Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van datingfraude

Dag van het Slachtoffer

22 februari 2024 is de Dag van het Slachtoffer en het thema is dit keer ‘Geef ruimte’. Dat klinkt prachtig. Eigenlijk wordt ermee bedoeld dat je het slachtoffer een luisterend oor biedt voor het verhaal. Nou vind ik dit aandacht vragen een moeilijk geval bij fraude, omdat je als slachtoffer meestal veel schaamte voelt. (Hoe heb ik nou zo stom kunnen zijn?) En dan ga je je verhaal niet zo snel delen. Ik heb dat in elk geval niet gedaan. Ik hoefde niet van anderen te horen dat ik zo stom was geweest. Dat zei ik al de hele dag tegen mezelf! 

Ik ben op twee manieren opgelicht: via beleggingsfraude en via datingfraude. Die beleggingsfraude had ik diep weggestopt. Tot nu. Er is momenteel veel aandacht voor en nu kan ik er ook wel mee naar buiten komen. In 2005 en 2006 heb ik belegd in alles bij elkaar een hectare hardhout voor 32.000 euro. Het ging om een bonafide beleggingsmaatschappij(!) Ik kreeg een keurig contract en regelmatig werd ik op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Wanneer de bomen geplant werden, hoe goed ze groeiden, enzovoort. Ik kon zelfs de aanplant gaan bekijken in Costa Rica! Hoe leuk is dat?! En dan krijg je ineens minder informatie. Kun je kiezen of je nu uitbetaald wilt worden of later. En ik wilde later, want deze belegging was bedoeld als een aanvulling op mijn pensioen! En toen ving ik bot. Ze zijn nu noch telefonisch noch via e-mail te bereiken. Ik dacht heel naïef: ‘Ik heb toch dat contract?’ Maar dat is inmiddels een waardeloos papiertje geworden… 

Ik ga altijd imploderen, dat wil zeggen dat de boosheid en het verdriet naar binnen slaan. Dat is niet gezond. Beter is het om het van je af te praten. Dus vanmorgen heb ik het aan mijn wandelmaatje verteld en aan mijn collega Ambassadeurs. En nu dus gelijk ook maar aan jullie. Want als je het veilig wilt delen dan is dat zeker het geval bij lotgenoten! Ook na de datingfraude heb ik er het zwijgen toegedaan en dat ging ten koste van mijn welbevinden. Pas toen ik in de lotgenotengroep bij Slachtofferhulp terecht kwam, ging het langzamerhand bergopwaarts. Dat heeft me zo veel goed gedaan! Daarna heb ik een website gemaakt waarop mijn hele verhaal staat te lezen. En toen ging ik mijn verhaal ook meer delen met andere mensen. Zowel met vrienden, als met volslagen onbekenden. Vervolgens ben ik Ambassadeur geworden en nu geef ik regelmatig interviews. Dat doe ik vooral om datingfraude een gezicht te geven. En stiekem hoop ik dat door het vertellen van mijn verhaal mensen meer begrip krijgen voor slachtoffers. Meer open gaan staan voor ons leed. Ja, ons meer ruimte geven om ons verhaal te kunnen vertellen zonder direct veroordeeld te worden! En als mensen beseffen dat hun collega, hun zus, hun buurvrouw, hun huisarts, …ook opgelicht zijn, waarom zou het hunzelf dan niet kunnen overkomen? Dat stemt je milder en maakt empathischer. En daar zijn slachtoffers bij gebaat.

Warme groet,

Rileen Noordermeer (Ambassadeur)

Bezig met laden...

7 Reacties *

21 februari 2024

Hoi Rileen. Wat goed van jou dat je het nu durft te vertellen. Jij bent ook een sterke vrouw. Ik hoop dat ik dat ook ben. Ik doe er hard mijn best voor om weer vertrouwen in mezelf te hebben. En om mezelf te vergeven voor mijn stomme en naieve misplaatste vertrouwen. Het onbegrip in mijn omgeving is erg groot. Mensen zeggen heel snel....eigen schuld! En laten je in de kou staan. Ik kom er heel langzaam weer bovenop, ben hard bezig om al mijn schulden af te betalen. Jammer dat zo weinig mensen er begrip voor hebben. Ik ziu willen dat het meer op tv kwam, dat mensen hun verhaal durven vertellen, wat het met je doet om zo opgelicht te worden.

23 februari 2024

Als antwoord op door ebbea2c0874240…

Ha Tineke-67,

Dankjewel voor het compliment! Maar ik ben niet altijd sterk hoor. De afgelopen week had ik veel stress. Maar ik kom er altijd weer bovenop. Al is het soms hard werken om in balans te komen. Ik ga nog kijken of onze juridische afdeling iets voor mij kan betekenen i.v.m. die beleggingsfraude. Niet geschoten is altijd mis.

Ik vind het heel treurig om te horen dat je zo weinig steun in je omgeving ondervindt! Dat maakt het een eenzaam proces!

De afgelopen weken is er veel aandacht geweest in de media voor de verschillende vormen van fraude. Daarna zal het wel weer afnemen. Het is meestal rond de jaarwisseling zo'n hype. Dan zijn de nieuwe cijfers weer binnen van hoeveel geld we nu weer 'weggegeven' hebben. Ik zal je zeggen, we zijn met steeds meer. Maar meestal kom je ze niet tegen. Vanaf dat ik er open over ben gaan praten, kom ik wel lotgenoten tegen. Of mensen die iemand kennen die slachtoffer van fraude is geworden.

Inderdaad, het gaat niet alleen om de financiële kant van het verhaal, maar de emotionele schade is zo groot!! En dat komt inderdaad te weinig aan bod. Daar zal ik in de toekomst meer de focus op leggen in een interview. Goed dat je me daarop wijst.

Sterkte Tineke!

Warme groet,
Rileen

21 februari 2024

Wat moet jij je ontzettend eenzaam gevoeld hebben bij zo veel leed en al die tijd. Het onbegrip is inderdaad groot. Ik ben er mijn vrienden door kwijtgeraakt. Zo goed wat je nu doet om datingfraude een gezicht te geven. Ik vind je een dappere en sterke vrouw.

23 februari 2024

Als antwoord op door 5fd69273a04047…

Dankjewel Funny!

Misschien ben je toe aan een ander soort vrienden? Mensen die niet zo snel oordelen... Dat is zo pijnlijk he, dat oordelen?! Maar mensen snappen gewoon niet wat datingfraude is. En al helemaal niet dat je er zo door beschadigd kunt worden. Dat kun je misschien niet van ze verwachten, maar enige empathie zou toch welkom zijn!

Warme groet,
Rileen

23 februari 2024

Als antwoord op door 1ca879753d6b46…

Dank voor je woorden Rileen. Klopt. Ik ben al bezig met het aangaan van andere vriendschappen. Je schuift gewoon een soort van op ja.

21 februari 2024

Wat een zelfverzekerde vrouw ben je nu! Dat je dit durft te openbaren, wow! Mijn complimenten.
Bedankt voor deze woorden!

23 februari 2024

Als antwoord op door Anonymous (niet gecontroleerd)

Dank je, Ikook!

Warme groet,
Rileen