Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik

Personeelsfeestje

Hi allemaal. Eind maart had ik een bedrijfsfeestje met mijn werk. Eerst in een besloten zaal en daarna zijn we met de mensen die dat wilden nog naar een kroeg gegaan. Ik heb het heel gezellig gehad met mijn collega’s tot ik door mijn teamleider in die kroeg naar hem toegetrokken ben. Hij heeft daar seksueel getinte opmerkingen naar mij gezegd en daar ben ik heel erg van geschrokken en weet niet goed wat te doen. Ik ken deze collega al een langere tijd waarvan eerst ook buiten het werk doordat we dezelfde opleiding volgden. Afgelopen woensdag moest ik na dit incident weer met hem werken. Dit ging eigenlijk de hele avond best wel goed tot alle andere collega’s weggingen en ik ineens alleen met hem overbleef om alles af te sluiten. In het kleine kantoor boven deed hij ineens zijn werkshirt uit om zich om te kleden terwijl ik daar als enige zat. Ik ben toen in paniek opgestaan en snel naar huis gegaan, omdat ik de situatie helemaal niet fijn vond. Ik twijfel nu om dit alles te vertellen aan een andere leidinggevende. Wat vinden jullie. 

Bezig met laden...

2 Reacties

01 juni 2022 (bewerkt)
Hoi Anoniem, Wat vervelend dat je dit hebt meegemaakt. Begrijp ik het goed dat het om je teamleider gaat? dan is er per definitie een machtsverhouding. Terwijl je teamleider een voorbeeldrol zou moeten hebben en geen seksueel getinte opmerkingen zou moeten maken. Helaas hebben niet alle leidinggevenden dit besef. Omdat je met hem moet samenwerken blijft dit een vervelende situatie. Ik zou het zeker met een andere leidinggevende bespreken, als je het te moeilijk vindt om de man zelf aan te spreken. Je hebt al laten merken dat je niet op zijn omkleedpartij zit te wachten door meteen weg te gaan. Heeft jullie bedrijf een vertrouwenspersoon? Daar zou je ook nog mee kunnen sparren. Een vertrouwenspersoon bekijkt samen met je de mogelijkheden en de voor- en nadelen vanuit jou. Maar je kunt het natuurlijk ook met een andere leidinggevende bespreken. Een bedrijf is wettelijk verplicht jou een sociaal veilige werkomgeving te bieden. Blijf er niet te lang mee zitten. Sterkte, Fabi
01 juni 2022
Hoe vervelend het ook klinkt. Als je daar prettig wilt blijven werken dan is je gesprekspartner die collega. Zijn reactie kan op een vergissing gebaseerd zijn en daar mag je hem op aanspreken. Als je van mening bent dat je dit duidelijk hebt laten merken in de kroeg, dan kun je ervoor kiezen bijval te nemen. Dit kan ook op voorhand natuurlijk. Dat je met leidinggevende dit bespreekt. Maar ook daar zullen ze vaak vragen of je die persoon hebt gesproken/aangesproken. Je weglopen was natuurlijk heel duidelijk en goed ook datje dit gedaan hebt. Je leidinggevende kan op verschillende manieren reageren. Deze kan de verantwoordelijkheid terug bij jou leggen. Met je samenwerken of juist de situatie overnemen. Wat is hetgeen wat jij van je leidinggevende wilt? Zorg dat je dit vooraf goed weet. Wil je het laten weten en zelfhet gesprek pogen aan te gaan en dan terugkoppelen zodat deze op de hoogte is? Wil je dit samen doen misschien? Of wil je dat leidinggevende de stap naar werknemer maakt met een anonieme melding? Oftewel bedenk vooral wat jij zou willen bereiken en wat daar het beste bij past. Wat je collega doet kan niet. Vaak zijn er voldoende regels ook rondom relaties olhet werk en als hij een leidinggevende positie heeft is het nog een graadje erger in dat verhaal. Ik probeer mensen vaak te stimuleren zelf stappen te zetten. Zo houd je de eer aan jezelf en is de winst ook van jou. Dit is iets wat enorm bij kan dragen aan je herstel hierin. Maar je moet bewust stil staan bij waar jij je nu prettig bij voelt. Heel veel sterkte met deze situatie! Als je vragen hebt stel ze gerust.