Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld

De feestdagen, de leukste tijd van het jaar?

Het is morgen op de kop af 9 jaar geleden. Op 21-12-2014 de zondagavond voor kerst ben ik aangerand op weg van de kerk naar huis.  Precies rond de feestdagen wat normaal gesproken een van de leukste periode van het jaar voor mij was. De 1e feestdagen heb ik met een masker op aan tafel gezeten. Iedereen was blij en vrolijk. Terwijl ik het gevoel had dat mijn wereld compleet was ingestort. Ik had het toen ook nog niemand verteld. Ik wilde de feestvreugde niet bederven voor de anderen.

Door erover te praten met de mensen die ik vertrouw en de exposuretherapie kan ik nu weer genieten van het samenzijn met familie en vrienden.  Het was een lange weg. 

Hoe gaan jullie om met je gevoelens rond de feestdagen na wat jullie is overkomen? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en tips. 

Lieve groet,

Henriek
 

Bezig met laden...

7 Reacties *

30 december 2023

Hoi,

Dankjewel voor jouw verhaal en jouw vraag. Blij dat het genieten weer terug is en oprecht.

De weken rond om kerst en oud en nieuw zijn vaak emotioneel geladen. Vroeger nog meer dan nu, maar soms nog wel even heel hevig. Ik merk dan zoals nu dat ik bijna geen hap door mijn keel krijg tenzij ik samen met iemand eet. Ik heb een knuffel nodig, naar niemand is er om me te troosten. Ik wil eigenlijk even niets doen. Wat me helpt is om dingen wel te blijven doen, maar dat ik mezelf niet ga vermoeien met mezelf dwingen om iets te doen, maar de Liefdevolle en verstandige Ouder naar mijn Innerlijk kind zijn. Ik heb een hele verzameling aan knuffels, en een lang kussen wat ik soms stevig omhels als ik het moeilijk heb. Het rouwproces toestaan is één ding, maar de soms heftige boosheid, verontwaardiging en het verdriet daaronder... Ik ben er soms bang voor....

Wat helpt me:
Wat ik doe momenteel is: elke dag op of rond hetzelfde tijdstip op en naar bed, blijven eten, naar buiten gaan en bewegen, elke dag beetjes huishouden wegwerken (het word steeds beter!), dankbaarheid beoefenen met de Gratitude app, afspreken met mensen die kunnen en willen, Mindfulness en Yoga beoefenen en proberen mild te zijn naar mezelf. Ik maak een Wensenlijst i.p.v een To-Do-list in mijn agenda, waardoor taken daadwerkelijk afgerond worden en minder uitgesteld of afgesteld worden. Ik tools toe die ik gekregen heb bij een workshop Tijdsurfen (via In De Kern Gezond in Leidsche Rijn, ontwikkeld door Paul Loomans). En voor de rest lekker lezen en kijken wat ik wil, muziek luisteren en misschien meezingen en/of meedansen. Ik maak het alledaagse dan makkelijker voor mezelf en draai het volume van mijn "Ik MOET"-verhalen omlaag.

En als ik dingen van vroeger herinner, dan merk ik op dat ik verzet tegen mijn gevoelens en gedachten ervaar en dan merk ik vervolgens op wat ik voel en neem ik de tijd om erbij stil te staan. En dan wanneer ik meer rust voel, dan geef ik mezelf toestemming om wat anders te doen, zoals Tetris spelen of een wandeling maken, muziek luisteren of iets leuks te kijken of te lezen. Zo kom ik momenteel mijn dagen door, door de balans steeds opnieuw te vinden tussen actief bezig zijn en rust.

20 december 2023

Hoi Henriek,

Wat naar om te lezen dat je toen bent aangerand. Vreselijk!! Maar wat fijn dat je nu weer kunt genieten.

Ik heb erg veel moeite met het beleven van plezier. Het voelt enorm tegenstrijdig. Ik ben 1,5 jaar geleden misbruikt 13 maanden lang. En rond kerst weet ik exact wat er toen allemaal gebeurde. Vreselijk. Ik denk er dan aan terug, terwijl andere vrolijk erbij zitten. Ik voel me dan erg alleen, dragend van een masker. Februari heb ik de rechtszaak, deze feestdagen zijn voor mij dus meer het beleven van spanning dan het beleven van plezier helaas!

