Slachtoffer sextortion

Naar de lotgenotengroep ‘Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld’
1 augustus 20222 reacties152 weergavenPublieke groep
Default profile image
Alex-4

Hoi iedereen,

Gisteren ben ik slachtoffer geworden van sextortion (afpersing met sexueel getinte foto's of video's). Het begon allemaal met een 'meid' die ik ben tegengekomen op een dating-app. We hadden daar even gebabbeld en vervolgens hadden we onze instagrams uitgewisseld. Nou op Instagram gingen we verder babbelen en vervolgens vroeg 'zij' of we pikante dingen wilden doen via online zoom meeting. Mijn hormonen gingen te keer en ging hierdoor akkoord. Vervolgens in de zoom meeting begonnen we pikante dingen te doen, maar dat eindigde snel... de persoon had mij opgenomen toen ik pikant zat te doen. Hij/zij zat te dreigen dat als ik hem/haar niet zou betalen dat ze het filmpje zouden doorsturen naar vrienden op Facebook (aangezien Instagram en Facebook gelinkt zijn). Op dat moment voelde ik me totaal machteloos en hevig aan het paniekeren. Bovendien zette ze enorme druk door met grote letters te typen en weinig tijd te geven om geld over te maken anders zouden ze het verspreiden. Hierdoor had ik hun een geldbedrag overgemaakt, maar vroegen om meer als ik echt wilde dat ze de filmpjes gingen verwijderen. Ik had daarna gewoon het gesprek stopgezet en hun geblokkeerd, want ik wilde niet nog eens betalen. Vervolgens heb ik mijn Facebook en Instagram gedeactiveerd en heb ik Fraudehelpdesk en de politie gebeld voor hulp. Mijn vraag aan jullie is, hebben jullie dit zelf of kennen jullie iemand die dit ook is overkomen? Hebben jullie of zij toevallig tips om hier mee om te gaan. Momenteel ben ik nog een beetje angstig dat ze me nog eens zullen benaderen en gaan dreigen. Bovendien vroeg ik mij of het bedrag dat ik heb overgemaakt naar hun dat ik dat terug kan halen.

Alvast bedankt voor het lezen.

Groet,

Alex

Reageren op dit verhaal?

Als lid van de Lotgenoten Community kun je in gesprek gaan met andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, ondersteun andere slachtoffers of stel vragen.

2 reacties

Default profile image
Lina-50

Wat kut! Goed dat je naar de politie en de helpdesk hebt gebeld. Er loopt ook een onderzoek(sproject) over dit onderwerp waaraan je kunt meedoen. Zie de oproep eerder, wat weken geleden. Zo pakken we deze misselijke types hopelijk eens. Ben zelf wel gehackt en bespied geweest, maar niet gechanteerd (ook gemeld bij de politie, maar daar is toen verder niks mee gedaan).

Login om te reageren
Romy | Ambassadeur
Romy | Ambassadeur

Hoi Alex-4

Wat vreselijk om te lezen dat iemand je zo onder druk heeft gezet. Helaas zijn de type mensen die dat doen, daar vaak heel goed in. Je hoeft jezelf dus ook absoluut niet kwalijk te nemen dat zoiets je overkomen is!

Wat goed hoe je gelijk gehandeld hebt! Dat is niet altijd even makkelijk. Daar heb ik heel veel bewondering voor.

Ik heb zelf niet zoiets meegemaakt. Wel heb ik meegemaakt dat mijn foto's ongevraagd verspreid werden.

Jaren geleden kwam ik voor mijn opleiding op een nieuwe school. Ik ontmoette bij de introductie dag een (dacht ik) leuke, eerlijke jongen. Het was in de tijd dat snapchat net echt populair werd. Na een tijd te hebben gekletst op whatsapp, stuuden we foto's via snapchat. Iets wat ik nu nooit meer zou doen!

Een paar weken later, zag ik mijn privé foto, als afbeelding van de groepsapp van de klas. Inclusief mentoren. Hij had het doorgestuurd naar een paar meiden uit mijn klas, die mij op deze wijze enorm aan het uitdagen/bedreigen waren. Ik was toen zo geschrokken, ik bevroor. Ik verander de foto in de app onder de noemer "laten we het serieus houden in een school app". Gelukkig stond mijn hoofd niet op de foto, dus ik deed net alsof ik mijzelf niet herkende.

Nu jaren later, kan ik nog steeds denken; had ik maar gehandeld. Had ik dat maar niet gedaan. Het is mijn eigen schuld want...
Maar diep van binnen weet ik dat dat niet eerlijk is. Ik was verliefd en werd verraden.

Jij leerde een leuke meid kennen, dacht je, en werd verraden. Dat ligt niet aan ons! Wij gaan er niet vanuit dat mensen zoiets doen, want dat zit niet in ons. Maar helaas zijn sommige mensen wel zo.

Ik ben echt onder de indruk hoe je gehandeld hebt en ik hoop dat je daar voldoende bij stil staat. Ik wens je heel veel kracht toe!

Liefs, Ro

Login om te reageren