Excuses advocaat dader na 6jr.

Naar de lotgenotengroep ‘Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld’
20 september 20220 reactie88 weergavenPublieke groep
Chamilla-81

Excuses advocaat dader.
Vervolgverhaal.

Het is alweer 6 jaar geleden dat ik gewelddadig ben verkracht. Waar ik tijdens de rechtszaak veel moeite mee heb gehad waren de uitspraken van de advocaat van de dader. Al voor de rechtszaak werd ik opgeroepen omdat ik volgens hem had gelogen over de mishandeling. De blauwe plekken waren niet ernstig genoeg en hij wilde mij vragen stellen. Dit was in bijzijn van Slachtofferhulp en de officier van justitie. Dit vond ik al erg genoeg. Het advies van de zedenpolitie was, kort en bondig antwoorden. Het ging goed alhoewel ik mij meer een dader voelde in die tijd. Tijdens de daarop volgende rechtszaak hield zijn advocaat een pleidooi dat het vaak voorkwam dat vrouwen sex hadden met hun afspraak en daarna uit wraak aangifte deden. Hij noemde het een mislukte vrijage. Er werden voorbeelden aangehaald uit de praktijk en dat ik leugens vertelde. Ik kon alles niet aanhoren en ben naar de hal gelopen. Later hoorde ik dat de advocaat tot de orde was geroepen en mij met respect moest behandelen. Mijn vriendin wilde de orde van advocaten op de hoogte brengen van zijn bejegeningen, maar ik had de energie er niet voor. Vooral omdat de dader na mij nog 2 slachtoffers had aangerand. Het was een lange dag. De dader sloeg compleet door na mijn Slachtofferverklaring. We werden overal voor uitgemaakt en deden dit alleen voor geld. We hadden ons doel bereikt. Ook alle lof voor de politie. Daar ben ik ze zeer dankbaar voor. Het hoger Beroep werd op het laatste moment afgezegd. Zes jaar en TBS. Gevierd dat hij TBS kreeg.

Nu 6 jr later in het voorjaar opnieuw naar de rechtbank. Gelukkig iemand van Slachtofferhulp mee. Mijn familie snapte niet dat ik er bij wilde zijn. Mijn nichtje wel maar voor haar beter van niet. Voor die tijd was er nog een bemiddeling van Perspectief. Hij wilde mij een brief schrijven. Daarin betuigde hij spijt en het was niet vrijwillig gebeurd. (ik had hem opgepikt in een bar). Hij kon zich niets herinneren wat er was gebeurd. Gemakkelijk hoor. Ik heb hem een pittige brief teruggestuurd.
Wel steun gehad van Perspectief maar achteraf toch spijt van. De dader is nu zo veranderd zei ze.
De behandelaars vertelden dat hij nu wel meewerkte aan behandelingen maar er nog niet is. Nog gewelddadig, drugs. Dus nog 2 jr TBS. En hij werd bijgestaan door dezelfde advocaat. Die draaide zich naar mij toe en bood zijn excuses aan.
Hij zei het heeft me altijd dwars gezeten hoe ik je heb behandeld. Ik werd er emotioneel van en heb hem bedankt. Het was vooral bijzonder dat een van de rechters dezelfde was als 6 jr geleden. Hij zei het doet je emotioneel veel he. Later na de rechtszaak wachtte zijn advocaat ons nog op en hebben we nog gepraat. Het was fijn dat hij spijt had. Het had mij al die jaren dwarsgezeten.
Dus zo kan het ook. Een heel verhaal, sorry. Maar soms ook een lichtpunt. Dus iedereen moed houden. 
Chamilla. 

Reageren op dit verhaal?

Als lid van de Lotgenoten Community kun je in gesprek gaan met andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, ondersteun andere slachtoffers of stel vragen.