Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van whatsapp-fraude

Dag van het Slachtoffer

22 februari 2024 is de Dag van het Slachtoffer en het thema is dit keer ‘Geef ruimte’. Dat klinkt prachtig. Eigenlijk wordt ermee bedoeld dat je het slachtoffer een luisterend oor biedt voor het verhaal. Nou vind ik dit aandacht vragen een moeilijk geval bij fraude, omdat je als slachtoffer meestal veel schaamte voelt. (Hoe heb ik nou zo stom kunnen zijn?) En dan ga je je verhaal niet zo snel delen. Ik heb dat in elk geval niet gedaan. Ik hoefde niet van anderen te horen dat ik zo stom was geweest. Dat zei ik al de hele dag tegen mezelf! 

Ik ben op twee manieren opgelicht: via beleggingsfraude en via datingfraude. Die beleggingsfraude had ik diep weggestopt. Tot nu. Er is momenteel veel aandacht voor en nu kan ik er ook wel mee naar buiten komen. In 2005 en 2006 heb ik belegd in alles bij elkaar een hectare hardhout voor 32.000 euro. Het ging om een bonafide beleggingsmaatschappij(!) Ik kreeg een keurig contract en regelmatig werd ik op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Wanneer de bomen geplant werden, hoe goed ze groeiden, enzovoort. Ik kon zelfs de aanplant gaan bekijken in Costa Rica! Hoe leuk is dat?! En dan krijg je ineens minder informatie. Kun je kiezen of je nu uitbetaald wilt worden of later. En ik wilde later, want deze belegging was bedoeld als een aanvulling op mijn pensioen! En toen ving ik bot. Ze zijn nu noch telefonisch noch via e-mail te bereiken. Ik dacht heel naïef: ‘Ik heb toch dat contract?’ Maar dat is inmiddels een waardeloos papiertje geworden… 

Ik ga altijd imploderen, dat wil zeggen dat de boosheid en het verdriet naar binnen slaan. Dat is niet gezond. Beter is het om het van je af te praten. Dus vanmorgen heb ik het aan mijn wandelmaatje verteld en aan mijn collega Ambassadeurs. En nu dus gelijk ook maar aan jullie. Want als je het veilig wilt delen dan is dat zeker het geval bij lotgenoten! Ook na de datingfraude heb ik er het zwijgen toegedaan en dat ging ten koste van mijn welbevinden. Pas toen ik in de lotgenotengroep bij Slachtofferhulp terecht kwam, ging het langzamerhand bergopwaarts. Dat heeft me zo veel goed gedaan! Daarna heb ik een website gemaakt waarop mijn hele verhaal staat te lezen. En toen ging ik mijn verhaal ook meer delen met andere mensen. Zowel met vrienden, als met volslagen onbekenden. Vervolgens ben ik Ambassadeur geworden en nu geef ik regelmatig interviews. Dat doe ik vooral om datingfraude een gezicht te geven. En stiekem hoop ik dat door het vertellen van mijn verhaal mensen meer begrip krijgen voor slachtoffers. Meer open gaan staan voor ons leed. Ja, ons meer ruimte geven om ons verhaal te kunnen vertellen zonder direct veroordeeld te worden! En als mensen beseffen dat hun collega, hun zus, hun buurvrouw, hun huisarts, …ook opgelicht zijn, waarom zou het hunzelf dan niet kunnen overkomen? Dat stemt je milder en maakt empathischer. En daar zijn slachtoffers bij gebaat.

Warme groet,

Rileen Noordermeer

Bezig met laden...