"We leven in een oplichtingseconomie"
In de Volkskrant van 25 november las ik een interview met de nobelprijswinnaar in de economie, Joseph Stiglitz.
Een kort fragment uit dat interview leek me belangrijk genoeg om hier te delen.
-------------
Nobelprijswinnend econoom Joseph Stiglitz waarschuwt dat het neoliberale graaikapitalisme ons ‘op het pad naar fascisme’ heeft gezet: ‘Oneerlijkheid tiert welig in onze economie. Dat draagt bij aan een cultuur waarin mensen elkaar steeds minder vertrouwen. En dat zie je terug in onze politiek.’
Oplichtingseconomie
Soms krijg ik het gevoel dat we in een oplichtingseconomie leven. Als je alleen al ziet hoeveel mensen, en dan met name ouderen, tegenwoordig doelwit zijn van phishing en andere flessentrekkerij. Bijna elke oudere krijgt er vroeg of laat mee te maken: oplichting via de telefoon, of financiële producten aangesmeerd krijgen.
‘Ook zogenaamd respectabele banken doen eraan mee. De Amerikaanse bank Wells Fargo opende ongevraagd miljoenen rekeningen op naam van hun klanten, en schreef vervolgens doodleuk allerlei kosten af voor die spookrekeningen.
De oneerlijkheid tiert welig in onze economie.
Dit heeft bijgedragen aan een cultuur waarin mensen elkaar steeds minder lijken te vertrouwen. En dat zie je terug in onze politiek.’
10 Reacties
Maar ik heb daarna nog verschillende telefoontjes gehad van scammers die z,g, van de 'financial department' waren en beweerden dat ik mijn saldo moest opnemen omdat ze mijn account wilden sluiten. Dat saldo was van 250 naar bijna 7000 gestegen - hetzelfde verhaal: ik moest 3500 overmaken naar een 'derdenrekening' (anders zou mijn bank me z.g. verdenken van wiswaspraktijken) en daarna kreeg ik alles teruggestort.
Dat verhaal werd me met zoveel overtuiging verteld, en dan ook nog door zo'n aardige man.... dat ik me zo goed kan voorstellen dat je daarin meegaat.
Ik heb dezelfde ervaring: op Facebook nog bijna dagelijks z.g. artikelen in het AD met bekende Nederlanders. Nu is Johan Derksen aan de beurt.
Aanvankelijk geloofde ik dat het echte artikelen waren. In mijn geval was het z.g. Annechien Steenhuizen.
Ik had nog nooit van cryptofraude gehoord, en dacht in mijn naïviteit dat ik iets nieuws had ontdekt :-)
Gauw gauw 250 euro gestort want ik wilde ook miljonair worden, hoewel ik op mijn klompen aanvoelde dat het natuurlijk flauwekul was.
Inmiddels had ik informatie gevraagd bij de Fraudehelpdesk, die hielpen me meteen uit de droom.
Dus toen ik het eerste telefoontje kreeg uit Londen (of waar dan ook vandaan) wist ik al hoe laat het was. Daarom bleef mijn schade beperkt tot 250 euro.
Ik heb toen ook naar het AD geschreven, maar nooit een reactie gekregen. Ook Meldpunt (van omroep Max?) en zelfs ons huis-aan-huis-blad een heel artikel gestuurd om te vertellen hoe die fraudeurs dan te werk gingen. Dat had ik inmiddels allemaal al gelezen hier in de community.
Allemaal met de gedachte: al is er maar één lezer die ik voor die oplichters kan behoeden, maar ook van die kant: geen enkele reactie.