Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van datingfraude

Pointer - Online oplichting

‘Duizenden datingsites blijken vol nepprofielen te staan. Het gaat om websites waar je per berichtje moet betalen om te chatten met vrouwen die vaak helemaal niet bestaan. Mensen die op zoek zijn naar een relatie trappen erin en de bedrijven achter deze foute datingsites hebben vaak vrij spel. Hoe kan dat?’

Pointer heeft een dossier over dit onderwerp gemaakt waarin ze gedurende september nieuwe artikelen en reportages hebben gemaakt over hoe deze datingsites met nepprofielen te werk gaan, ervaringen van slachtoffers en daders, tips om nepprofielen te herkennen en ook hoe gemakkelijk men toegang heeft tot gevoelige data zoals medische gegevens en naaktfoto’s waar (verrassing) niet volgens de AVG toestemming voor is gevraagd. Nieuwsgierig? Bekijk het dossier hier: Online oplichting | KRO-NCRV.

Bezig met laden...

2 Reacties *

17 november 2022
Er is tegenwoordig een nieuwe vorm van zwendel, namelijk investeringszwendel via romantische dating. De oplichter maakt reclame voor investeringsproducten bij het slachtoffer nadat hij zijn/haar vertrouwen heeft gewonnen via online daten en zorgt ervoor dat het slachtoffer investeert in het zwendelplan dat is ontworpen door de oplichter. De oplichter laat het slachtoffer geloven dat ze samen in hun toekomst investeren. Deze zwendel vormt een bedreiging voor de samenleving als geheel die geweldig werk leveren bij het volgen van de betalingen die naar deze oplichters zijn verzonden en ze boeken veel vooruitgang met hun inspanningen en expertise.
01 november 2022
Zie je wel dat toeval niet bestaat? Maar dat terzijde. Na de klap te hebben verwerkt van een online oplichting, heb ik me voorgenomen om me daar als IT'er tegen te verzetten. Nog regelmatig wordt ik benaderd door veelal buitenlandse vrouwen met de meest uiteenlopende verhalen. Al die verhalen hebben één ding gemeen... op zeker moment wordt er om geld gevraagd. Soms heel direct, soms heel subtiel. Ik pik ze er zo uit en ga even op het verhaal in om ze daarna de waarheid te vertellen. Niet dat ze zich daar wat van aantrekken, maar het lucht op. En als maar 1 zich zou bedenken wat ze aan het doen is, heb ik mijn doel bereikt. Terug naar de datingsites. Veelal zijn dit websites in foutloos Nederlands. Kijk je verder dan je neus lang is, zie je vaak dat deze sites zich niet in Nederland bevinden. het is een spinnenweb van aangesloten sites die informatie over je delen. Er zijn zogenaamde "vergelijkingssites' waar deze rotzooi wordt aangeprezen. Om eens te kijken hoe ze te werk gaan, schreef ik me bij zo'n site in. In dit geval het geroemde 'afspraak.nl' waar je al heel snel een date zou kunnen scoren... beweerd men. En welke gezonde man wil dat niet, nietwaar (eerlijk zijn hé). Even voor de goede orde, ben gelukkig getrouwd hoor. Wanneer je net je profiel hebt aangemaakt vliegen de uitnodigingen voor een chat je al om de oren. Vrouwen met profielen met zeer aantrekkelijke foto's schreeuwen om je aandacht. En dan begint het spelletje. Ze zijn vaak zeer aantrekkelijk, gewillig, meegaand maar heel nep. Let op dat laatste! Wanneer je na wat gesprekjes een afspraak wilt maken, het heet tenslotte afspraak.nl, houden ze de boot af en willen eerst via de chat 'kennismaken'. Er zit nog een addertje onder het gras. Wanneer je contact info stuurt (niet de echte natuurlijk) wordt dat door menig site in deze branche geblokt en zie je geen telefoonnummer maar sterretjes. Hetzelfde met mail adressen. Dus ook bij afspraak.nl Hoe moet je dan een afspraak maken? Da's simpel! Nooit dus, het is de bedoeling om je aan de praat te houden en credits te laten kopen. Trap er niet in!