Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van online fraude

Slachtofferhulp waarschuwt voor oplichting: wees extra alert met vakantiegeld op zak!

De zonnige dagen komen eraan, en met de meivakantie net achter de rug, is voor veel Nederlanders het vakantiegeld alweer binnen. Helaas weten ook criminelen dat, en zij maken hier misbruik van door extra actief te worden met internet oplichting. Slachtofferhulp waarschuwt hierbij dan ook om extra alert te zijn in deze periode.

Populaire vormen van internet oplichting:

  • Phishing: Via nepmails of -sms'jes proberen oplichters je naar een valse website te lokken die eruitziet als die van je bank of een andere vertrouwde instantie. Hierbij vragen ze om je inloggegevens of pincode, waarmee ze vervolgens je bankrekening kunnen leegplunderen.
  • Neppe webshops: Op websites die er betrouwbaar uitzien, worden producten aangeboden tegen extreem lage prijzen. Zodra je betaalt, ontvang je echter niets, of een heel ander product.
  • Datingfraude: Op datingsites of -apps benaderen oplichters je met een valse profielfoto en een mooi verhaal. Na verloop van tijd vragen ze om geld, of om je bankrekeningnummer "om je een cadeautje te kunnen sturen."
  • Tikkie-fraude: Je ontvangt een Tikkie-verzoek van een onbekend nummer, met een verzonnen verhaal waarom je geld moet overmaken. Ga hier nooit zomaar op in!

Tips om internet oplichting te voorkomen:

  • Wees kritisch: Is iets te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Ga altijd na of de website of persoon betrouwbaar is voordat je je gegevens invult of betaalt.
  • Klik niet op links in verdachte e-mails of sms'jes: Deze links kunnen je naar valse websites leiden.
  • Maak sterke wachtwoorden en gebruik deze voor verschillende accounts: Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites.
  • Betaal via vertrouwde methoden: Kies bij online aankopen altijd voor een veilige betaalmethode, zoals iDEAL of creditcard met 3D Secure.
  • Geef nooit je bankgegevens of pincode aan iemand: Dit mag nooit, ook niet als ze zeggen dat ze van je bank zijn.
  • Doe aangifte: Ben je toch slachtoffer geworden van internet oplichting? Doe dan altijd aangifte bij de politie.

Slachtofferhulp is er voor je:

Ben je slachtoffer geworden van internet oplichting, dan kun je terecht bij Slachtofferhulp. We bieden emotionele steun, praktische hulp en advies over het aangifteproces. Je kunt ons 24/7 bereiken via 0900-0101 of https://www.slachtofferhulp.nl/.

Samen kunnen we internet criminaliteit tegengaan!

Door extra alert te zijn en de bovenstaande tips te volgen, verkleinen we de kans om slachtoffer te worden van internet oplichting. Wees dus extra voorzichtig met je vakantiegeld, en geniet van een veilige en zorgeloze vakantie!

Bezig met laden...

3 Reacties

29 mei 2024
Ha Henk,
het lijkt nu net dat mij niet meer kan gebeuren wanneer ik je tips volg.
groet
29 mei 2024
Beste Leven, het zijn precies wat je zegt, 'tips'.
Het maakt de kans om opgelicht te worden kleiner, maar niet onmogelijk. Men vindt steeds nieuwe manieren uit om je geld afhandig te maken. Blijf dus altijd zelf alert!
29 mei 2024
Ha Henk, ok dank je wel voor het delen van je tips.
Wel lastig om keuze te maken wie nog is te vertrouwen. Hoe zit het met je paspoort tijdens de vakantie? Vaak wordt een copie/ foto gemaakt en soms zelf een foto van je bankpas.