Herstelcirkels: Je hoeft het als naaste niet alleen te doen.
Herstelcirkels: Je hoeft het als naaste niet alleen te doen.
Herstelcirkels
Om het herstel na seksueel geweld te bevorderen ben ik in 2021 samen met ervaringsdeskundigen (slachtoffers en naasten), Restorative Justice Nederland, Slachtofferhulp Nederland, Perspectief Herstelbemiddeling, in samenwerking met Eigen Kracht Centrale, Centrum Seksueel Geweld, Politie en Openbaar Ministerie) het project “Herstelcirkels” gestart waarbij slachtoffers van seksueel geweld en hun naasten samen in een cirkel werken aan herstel. Het doel is het bevorderen van herstel, van verbinding, vertrouwen én veerkracht.
Voor naasten
Ben jij ook naaste van een slachtoffer van seksueel geweld? En vraag je je soms weleens af waar je goed aan doet of hoe je om moet gaan met jouw eigen emoties? Soms is het lastig om een dierbare te steunen.
Zou je graag met jouw dierbare in gesprek willen met hulp van een ervaren gespreksbegeleider of je gesteund willen voelen door lotgenoten? Lees dan verder of kijk meteen op www.slachtofferhulp.nl/herstelcirkels-naasten/
Mijn verhaal
Ik ben Sonja Graansma en ben zelf slachtoffer geweest van seksueel geweld op m’n 20e. Eerder deelde ik mijn verhaal hier in de Community.
Op 8 september 2003 stond mijn leven op z’n kop. ’s Avonds laat ben ik van mijn fiets getrokken en onder bedreiging van een mes verkracht door een man die later voor meerdere delicten werd veroordeeld. Naast alle angst en onzekerheid ná dat moment, heb ik me verschrikkelijk alleen gevoeld. Ik trok mezelf terug en vond het moeilijk om over mijn angst en andere gevoelens (boosheid, eenzaamheid, wanhoop) te praten met mijn ouders, broertje, vriend en vrienden. Ik durfde er niets over te delen omdat ik hen niet wilde belasten met mijn negatieve gevoelens en pijn. Ik durfde niet naar hun ervaring te vragen omdat ik dat verdriet er niet bij kon hebben. Pas toen ik mijn eigen verhaal uitbracht in een boek, kon ik iets delen van al die emoties die in mij omgingen.
Voor het eerst voerde ik gesprekken waarin ook zij konden delen wat die hele periode met hen gedaan had en waar ze tegenaan liepen. Ze waren unaniem: ze hadden geen idee van de enorme impact op mij en wisten niet hoe zij mij hierin konden steunen. De gesprekken met mijn ouders en broertje lieten mij zien wat ik gemist had. Wat had ik destijds graag omringd willen worden door hun liefde en steun! Dan had ik in alle veiligheid over mijn gevoelens kunnen praten en de verbinding met mijn omgeving kunnen herstellen en zij die met mij. Waar zij, mijn dierbaren, steun konden vinden bij elkaar. We hadden dit samen kunnen dragen.
Samen met andere naasten ((groot)ouders, vrienden, partners) hebben mijn vader, broer en vriend met hulp van professionals en hun getroffen dierbaren gewerkt aan het project Herstelcirkels. Als naasten van een slachtoffer weten zij hoe lastig het soms is om een dierbare te steunen. Hoe blijf je in verbinding? Wat doe je met je eigen emoties? Zij willen je laten weten dat je er niet alleen voor staat en ze helpen je graag op weg.
Het herstelpakket. Een eerste stap
Voor getroffenen en naasten, door getroffenen en naasten. Dat was het uitgangspunt bij het samenstellen van het herstelpakket. Je vindt in dit pakket een magazine met ervaringsverhalen, een gespreksstarter, een folder met ons aanbod en de kaart ‘Jouw mening telt’.
Je kunt dit herstelpakket gratis opvragen via onze webpagina. www.slachtofferhulp.nl/herstelcirkels-naasten/ We sturen het herstelpakket binnen een week naar je op in een wit brievenbusdoosje, zonder logo of afzender. Je gegevens worden alleen gebruikt voor het opsturen van het pakket. Na twee weken worden je gegevens automatisch verwijderd en ze worden niet verder gebruikt in onze systemen.
In gesprek met jouw dierbare?
Het kan zijn dat ook jij graag in gesprek zou willen met jouw getroffen dierbare. Wellicht weet je alleen niet zo goed waar te beginnen, wat te zeggen of vind je het gewoon fijner als iemand het gesprek in goede banen kan leiden. Waar je ook behoefte aan hebt en in welke setting, laat het weten, dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.
De gespreksbegeleiding
De gespreksbegeleiders van Perspectief Herstelbemiddeling begeleiden contact tussen betrokkenen na een ingrijpende gebeurtenis. Door in gesprek te gaan kun je namelijk (opnieuw) met jouw dierbare in verbinding komen of jullie verbinding versterken. Zowel jij als je dierbare kunnen vragen stellen en antwoorden geven. Onderwerpen die besproken kunnen worden zijn bijvoorbeeld ‘schuld en schaamte’, ‘rouw en verlies’ en ‘hoe nu verder?’. Jullie bepalen samen wat er besproken wordt.
Interesse om onder begeleiding met jouw dierbare in gesprek te gaan?
Op de webpagina van Herstelcirkels vind je informatie over gespreksbegeleiding in een filmpje. Je kan op de webpagina van de Herstelcirkels jouw gegevens invullen. Binnen twee weken neemt een gespreksbegeleider van Perspectief Herstelbemiddeling contact met je op. Jullie overleggen dan telefonisch of gespreksbegeleiding iets voor jullie kan zijn. En zo ja, wat dan de beste manier is om je dierbare hierbij te betrekken. Aan dit alles zijn geen kosten verbonden.
Voor jouw dierbare
Je wilt jouw dierbare steunen maar je weet niet goed hoe? Ook voor hen hebben wij een herstelpakket gemaakt en een eigen webpagina: www.slachtofferhulp.nl/herstelcirkels/
Live in contact met lotgenoten
Zou je graag lotgenoten (andere naasten) willen ontmoeten en in een veilige omgeving je ervaringen willen delen? Vul dan het interesseformulier in. Bij voldoende interesse nemen we contact met je op. Herstelcirkels naasten - Slachtofferhulp Nederland
Mag ik je uitnodigen om een volgende stap te zetten?
P.s. Help anderen door jouw mening te delen
Het herstelpakket is met veel zorg samengesteld door naasten en professionals.
We willen graag het pakket verbeteren en zijn benieuwd naar jouw mening.
Om naasten en hun dierbaren nog beter te kunnen helpen, hebben we een korte evaluatie toegevoegd aan het herstelpakket.
Alvast bedankt voor jouw hulp!
Als het je te veel is op dit moment, denk dan eerst aan jezelf.