Ik geloof nog steeds niet de herinneringen die terugkwamen

Naar de lotgenotengroep ‘Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld’
11 mei 20227 reacties162 weergavenPublieke groep
Default profile image
Zoë 12

Hallo

Ongeveer een jaar geleden na EMDR had ik herinneringen aan seksueel misbruik in mijn kindertijd. Destijds schrok ik van wat er in mijn hoofd begon te verschijnen. Beelden/herinneringen die ik niet eerder had. Hoe is het mogelijk dat ik dit mijn hele leven niet weet? Nu ben ik 38 jaar oud. 

Nu, een jaar later, geloof ik nog steeds niet mijn herinneringen die plotseling opdoken.

Natuurlijk is mijn hele leven heel ingewikkeld en problematisch geweest, en als ik kijk hoe mensen die als kind seksueel zijn misbruikt, functioneren, heb ik de meeste van deze problemen. Maar kan ik mijn geheugen vertrouwen? Is wat mij is overkomen na EMDR echt of een soort magie? Wanneer zal ik eindelijk rust vinden en stoppen met zoeken naar antwoorden: is het waar of niet? Wat moet ik doen in dit hele proces?

Help me alsjeblieft of ik word gek!

 

Heeft iemand van jullie een soortgelijke situatie gehad?

 

 

Reageren op dit verhaal?

Als lid van de Lotgenoten Community kun je in gesprek gaan met andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, ondersteun andere slachtoffers of stel vragen.

7 reacties

Default profile image
pieterke

Ik herken het, je kunt er echt niet bij. Het is namelijk ondenkbaar erg, dus je natuurlijke bescherming is dat

Login om te reageren
Janine | Ambassadeur
Janine | Ambassadeur

Hoi Zoë12,

Ik herken heel erg wat je zegt! Ik heb het zelfde. Mij is uitgelegd dat dit te maken heeft met dat je compleet gedesoriënteerd bent geweest. Het gevoel van dat je denkt dat het niet echt is, is heel naar. Ik had heel erg het gevoel dat ik gek werd, geloof me als ik zeg dat als ik zeg dat oké is om je zo te voelen maar dat het niet waar is. Je bent niet gek, zo iets verzin je niet. Ik hoop dat je goede hulp mag ontvangen, wanneer dit bij jou uitkomt. Alles op je eigen tempo. Je mag me voor vragen altijd een berichtje sturen!

Met vriendelijke groet,
Janine.

Login om te reageren
Default profile image
Eef-88

Hoi! Ik heb het ook gehad, bij mij kwamen de eerste beelden wel voordat ik met emdr begon, waarschijnlijk was de geboorte van mijn dochtertje een trigger. Ik heb er ook heel veel moeite mee gehad, wat dan, wanneer dan en wie dan.. Ik was boos op mezelf en wist niet meer wat ik moest doen.. beetje bij beetje kwam er alles naar boven. In therapie kwam er steeds meer ruimte, als ik het ene beeld had behandeld kwam het volgende maar de stem "je liegt alles bij elkaar" die ik mezelf oplegde zat in de weg. Het idee dat ik alles maar verzon was mijn coping.
Ik heb een tijdje terug een intensive traumabehandeling gehad (een week intern) en heb daar eindelijk pas echt durven kijken en luisteren naar mijn lijf. Alles kwam naar boven, ik kreeg herbelevingen en dissociatie. Op 1 of andere manier had ik dit nodig om mezelf echt te gaan geloven. Ontkennen gaat nu niet meer. Het is pittig, ik heb nu last van volledige ptss en de dagen zijn zwaar maar ik ben wel eerlijk naar mezelf en heb me daarin nooit beter gevoeld dan nu. De behandeling om alles te verwerken en alle andere problematiek aan te gaan zal nog tijden duren. Maar ik durf mezelf wel recht in de ogen te kijken en voel me sterker dan ooit.

Oh ik ben trouwens 36 en heb het ongeveer 28 jaar weggedrukt..
Mocht je vragen hebben, stuur me gerust een pb.

Login om te reageren
Default profile image
Eef-88

Wat mij trouwens ook hielp was dat als iemand tegen me zei; als het niet waar zou zijn, zou je je dan beter voelen? In mijn geval was het zo dat ik boos werd om de gedachte dat ik eventueel niet geloofd zou worden en dat ik mezelf niet erkend zou worden. Het is wel zo dat emdr diverse associaties kan geven en die hoeven niet altijd waar te zijn.. dus misschien voor jezelf ook de vraag... hoe zou je het vinden als het niet waar zou zijn, zou je dat opluchting geven?

Login om te reageren
Revi Ambassadeur
Revi | Ambassadeur

Hi Zoë,

Ik herken het heel erg wat je zegt.

Ik ben op 16 jarig leeftijd voor langere tijd sexueel misbruikt.
Dit heb ik jaren weggedrukt en op mijn 32/33ste ben ik met EMDR begonnen.

Ik schrok ook van de details die naar boven kwamen. Hoe kwam ik daar ineens bij? Heb ik nu wat verzonnen? Is dit waar? Ik kon mezelf niet geloven, ik durfde het niet. Want wat nou als het niet zo was?

Maar ook heeft, onder andere, EMDR geholpen het een plekje te geven.

De details die bij mij naar boven kwamen, waren soort van de puzzelstukjes die mijn gaten opgevuld hebben.
Nog steeds twijfel ik soms of ik mijn gaten niet zelf heb ingevuld of dat dit echt zo is gegaan.

Mocht je mij dingen willen vragen, dat mag altijd.
Geef hier gewoon een reactie of stuur me een privéberichtje.

💜

Login om te reageren
Default profile image
Zoë 12

Dank je wel voor je reactie.

Het moet verschrikkelijk voor je zijn geweest om ineens deze beelden uit het verleden te zien...
Je zegt echter nog steeds te twijfelen of dit is gebeurd. Hoe ermee te leven?
Ik was 7/8 jaar oud toen ik seksueel werd misbruikt door mijn vader - volgens de herinneringen die ik al een jaar in mijn hoofd heb. Al 4 jaar heb ik geen contact meer met mijn ouders, ik heb het om andere redenen afgebroken. Ik herinner me mijn vader als een slechte man, maar om mij dit aan te doen? Dit pas niet in mijn hoofd...
Ik zou graag rust vinden, weten wat er met me is gebeurd en verder gaan... of het nu waar is of niet. Maar hoe ga ik daar komen? Waar gaat dit hele proces over? Wie moet wat doen?

Ik had momenten dat ik het geloofde ... Ik voelde me verschrikkelijk, de pijn was enorm, ik kon niet ademen en ik huilde zonder tranen. Onbeschrijfelijk lijden...Maar daarna komt de schande dat ik zo slecht over mijn vader had kunnen denken...dat hij me sloeg, misbruikte, me mentaal slecht behandelde, maar hij hield van me en zou zoiets walgelijks niet doen.

Ik kan deze nieuwe herinneringen niet verbinden met het verleden, ik heb alleen fragmenten - geen begin en geen einde Ik wil verder, maar ik weet niet hoe.

Login om te reageren
Default profile image
pieterke

Zo ishet, Ik wil ook niet geloven

Login om te reageren