Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van online seksueel misbruik

Geen idee waar mijn beeldmateriaal is...

Hi iedereen,

Omdat ik veel steun en kracht voelde toen ik andere ervaringsverhalen las, besloot ik zelf nu ook mijn verhaal te delen. Wie weet of het iemand kan helpen, op welke manier dan ook.

Nadat het kort geleden uit is gegaan met mijn relatie, merkte ik dat ik heel onzeker werd. Ik vond het fijn complimentjes te krijgen, omdat mijn ego toch een behoorlijke deuk had gekregen. Ik ben 28, en na een relatie van 6 jaar, waarin je niet zo vaak hebt gehoord hoe mooi of leuk je bent, stap je toch behoorlijk onzeker weer de 'single-wereld' in. 

Ik verveelde me bovendien heel erg, omdat ik ineens heel veel alleen ben. Ik besloot om eens iets anders in mijn leven te doen, en ging op een Belgische sekschat (zelf ben ik Nederlands). Normaal zou ik dat nooit echt doen, maar omdat ik veel tijd over had en het ook wel spannend vond, dacht ik: ik kijk eens. Zo kwam ik in contact met ene Tom. We besloten onze Snapchat-gegevens uit te wisselen. Omdat ik ergens wel enig vermoeden had welke richting dit op zou gaan, besloot ik een nep-account aan te maken met een nep-naam, maar wel mijn echte telefoonnummer, omdat ik dat moest verifiëren.

Eenmaal op Snapchat hadden we seksueel getinte gesprekken en opmerkingen. Ik vond het wel leuk, omdat ik eindelijk een keer weer zulke aandacht kreeg van een man, en dat deed me wel goed. We stuurden elkaar wat foto's. Uit enige voorzorg dacht ik: ik zet alleen mijn lichaam op de foto, zonder hoofd. Maar toen we even laten wat foto's over en weer naar elkaar stuurden, vroeg hij een foto van mijn gezicht. Ik heb die toen gestuurd, maar dan wel zonder lichaam/naakt. 

Direct nadat hij deze foto ontvangen had, heeft hij mij geblokkeerd. Dat gaf mij een gevoel van argwaan. Waarom blokkeert iemand mij ineens, als hij een foto van mijn hoofd heeft? Ik werd direct heel bang en zenuwachtig, en besloot een vriendin op te bellen om mijn verhaal te doen. Ik vond het heel erg om naar te vertellen wat ik had gedaan. Maar ik weet dat zij niet iemand is die snel een oordeel heeft over anderen, en ik wist dat het belangrijk is om hierover te praten. Dat je dit soort dingen niet alleen moet dragen. Ze reageerde heel begripvol, en attendeerde me op het feit dat deze Tom ook gewoon een vriendin kon hebben en me daarom blokkeerde. Ik was iets gerustgesteld, en ging die avond slapen.

De volgende dag, werd ik opeens gebeld door een Belgisch nummer. Ik herkende het telefoonnummer niet, maar mijn telefoon gaf aan dat het belletje uit België kwam. Ik had niet zo snel de link gelegd met de avond ervoor, dus ik nam de telefoon op, maar direct toen ik opnam dacht ik: o, shit... dit is foute boel! Ik ging snel de telefoon op. Ik dacht... een Belgische sekschat, en nu ineens een telefoontje uit België, dat kan geen toeval zijn. Daarna heb ik direct het telefoonnummer geblokkeerd. Tien minuten daarna werd ik wéér door een ander Belgisch nummer gebeld. Ik nam niet op, en blokkeerde ook dat nummer. Twee telefoontjes achter elkaar van twee verschillende Belgische nummers... dit kon echt geen toeval meer zijn. Alle alarmbellen gingen bij mij af.

Ik schoot volledig in de paniek. En in totale paniek heb ik mijn nicht opgebeld en het verhaal uitgelegd. Ik schaamde me helemaal dood, en vond het vreselijk om dit te moeten vertellen. Maar ik zag ook geen andere uitweg meer. Ik zat in de penarie. Mijn nicht heeft me gekalmeerd, en gezegd dat ik mijn hoofd erbij moest houden. Er is nu even geen tijd voor paniek, knop om en al je telefoongegevens blokkeren. Na ons telefoontje heb ik gelukkig mezelf gekalmeerd en alles, maar dat ook alles op mijn telefoon geblokkeerd. Al mijn sociale media kanalen, mijn Apple ID, Post NL-account, Instagram, Facebook, Snapchat, Marktplaats, Spotify... alles wat ook maar enige connectie met mij kon hebben, heb ik óf verwijderd, óf gedeactiveerd. 

