Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik

mijn chaos

Hoi

Daar ben ik dan bij lotgenoten om mijn verhaal te delen. En twijfel slaat me toe doe ik hier goed aan. Het is voor mij 36 jaar geleden dat ik voor het eerst seksueel misbruikt ben door een jongen die veel bij ons over de vloer kwam. Geregeld kwam ik met hem in aanraking en het werd steeds erger. dit heeft geduurd tot mijn twaalfde. Ik heb altijd gedacht dat het mijn eigen schuld was durfde er nik over te zeggen. Toen ik 18 was is mijn vertrouwen weer geschaad en wederom dacht ik zal wel aan mij liggen. Dus weg duwen maar er is niks gebeurd  stel je niet zo aan. Uiteindelijk ben ik getrouwd en heb ik 2 prachtige kinderen. Maar nu breekt het me op. Het lukt me niet meer om het weg te duwen. De herinneringen doen zo'n pijn. Ik voel me vies schuldig en machteloos. Hoe ga ik nu na al die jaren van zwijgen praten. Hoe kan ik mij verhaal doen waarover ik mij zo schuldig voel? Ik heb therapie maar mijn verhaal delen met hun is moeilijk. Hoe hou ik mijn emoties onder controle. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet uitcheck?Ik hoop hier wat adviesen en ervaringen op te doen.

Bezig met laden...

6 Reacties

07 mei 2024
Hier jouw verhaal delen is al een moedige eerste stap. Gaan praten is moeilijk, het maakt je kwetsbaar. Enerzijds omdat veel slachtoffers zich mede schuldig voelen aan hetgeen er gebeurd is, maar ook omdat je op een bepaalde manier de controle over moet geven. Daders zijn er vaak heel goed in om hun slachtoffers het gevoel te geven dat ze zelf schuldig zijn aan wat er gebeurd. Bij mij is het schuldgevoel ontstaan omdat de dader mij in het begin deelgenoot maakte van het geheim en later regelmatig dingen zei als: 'Dit vind jij fijn he?' En juist omdat ik heel lang geen nee durfde te zeggen was ik er van overtuigd dat ik er deels zelf schuldig aan was. Gelukkig heb ik het getroffen met de hulpverleners die op mijn pad kwamen zoals mijn huisarts en therapeuten. In het begin vond ik het heel moeilijk om te praten. Ik hield dingen achter of deed me sterker voor dan ik me voelde. Maar wanneer je een goede hulpverlener hebt zal hij of zij jou hier in stappen doorheen loodsen. Inmiddels weet ik heel goed dat ik geen schuld heb. Toch zijn sommige gevoelens zo ingesleten dat ik er waarschijnlijk nooit meer vanaf kom, maar ik weet nu wel hoe ik ze moet plaatsen. Ik herken de gevoelens van schaamte, me vies voelen, het schuldgevoel, het uitchecken, de emoties die soms alle kanten opvliegen, de pijn, frustratie, boosheid en machteloosheid. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je d.m.v. therapie en/of gesprekken met dierbaren of ervaringsgenoten heel ver kunt komen in het helen van het trauma. Wanneer jij jezelf weer terugvindt zijn die gevoelens die jij omschrijft er nog wel, maar zijn ze niet meer zo ongrijpbaar. Als ik nu iets voel, dan weet ik hoe dit is ontstaan en kan ik het ook vrij snel weer loslaten. Het is niet meer van mij, ik ben al die gevoelens niet.

Ik ben pas anderhalf jaar geleden écht gaan praten. Mijn familie is uit elkaar gevallen. In het begin voelde dat allemaal heel angstig en ongrijpbaar, maar inmiddels zijn alle gemoederen bedaard. De familie die overgebleven is gaat voor mij door het vuur en ik voor hen. Ik heb er inmiddels ook vrede mee dat ik mensen ben kwijtgeraakt, familie en kennissen. Zij hebben die keuze gemaakt en zullen daar hun redenen voor hebben. Ik mis niets aan die personen. Ik heb wel moeten leren om hun afwijzing niet op mezelf te betrekken. Dat viel en valt niet altijd mee. Al is gaan praten een van de moeilijkste dingen die ik ooit gedaan heb, het heeft me in anderhalf jaar tijd verder gebracht dan alle therapieën bij elkaar. Niet meer dag in dag uit met een geheim te hoeven leven, en met daarbij de angst dat mijn kinderen het misschien ooit ontdekken als ik er niet meer ben, en ze niets meer aan mij kunnen vragen voelt als een bevrijding. De band met mijn kinderen en mijn zus is hechter dan ooit tevoren.