20 december 2023

Wat vervelend om te lezen.
Mag ik vragen wat de exposure therapie inhoud?

Sterkte deze tijd

20 december 2023

Als antwoord op door 48acc5467bf947…

Hoi Bluebird,

Exposure houd in dat je de angsten die je hebt uit te weg gaat, maar juist op zoekt. In mijn situatie heb ik er bewust voor gekozen om wel de straat op te gaan in het donker ook alleen. Niet gelijk hele lange stukken, maar met kleine stapjes en uiteindelijk wel weer door de straat waar het is gebeurd. Iedere keer dat er niets gebeurde als ik weer thuis kwam zorgde ervoor dat ik mijn gevoel van veiligheid weer terug kreeg.

Lieve groet,

Henriek

20 december 2023

Lijkt me echt een naar moment om zoiets aangekoppeld te hebben. Knap en fijn dat je nu weer kan genieten van samen zijn.
Ik had zelf al een en ander mee gemaakt waar ik niet over gepraat heb jaren lang. Maar 1 ding weet mijn familie ook. Dat ik 3 maanden voor kerst het huis tijdelijk werd uitgezet omdat een van mn ouders therapie nodig had en vond dat ik in die tijd het niet verdiende thuis te zijn bij andere ouder en broertje. Kerst is nooit meer hetzelfde geweest. Kan er dus ook nog steeds niet mee omgaan. De dag voor kerst kwam ouder terug en mocht ik een paar uur later ook thuis komen. Nog elk jaar ga ik naar mn ouders met een masker van heb ik jou daar. En daarna flink bij komen. En dan met oud en nieuw weer met eigenlijk de paniek en angst er nog in. Ik was begonnen met praten met mn ouders over trauma's van 20 jaar geleden en heb van dan tot nu er een hoop te vertellen helaas. Nu op aanraden van ggz gestopt omdat ze niet genoeg ondersteuning kunnen bieden in deze periode. Het is tenminste eerlijk.
Ik wens je een heel fijne kerst, met veel gezelligheid en plezier.

20 december 2023

Jeetje, heftig als het zo gelinkt is aan de feestdagen, hè?
Dat geldt voor mij ook, al was er 24 jaar geleden met kerst nog weinig aan de hand. De “eerste keer” was op oudejaarsavond van dat jaar en al het vuurwerk brengt me elk jaar weer strak terug naar toen. Helaas begint dat vuurwerk vaak toch al eerder dan oudejaarsavond en raak ik rond deze dagen al flink getriggerd. Ik heb het sinds dien altijd een moeilijke periode gevonden, waar ik extra hard m’n best moest doen om maar leuk te zijn. En toen ik het jaren later voor het eerst m’n familie durfde te vertellen, heb ik ze ook nog niet genoemd dat het met de jaarwisseling plaatsvond, dus dat is nog steeds een geheim. Ik kijk er dan ook, nog steeds, niet echt naar uit. Oudejaarsavond zelf hoef ik van mezelf niet meer te vieren en mag ik skippen (met een goed (luid) luisterboek/oordoppen, slaapmasker en het liefst ver van de bewoonde wereld). Dat geeft al wel wat rust.
Ook een soort beloning voor het uitzitten van deze drukke familiedagen met m’n gezelligheidsgezicht.
Ik heb het er dit jaar op een of andere manier weer moeilijker mee dan voorgaande jaren. Herkent iemand dat soort golven van intensiteit? Waarschijnlijk omdat ik er afgelopen jaar mee bezig ben geweest na het ruim 10 jaar met rust te hebben gelaten.

Ik hoop dat iedereen de feestdagen doorkomt, plezier heeft waar mogelijk en misschien zelfs steun kan halen aan de mensen om je heen.

Fijne feestdagen :)

20 december 2023

Als antwoord op door 70be49f5652b4a…

Herkenning die golven van intensiteit in hoeveel last je hebt of hoeveel je getriggerd raakt. Zal ook aan omstandigheden liggen waar je in het nu mee bezig bent wat evt. het verleden weer boven kan halen. Goed dat je in ieder geval die avond het zo fijn mogelijk probeert te maken voor jezelf.

Een rustige, feestdagen-periode gewenst en veel nieuwe kracht in 2024