Mijn simkaart heb ik direct laten blokkeren, en mijn telefoonabonnement opgezegd. Het is nu bijna een week geleden, en ik ben nog steeds heel gestresst. Ik heb inmiddels niets meer gehoord, geen mailtjes, telefoontjes, sms'jes, of wat dan ook. Maar ik blijf een heel naar gevoel houden bij deze situatie. Ik heb in principe geen bedreigingen o.i.d. ontvangen, maar twee keer gebeld worden door een Belgisch nummer kan in mijn ogen geen toeval zijn. Ik realiseer me al te goed dat als ik nu niets meer van Tom hoor (of wie het ook maar mag zijn), ik enorm geluk gehad heb. Maar ik ben nog steeds doodsbang dat ze achter mijn identiteit komen, mijn telefoon gehackt hebben of op de een of andere manier via mijn telefoonnummer toch nog achter gegevens komen. Via Snapchat zou je niet achter iemands telefoonnummer horen te komen, maar blijkbaar hebben zij dit toch achterhaald. 

Ik hoop heel erg dat ik niets meer hoor van de persoon in kwestie, maar ik ben heel bang dat mijn foto's en video's het internet rond gaan, en dat er screenshots zijn gemaakt van de gesprekken. Mijn hoofd en lichaam staan niet samen op één foto, maar met een goed oog kun je echt wel ontdekken dat ik het ben. Dus ik kan de situatie ook niet ontkennen, als de foto's toch opduiken. 

Ik vraag me heel erg sterk af hoe lang het duurt voor de sextortion daders contact leggen met het slachtoffer. Wanneer kan ik deze situatie los gaan laten? Na twee weken, een maand of langer? Ik maak me nog steeds enorme zorgen dat ze op de een of andere manier - via mijn telefoonnummer - achter mijn identiteit komen. En ben de situatie op elke mogelijke uitkomst aan het analyseren.

Ook wil ik graag meegeven: voor iedereen die (nog) geen slachtoffer is geweest van sextortion: doe het niet! Stuur geen foto's, want het is de stress echt niet waard die je kunt voelen. Of mijn foto's nu uitlekken of niet (als ze wel uitlekken zou ik nog meer stress voelen) maar ik heb alsnog slapeloze nachten en kan helemaal nergens anders meer aan denken. Voor iedereen die wel slachtoffer geworden is van sextortion: blijf volhouden, je verhaal delen en schaam je echt vooral niet. Zo veel mensen sturen wel eens een pikante foto van zichzelf. Alleen jij hebt de pech dat het jou overkomen is, dat de foto verspreid is. Ik wens jullie allemaal heel erg veel kracht, en hoop dat er iemand is die iets aan mijn verhaal heeft. Verder wil ik nog een paar tips meegeven:

1) blokkeer al je (sociale media) kanalen en manieren waarop ze contact met je kunnen leggen

2) zoek iemand met wie je erover kunt praten, desnoods anoniem, in een chat, een mailcontact, een verre vriend of wie dan ook bij wie jij een fijn gevoel hebt om je verhaal te vertellen

3) als je er niet uit komt, zoek dat professionele hulp, of bel het nummer van de slachtofferlijn, want wat je ook doet, blijf er niet alleen mee rondlopen (ik heb die lijn ook gebeld en ze waren heel lief voor mij)

Heel veel liefs

Bezig met laden...

1 Reactie

10 augustus 2023
Hoi Jorina-4 Wat ben jij een sterk persoon! Bedankt dat je dit wilt delen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je suf geschrokken bent. En de vraag blijft spoken of er ooit nog iets gedaan wordt met die foto's. Wat je zegt, je weet het maar nooit. Het kan ook maar zo zijn dat de foto's verwijderd zijn, omdat je de dader zijn macht hebt afgepakt. Je hebt gelijk gehandeld door het nummer te blokkeren en een vertrouwd persoon te bellen. Dat is echt heel sterk. De dader kan je niet langer bereiken en dan gaat de 'lol' voor zo'n iemand er vaak snel af. Je inspireert met je verhaal. Je hebt je koppie omhoog gehouden en niet gek laten maken. Ongetwijfeld zit onder al die kracht, veel verdriet en angst. Maar je probeert bij jezelf te blijven, te handelen naar de situatie. Bedankt ook voor je goeie tips. Het is altijd fijn om te lezen of horen wat een ander hulp heeft geboden en hoe iemand dat zelf ook kan vinden. Ik wens je alle kracht toe. Veel liefs, Ro