Reageren op dit verhaal?

Als lid van de Lotgenoten Community kun je in gesprek gaan met andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, ondersteun andere slachtoffers of stel vragen.

16 reacties

De chaos in het hoofd is het moeilijkst op te ruimen
Arnold

Hallo Bloempje,
Fysieke en mentale mishandeling/geweld/agressie behoren helaas tot mijn ervaringen.
Mijn ervaring hier is dat als iemand een verhaal schrijft er eigenlijk wel altijd op gereageerd wordt.
Of er ook een (besloten) lotgenoten groep bestaat waar je vrijuit tegen elkaar kan praten weet ik niet. Persoonlijk zou ik dat ook fijn vinden.
Wellicht kan een ambassadeur er iets over zeggen??

Login om te reageren
Default profile image
Bloempje

Dankjewel voor je reactie Arnold.
Ik wacht het even af.
Vind het lastig om mijn verhaal te doen. Het is allemaal onderhuids enlastig te benoemen omdat het, voor de buitenwereld, niet zichtbaar is.
Zelfs voor mij nu nog confronterend ( bijna twee jaar geleden de relatie verbroken) om erachter te komen hoe onder druk heb geleefd....

Login om te reageren
Laura | Ambassadeur
Laura | Ambassadeur

Hey Bloempje, Arnold en Mollie,
Er is een besloten groep voor slachtoffers van mishandeling waar je lid van kan worden. Mentale/emotionele/psychische mishandeling valt daar ook onder. Maar je kan ook iemand (of een ambassadeur) een privé bericht sturen als je daar behoefte aan hebt.

Login om te reageren
De chaos in het hoofd is het moeilijkst op te ruimen
Arnold

De buitenwereld ziet een gebroken been of een pleister op een vinger. Wat van binnen zit is onzichtbaar. En mensen die het niet hebben ervaren kunnen heel bot reageren.
Dat maakt het hier laagdrempelig. De mensen hier begrijpen wat je voelt en doormaakt.
De enige die bepaalt wat je wel en niet verteld ben jij!

Login om te reageren
Revi Ambassadeur
Revi | Ambassadeur

Hi Bloempje,

Van mijn 16de tot 26ste zat ik in een hele slechte relatie. Vol leugens, bedrog en mij werd vaak verteld hoe ik me moest gedragen en hoe niet. Wat ik mocht zeggen en wat niet.

Je kunt me hier alles vragen, ik ben een open boek. Mag ook in een privébericht als je dat prettiger vindt.

💜

Login om te reageren
Default profile image
Mirte

Hey Bloempje,
Het is erg herkenbaar dat het lastig is om je eigen verhaal op te schrijven. Jammer dat je het idee hebt dat de community niet goed werkt. Wat zou jij fijn vinden qua contact en het delen van je ervaring? Als je jou idee hierover deelt kunnen we wellicht wel iets voor je betekenen!
Emotionele mishandeling is erg zwaar en je krijgt/kreeg waarschijnlijk ook veel oordelen van mensen die 'het goed bedoelen', in de groep oordeel uit, aandacht aan kan je wellicht dat stukje al kwijt. Dan ben je ook al bezig met erover praten, maar gaat het nog niet direct over je eigen verhaal maar hoe de invloeden van anderen voor jou waren.

In ieder geval sterkte gewenst, kijk goed naar wat jij nodig hebt en laat het hier weten als ik iets voor je kan betekenen.

Login om te reageren
Default profile image
Bloempje

Ik heb niet het idee dat de community niet werkt hoor. Ik had het alleen anders bedacht. Ik wil best iets kwijt over mijn verhaal, maar het is best pittig als je hier voor de eerste keer komt er misschien verwacht wordt dat je je verhaal opschrijft. Dát had ik in ieder geval niet verwacht.
Dit werkt in principe wel merk ik nu.
Ik had denk ik verwacht dat er een soort prikbord was met algemene dingen waar je tegenaan loopt en dat je elkaar dan kunt helpen door het er over te hebben... zoiets...
Ik vroeg me zelfs af of ik wel van de

juiste groep lid werd (mentale mishandeling is dat ook geweld? Vroeg ik me af, maar er was geen passendere groep, vandaar)

Ik heb helemaal geen (ver)oordelen gehad. Mijn omgeving weet niet wat er is gebeurd. Ik hield de schone schijn op, ookvoor mezelf (en daar loop ik nu keihard tegenaan...) Dit heeft veel consequenties voor mijn leven nu. Ik heb met niemand contact die ook maar enigszins lijntjes heeft met mijn ex. En ik kom er nu pas achter hoe ik me aanheb gepast. Dat altijd alles mijn schuld was -bij voorbaat- en dat maakte ik mezelf wijs. Het is lastig om het anders te doen. Nu ik heb er veel verdriet van, er zit veel in mijn hoofd.