Je vraagt hoe je je emoties onder controle moet houden als je gaat praten. Ik zou zeggen NIET. Die emoties moeten juist de ruimte krijgen zodat je er niet langer in ‘stikt’. Ik heb heel wat afgehuild. Een goede therapeut zal de juiste vragen stellen en het juiste tempo aanhouden. Ik weet niet hoe oud jouw kinderen zijn, maar ook hen kan het heel erg helpen wanneer jij de juiste therapie krijgt en kunt helen van het trauma. Mijn zoon is 32 jaar, mijn dochter 26. Door mijn trauma heb ik niet alles in de opvoeding en zorg voor mijn kinderen goed gedaan. Ik had b.v. met mijn dochter weinig geduld in haar pubertijd. Ik kreeg vroeger de ruimte niet om te kunnen puberen. Toen mijn dochter ging puberen had ik niet de tools hier op een goede manier mee om te gaan. Ik wist gewoon niet hoe. Ik heb met alles in mij mijn best gedaan. Ik hou onvoorwaardelijk van mijn kinderen, maar ik zat emotioneel zo vol met alles wat er in mijn verleden was gebeurd, dat ik nu achteraf besef dat ik mijn kinderen niet alles heb kunnen geven wat ze nodig hebben. Nu zit ik zoveel beter in mijn vel. Ik ben sinds een half jaar oma, en de band met mijn kinderen heb ik kunnen verbeteren. Ze geven aan mij nu ook beter te begrijpen. Ik kan nu wél de stabiele ouder zijn waarop ze mogen leunen. Jezelf therapie en een proces van helen gunnen, betekend ook dat je dingen heelt voor de generaties na jou. Mijn dochter heeft nooit een vermoeden gehad dat mijn stiefvader (die nog steeds in beeld was als stiefouder en opa) de dader was. Voor mijn kinderen heel verdrietig om dat te moeten horen. Maar toen ze eenmaal alles wisten zeiden ze dat ‘ze altijd gevoeld hebben dat er iets niet klopte’.
Met wat ik nu weet had ik graag eerder gaan praten. Maar toen mijn moeder nog leefde (zij was nog steeds bij mijn stiefvader) was ik er niet sterk genoeg voor. Ik had het idee dat ik mijn eigen verdriet beter kon dragen en hanteren dan het verdriet van mijn dierbaren. Ik hoop dat je jouw gevoelens niet langer weg blijft duwen, maar dat je het aangaat om ze de ruimte te geven en dingen te verwerken. Je kunt wanneer het bij vlagen moeilijk is hier altijd jouw verhaal kwijt. Lieve groet, Linda
03 mei 2024
Hallo Jotre,
Het is zo herkenbaar wat je nu nog parten speelt. Jezelf de schuld geven is wat velen van ons, ook ik, geloven, terwijl jou wat aangedaan is. Het gaat niet over, ook niet na 36 jaar.
Het is jammer dat je over de oorzaak nog niet met je therapeut kunt bepraten. En daar ligt toch de sleutel om te herstellen.
Je hoeft niet direct met je therapeut alle in en outs op tafel te leggen. Maar aangeven dat je voor je twaalfde al ervaringen hebt opgedaan is misschien wel mogelijk.
Misschien kun je ons schrijven wat je wel met de therapeut kunt delen. Kijk eens of je er woorden aan kunt geven.
Ook in de reactie van Lola kun je lezen dat je wel kunt herstellen. Ik bevestig dat volmondig. Het is hard werken en het levert je zoveel op!!! Het is wel belangrijk dat je therapeut ervaring heeft met het verwerken van seksuele trauma’s. Menig therapeut leert je leven met je trauma en niet om te verwerken.
Ik ben benieuwd of je ons kunt schrijven wat je je therapeut zo willen vertellen.
Groetjes
04 mei 2024
Dank voor je antwoord Philp.
Ik zal eens kijken of ik wat kan gaan schrijven.
03 mei 2024
Hoi Jotre,

Ik heb op den duur besloten om er toch echt dwars doorheen te gaan.
Heb wel een hulpverlener uitgezocht waar ook eventueel crisisopvang was maar achteraf totaal niet nodig gehad.
Ik heb eerst EMDR gehad voor de pieken en daarna 2 jaar schematherpie en EMDR gehad.
Hierna bekkenbodemfysiotherapie, maar dat heeft niet veel geholpen bij mij.

Emoties onder controle houden is waarschijnlijk waardoor je het niet meer vol houdt.
De deksel moet er af, de wond moet open.
Het is bij mij een lange weg, waar ik nog niet uitgekrabbeld ben, maar als ik terugkijk naar waar ik vandaan kom dan is het bijna ongelofelijk wat ik al overwonnen heb!
Momenteel begin ik aan haptotherapie en hoop ik nog verder te kunnen groeien.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt?
Veel sterkte

Liefs,
Lola
04 mei 2024
Dank voor je antwoord Lola.
Hoe doe je dat we dwars doorheen gaan. Hoe lukte je dat? Ik wil het wel proberen alles slaat op slot als ik wat probeer te vertellen. Ik word misselijk, mijn hoofd gaat dan bonzen mijn oren gaan suizen heb het gevoel alsof ik mezelf zie zitten. Begin te hyperventileren en raak in paniek. Hoe kan ik met die paniek omgaan. Mijn vorige therapeut heeft 1 keer EMDR geprobeerd. Ik raakte van slag
07 mei 2024
Hoi Jotre,

Door gewoon er iedere keer weer over beginnen te praten. Steeds een stukje verder. Met EMDR gewoon weer opnieuw beginnen. Ik heb ook EMDR gehad waar ik echt een aantal keer weer overnieuw moest beginnen, soms wel 7x, maar uiteindelijk gaat de lading er af.
Ik kan nu vrijwel overal wel over praten al moet ik eerlijk zeggen dat ik sommige gebeurtenissen niet meer verder wil bespreken.
Het is gebeurd, ik erken het en accepteer het. Ik weet dat het mijn schuld niet was, en dat is voor mij voldoende.

Je therapeut kan je ook weer uit paniek krijgen dmv ademhalingsoefeningen of een meditatie oefening.

Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.

groetjes,
Lola