Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van geweld

Pauze

Als docent op het VO heb ik vaker te maken gehad met geweld binnen het schoolgebouw,alleen dit keer voelde het anders. Ik heb nu zelf klappen gehad en met het resultaat dat ik een scheur in mijn schouderblad heb en een blauw gezicht.

De leerlingen wilde elkaar aanvliegen en ik stond in de weg. Toch ben ik de gene de klappen heeft moeten ontvangen. Ik was met de leerlingen onderweg om de ruzie uit te praten, ze leken rustig toen ze meeliepen, maar toch zijn ze elkaar opnieuw aan aanvallen. Ik kwam er tussen vast te zitten en ben gewond geraakt.

Mijn huisarts vroeg meteen ga je aangifte doen? Waar doe ik goed aan, het gaat wel om leerlingen die ikzelf lesgeef en straks verwacht wordt opnieuw les te geven.

Het voelt alsof het iemand anders is overkomen en niet mij.

Ben ik dan echt slachtoffer geworden van zinloosgeweld? Ja en het is niet oke.

 

Bezig met laden...

3 Reacties *

26 maart 2024

Beste docente,
Wat jammer dat het zo uit de hand gelopen is en dat u slachtoffer bent geworden van hun ruzie. Dit terwijl u wilde de-escalleren. Ik ben vooral benieuwd wat de school hieraan gaat doen? Wat is hun beleid? Hun zorg voor u als werkgever en zorg voor leerlingen die grenzen van geweld over gaan?

Ik zou zeker melding doen bij de politie. Zij kunnen de daders laten weten wat het betekend dat er een melding is gedaan en hoe ze daar mee omgaan. Aangifte komt later.
Wat doet uw werkgever? De arbo-dienst of verzuimarts?
Ik voel wel voor het voorstel van Ambrosius die voorstelt om de confrontatie aan te gaan met de leerlingen en ouders onder begeleiding. Onder de voorwaarde dat u, u daar wel bij voelt.

Het voelt nu nog onwerkelijk, als of u niet treft. Het is niet op uw persoon gericht geweld. U was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Dat maakt het allemaal niet minder erg.
De zorg is dat u, na een spoedig, geheel herstel, weer vrij en frank weer les kunt geven. Misschien hebben de vakorganisaties tips hoe hier mee om te gaan?
Beterschap.

26 maart 2024

Hoi Mejuffrouw Nederlands,

Geweld is altijd zinloos, ergo je bent helaas slachtoffer hiervan geworden. Het is absoluut niet oke!

Ik hoop dat je met je collega`s hier over kunt praten en steun van mag ontvangen.

Of aangifte doen zin heeft? Op basis van je verhaal betwijfel ik dat. Het ging om een ruzie tussen leerlingen die enkel oog voor elkaar hadden. Zij waren er niet op uit om jou pijn te doen.
Praten met een agent hierover zal wel meer duidelijkheid kunnen geven.

Confrontatie kan spijt en inzicht oproepen.
Als je het aankunt zou je kunnen overwegen om samen met de directeur van je school een gesprek aan te gaan met ouders en schuldige. Laat zien wat je overkomen is. Het laten zien is geen zwakte. Het toon kracht.

Wens je veel sterkte, kracht en een voorspoedig herstel toe.

Warme groet,
Ambrosius.

26 maart 2024

Hi, ik vind het schokkend.. de pijn die je nu hebt , en het herstel telt als eerste. Aangifte doen kun je altijd nog wel als dat voordelen heeft. Ik hoop dat je veel steun en medeleven krijgt van je mede docenten. Het zijn ook hun leerlingen Er zijn ook nog ouders van die leerlingen. Ik denk dat het zinloos geweld is en dat zij naar een andere school moeten. Jij bent docente en weer les kunnen gaan geven moet in een veilige omgeving .