Login om te reageren
Default profile image
Mirte

Het is inderdaad pittig om te doen en je hoeft het ook niet te doen als je je daar niet prettig bij voelt. Mentale mishandeling is zeker een vorm van geweld en veel slachtoffers van geweld in een relatie of in een huiselijke omgeving hebben er ook mee te maken. Het is lastig als je alles alleen moet doen, dus met deze groep blijven praten is wellicht fijn. Verdriet is ook normaal, ik kan er nog steeds verdrietig over zijn ook al heb ik 4 jaar intensieve traumabehandeling gehad. Ook jezelf de schuld geven is vaak een proces waar je doorheen moet. Weet dat jij niet de schuldige bent, maar het slachtoffer.

Login om te reageren
Laura | Ambassadeur
Laura | Ambassadeur

Hey Bloempje,
Je zit wel in de juiste groep, maar als je het fijner vind kan je natuurlijk ook naar de besloten groep voor slachtoffers van mishandeling. Mentale mishandeling is inderdaad ook geweld. Je kan er psychische schade door oplopen. Er is dan aan de buitenkant misschien niks te zien, maar er kan wel degelijk schade zijn. Leg vooral de schuld niet bij jezelf. Je verdriet is begrijpelijk en dat mag er ook zijn. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Is er iemand in je omgeving waar je je vertrouwd en veilig voelt om het bespreekbaar te maken?

Login om te reageren
Default profile image
Bloempje

Nog een kanttekening,... Je weet nooit zeker dat de daders (bijv mijn ex) hier meelezen, zich wellicht verkneukelen om hetgeen ze hebben aangericht, of zichzelf wellicht in gesprekken mengt...

Sorry ik ben ook paranoïde

Login om te reageren
Default profile image
KJM

Hallo [~4696]

Paranoïde zou ik jezelf niet noemen. Ik merk bij mezelf ook op dat ik in geen enkele scenario wil dat er informatie over mij terecht komt bij mijn ex, ook uit angst dat hij weer een rol gaat spelen in mijn leven. Op het moment dat ik met hem in een relatie zat was ik me niet bewust van emotionele / mentale mishandeling en nog steeds heb ik niet precies helder wat emotionele mishandeling is, dus ik snap je verwarring, misschien heeft dat te maken met dat het niet fysiek zichtbare schade aanricht? Maar ik heb een onderbuik gevoel dat ik daar toch ook wel mee te maken heb gehad aangezien ik destijds wel heb ervaren dat ik enorm vervreemd was van mezelf. Eigenlijk dus ook het twijfelen aan jezelf dat je benoemt.

Echter moet je jezelf dat niet kwalijk proberen te nemen. Evenals het verdriet en het lastig vinden om het weer anders te gaan doen. Want dat is ook lastig. Helaas heb ik na mijn trauma niet de juiste hulp gevonden, dat heeft geleid tot een hogere drempel om het weer eens te proberen. Maar na twee jaar het zelf te hebben geprobeerd blijf ik merken dat ik tegen bepaalde dingen blijf aanlopen die ik zelf niet opgelost krijg.

Login om te reageren
Default profile image
Bloempje

Ik heb gewoon AL het contact met AL mijn vrienden (die contact met mijn ex hebben) verbroken en houd zelfs familie op afstand die contact met mijn ex heeft.... vind ik zelf heel erg.

Login om te reageren
Laura | Ambassadeur
Laura | Ambassadeur

Hallo Bloempje,
Ik snap je frustratie en de angst dat misschien je ex of anderen zich in het gesprek gaan mengen? Je zou ook kunnen bellen met iemand van Slachtofferhulp als je dat zou willen. Of je zou ook eventueel anoniem kunnen chatten met iemand van Slachtofferhulp hier op de site. Dat kan van ma t/m vrij van 08:00 tot 20:00 en zat van 10:00 tot 17:00. Maar je kan ook een van de ambassadeurs een persoonlijk bericht sturen. Kijk wat voor jou goed voelt en wat bij je past.

Login om te reageren
Default profile image
Bloempje

Nee het zit er denk ik meer in dat iedereen dit zomaar kan lezen zonder dat je lid bent van deze community. Voelt gewoon een beetje gek. Het lijkt me gewoon logischer wanneer je in ieder geval alleen deze verhalen kunt lezen wanneer je lid bent en niet wanneer je 'toevallig' op deze pagona terecht komt...

Login om te reageren
Eva
Eva | Communitymanager Slachtofferhulp Nederland

Hallo Bloempje, om deze reden hebben we ook een besloten groep over dit onderwerp. De verhalen die daarin staan, zijn alleen zichtbaar voor de leden van de groep. Je kunt daar niet "toevallig" op terecht komen. Daarnaast adviseren we ook altijd om zo min mogelijk details te delen en een bijnaam te gebruiken. Ben je al lid van de besloten groep? https://community.slachtofferhulp.nl/group/4/topics Deze is minder actief omdat de groep kleiner is en dus niet makkelijk vindbaar.

Login om te reageren
Default profile image
Mollie

Ik zou het fijn vinden als er een aparte groep zou zijn/in het leven geroepen zou worden voor mentaal geweld. Blijkbaar is daar best behoefte aan.

Login om te reageren