenis kan het fijn zijn om in contact te komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat kan in onze lotgenotengroepen. In onze community vinden slachtoffers, nabestaanden en getuigen van misdrijven, ongevallen en/of rampen steun en herkenning bij elkaar. Het is een plek waar je je eigen ervaringen van je af kunt schrijven en vragen kunt stellen aan lotgenoten.

Uit ervaring weten we dat het een opluchting kan zijn als mensen hun gevoelens met elkaar kunnen delen. Juist als zij soortgelijke ervaringen hebben. Mensen vinden erkenning en steun wanneer zij merken dat anderen hetzelfde doormaken.

" Ik ben echt weer een stap verder gekomen met behulp van de community. Ik heb veel positieve reacties gekregen en dat doet me goed. Het voelt zo fijn dat je dit met elkaar kunt delen en elkaar echt kunt helpen." - Antje

Ook voor de Helpers

Wanneer iemand in je omgeving slachtoffer wordt, is alles ineens anders. Je wilt helpen, maar hoe doe je dat goed? Het is logisch als je dan vragen hebt. 'Wat moet ik zeggen tegen iemand die slachtoffer is geworden?' 'Hoe kan ik er echt zijn voor een ander?' Met deze en andere vragen kun je terecht in de Voor de Helpers-groepen . Ook kun je er jouw eigen tips delen met anderen.

Helpers

Deel je verhaal

Als lid van onze lotgenoten community hoef je niks uit te leggen.

Live lotgenotengroep seksueel misbruik

Live Lotgenotengroepen

Na een ingrijpende gebeurtenis kan het prettig zijn om steun te vinden bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Door contact met lotgenoten kun je jouw ervaringen delen en vragen stellen aan anderen. Je kunt op verschillende manieren in contact komen met lotgenoten.

In een live lotgenotengroep heb je om de twee weken in totaal zes ontmoetingen met een vaste groep. Deze ontmoetingen vinden plaats op een vaste locatie, en met een vaste begeleider. 

11 oktober 2022
Den Bosch
10:00

Live lotgenotengroep seksueel misbruik in uw jeugd

Live Lotgenotengroepen

We merken dat het prettig is voor mensen om steun te vinden bij elkaar. In een lotgenotengroep ontmoet u mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en deelt u ervaringen met elkaar. Ook zij hebben rondgelopen met vragen als: hoe heeft dit mij kunnen gebeuren? Hoe moet het nu verder? Waar vind ik goede hulp?

In een live lotgenotengroep heeft u om de twee weken in totaal zes ontmoetingen met een vaste groep. Deze ontmoetingen vinden plaats op een vaste locatie, en met een vaste begeleider. We hebben 15 locaties voor lotgenotenbijeenkomsten, dus er is er altijd wel een bij u in de buurt.

19 oktober 2022
Rotterdam
15:30
Volgeboekt

Live lotgenotengroep seksueel misbruik in uw jeugd

Live Lotgenotengroepen

We merken dat het prettig is voor mensen om steun te vinden bij elkaar. In een lotgenotengroep ontmoet u mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en deelt u ervaringen met elkaar. Ook zij hebben rondgelopen met vragen als: hoe heeft dit mij kunnen gebeuren? Hoe moet het nu verder? Waar vind ik goede hulp?

In een live lotgenotengroep heeft u om de twee weken in totaal zes ontmoetingen met een vaste groep. Deze ontmoetingen vinden plaats op een vaste locatie, en met een vaste begeleider. We hebben 15 locaties voor lotgenotenbijeenkomsten, dus er is er altijd wel een bij u in de buurt.

3 oktober 2022
Utrecht
16:00
Volgeboekt

Live lotgenotengroep seksueel misbruik in uw jeugd

Live Lotgenotengroepen

We merken dat het prettig is voor mensen om steun te vinden bij elkaar. In een lotgenotengroep ontmoet u mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en deelt u ervaringen met elkaar. Ook zij hebben rondgelopen met vragen als: hoe heeft dit mij kunnen gebeuren? Hoe moet het nu verder? Waar vind ik goede hulp?

In een live lotgenotengroep heeft u om de twee weken in totaal zes ontmoetingen met een vaste groep. Deze ontmoetingen vinden plaats op een vaste locatie, en met een vaste begeleider. We hebben 15 locaties voor lotgenotenbijeenkomsten, dus er is er altijd wel een bij u in de buurt.

20 september 2022
Amsterdam
17:00
Volgeboekt

Online+ lotgenotengroep seksueel misbruik

Online+ lotgenotengroepen

We merken dat het prettig is voor mensen om steun te vinden bij elkaar. In een lotgenotengroep ontmoet u mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en deelt u ervaringen met elkaar. Ook zij hebben rondgelopen met vragen als: hoe heeft dit mij kunnen gebeuren? Hoe moet het nu verder? Waar vind ik goede hulp?

Ook in een online lotgenotengroep heeft u om de twee weken in totaal zes ontmoetingen met een vaste groep. Deze ontmoetingen vinden online plaats, behalve de eerste en de laatste. Dan komen we echt bij elkaar. Dat maakt de eerste kennismaking persoonlijker, en het zorgt voor een goede afsluiting. U kunt natuurlijk na afloop contact houden.

20 september 2022
Utrecht
17:00
Volgeboekt

Word ambassadeur van de online lotgenoten community.

Lees meer
Ambassadeur oproep