Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld

Contact met lotgenoten

Lieve leden van lotgenotengroep 'Slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld',

Lang heb ik mij erg onbegrepen gevoeld. Het gevoel gehad dat ik niet een slachtoffer was van wat mij overkomen was, maar een aandeel had in wat mij overkwam. Jarenlang heb ik er enkel minimaal over gesproken en wanneer ik er dan over sprak, dan kwam weer dat onbegrip. Het gevoel krijgen dat mijn woorden in twijfel werden getrokken en dat hij door het te ontkennen telkens weer werd geloofd. Ik stond er jarenlang alleen voor en sprak er inmiddels niet meer over. Vaak heb ik mij in die periode alleen gevoeld en gehunkerd naar iemand die mij begreep en die mijn gevoel kon bevestigen. Op de online community van Slachtofferhulp heb ik mijn lotgenoten gevonden. Ik zie zoveel herkenning, al kwam dat voor mij dan wel achteraf. Ik zie en merk dat veel van jullie behoeften hebben aan dit lotgenotencontact en niet alleen in de vorm van het delen van verhalen, het stellen van vragen en het reageren op elkaar op de online community. Daarom breng ik graag een aantal andere mogelijkheden tot lotgenotencontact onder jullie aandacht. 

Bij Slachtofferhulp Nederland bestaan er dus naast de online community ook andere mogelijkheden tot lotgenotencontact, namelijk online themabijeenkomsten en online- en offline lotgenotengroepen. Met deze mogelijkheden kun je persoonlijker en gerichter lotgenotencontact leggen met andere lotgenoten over vergelijkbare situaties. Je kunt hierin praten over de negatieve ervaringen en hiermee elkaar verder helpen in de verwerking van deze ervaringen. Hieronder ga ik kort in op de verschillende mogelijkheden tot lotgenotencontact die Slachtofferhulp Nederland aanbiedt. 

Themabijeenkomst 
Een themabijeenkomst is een bijeenkomst die online plaatsvindt. Er zijn dan maximaal acht lotgenoten en twee begeleiders. Een deskundige geeft uitleg over de ingrijpende gebeurtenis. Vervolgens kun je doorpraten met je lotgenoten en zodoende ervaringen en tips delen.

Lotgenotengroepen 
Ook je kunt er eveneens voor kiezen in een lotgenotengroep te gaan, en wel op twee manieren. De eerste mogelijkheid is dat je je lotgenoten live ontmoet en vervolgens om de week vier keer online verdergaat. De laatste bijeenkomst is dan weer live. Daarnaast hebben we de optie voor jou om zes keer in een groep te gaan met max negen andere lotgenoten en elkaar om de twee weken te ontmoeten op een vaste locatie met ook weer twee vaste begeleiders.

Het voordeel van je ervaringen delen met lotgenoten is dat je soms al aan een half woord genoeg hebt. Het zijn je zusters en broeders die helemaal snappen wat je bedoelt. Ze hebben het zelf meegemaakt. En geloof me, dat is zó helend. Niemand die je voor gek verklaart of zegt: Hoe kon je nou zo stom zijn?!’ Nee, je krijgt her- en erkenning. Je komt weer in je kracht te staan. De negatieve ervaring die jij mee hebt moeten maken heeft je veranderd. En uiteindelijk maakt ie je misschien zelfs wel sterker. Want zeg nou zelf, je hebt het overleefd. Ik zou zeggen: ‘Gun het jezelf, je bent het waard!’ Zorg goed voor jezelf en een van de manieren om dit te doen is je verhaal delen met lotgenoten.

Nog even de praktische info op een rijtje:

  • Deelnemers aan de lotgenotengroepen zijn achttien jaar en ouder
  • De lotgenotengroepen zijn om de week op een werkdag en duren twee uur
  • Themabijeenkomsten zijn eenmalig, online en duren twee uur
  • De deelnemers bepalen samen de gespreksonderwerpen
  • Live bijeenkomsten vinden plaats op een van de locaties van Slachtofferhulp Nederland

Belangrijk nieuws!
Op de pagina Contact met lotgenoten kun je alle startdata vinden van de live (offline) bijeenkomsten, Online+ bijeenkomsten en de themabijeenkomsten in verschillende steden. Ook kun je je op deze pagina inschrijven voor een lotgenotenbijeenkomst of een themabijeenkomst. 

Hoe fijn is het niet om je begrepen te voelen en om met mensen over vergelijkbare situaties te kunnen praten en te kunnen sparren over vragen die je nog hebt? Om je niet langer alleen te hoeven voelen en je verwerking mede door lotgenotencontact aan te kunnen grijpen met beiden handen? Je kunt enorm veel van elkaar leren en je gesteund voelen bij wat je mee hebt moeten maken. Als mij deze mogelijkheden 10 jaar geleden aan waren gereikt, had ik ze met beide handen aangepakt, enkel en alleen om me niet langer meer eenzaam te hoeven voelen in mijn strijd tegen de jongen die mij jarenlang seksueel misbruikt en vernederd heeft. Ik zou dus zeker zeggen: "meld je aan!". 

Veel liefs, 

Sharon (ambassadeur van de online community). 

Bezig met laden...

3 Reacties *

09 maart 2024

Is wellicht een online bijeenkomst dan iets voor

15 augustus 2023
Beste Joti, Is wellicht een online bijeenkomst dan iets voor u? Liefs, Sharon
15 augustus 2023
Hallo Sharon, Mooi initiatief, bedankt? Helaas weer niet in het noorden van het land?? Liefs, Joti