Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik

Sexueel misbruik en dissociatie

Hallo, 
Ik wil hier graag wat over dissociatie schrijven, over het wegvluchten voor bepaalde onderwerpen of situaties of voor de gevoelens die daarmee te maken hebben. Dit gebeurt onbewust en de manier waarop die onbewuste processen aflopen is vaak per slachtoffer verschillend. 
Ik dissocieer op verschillende manieren, onder andere door bepaalde waarnemingen te blokkeren, door te bevriezen (freeze), door uit mijn lichaam te treden (ik neem mezelf niet meer waar of ik kijk van buitenaf naar mezelf) en door het wisselen naar een andere persoonlijkheid (identiteit). Vooral dat laatste te herkennen en te accepteren, was heel erg moeilijk maar door dat inzicht begrijp ik pas echt hoe ik in elkaar zit. Deze vorm wordt door therapeuten vaak niet herkend. 
Als er iets ergs met je gebeurd voor de leeftijd dat je als kind jezelf als één geheel gaat zien dan kan het gebeuren dat er meerdere identiteiten ontstaan (en ben je ook in je verdere leven in staat om als het nodig is 'nieuwe identiteiten' te laten ontstaan). Daarvan hoef je je niet persé bewust te zijn want je kent het niet anders en het is ook niet altijd zo dat het de buitenwereld opvalt. 
Het hoeft namelijk niet zo extreem te zijn als bij mensen die volledig switchen tussen identiteiten. Bij mij funktioneert het zo: ik heb meerdere 'Hosts' die weten hoe het dagelijkse leven functioneert en dan nog heel veel andere identiteiten die samen met een Host aanwezig kunnen zijn. Meestal zijn het er een stuk of 6 tegelijk. Die identiteiten zijn allemaal delen van wat de buitenwereld met mij identificeert en de Host houdt het allemaal in het gareel dus meestal valt het voor hen niet op. Mij wel. Ik kan me bijvoorbeeld vreselijk zorgen maken over hoe ik me zal voelen op een feestje en zodra ik dan daar binnenkom, heb ik een leuke avond omdat één of een paar van de identiteiten op de voorgrond treden die geen trauma-herinneringen hebben; mijn beschermende delen nemen het dan over. Of ik ben al twee uur lang vreselijk overstuur, ben aan het huilen en ik zie het niet meer zitten en ineens is alles weg. Ik weet nog dat ik overstuur was maar het gevoel dat daarmee gepaard ging, kan ik niet meer oproepen. Dit zijn extremere voorbeelden om te proberen duidelijk te maken wat er gebeurt. In het dagelijkse leven loopt het op kleinere schaal af, bijvoorbeeld als ik bij de psychologe zit en ik hoor ineens niet wat ze zegt. Dan is er dus een identiteit die dat niet wil horen. 
Het is ook bijna iets normaals want iedereen heeft delen, we kennen allemaal dat kind dat nog binnen in ons zit en behoefte heeft aan troost, iedereen zegt dingen als 'een deel van mij wil dat niet' en voelt dat ook zo. Bij mij hebben die delen een naam, een leeftijd en eigenschappen die ik kan herkennen als ik mijn aandacht er op richt. Nu kan ik dat. 
Tot ik 49 was (ik ben nu 51), kon ik dat niet. Ik wist niet hoe ik in elkaar zat. Ik had ook niet die extreme veranderingen. Door de enorme angst dat de daders me zouden kunnen vinden, wilde ik niet opvallen en heb me als ieder ander kind gedragen en heb ook lange periodes dezelfde Host gehad zodat dat mogelijk was. 
Toen het slechter met me ging en ik niet meer kon functioneren, werd mij gezegd dat je niet alles hoeft te weten om je trauma te verwerken maar ik kwam er dus na 10 jaar achter dat dat voor mij niet klopt. Ik persoonlijk vind het zonde van die 10 jaar dat ik niet op het juiste pad zat. Niet alleen ging het niet veel beter (ik kwam niet verder dan 'stabiliseren') maar ik probeerde mezelf ervan te overtuigen dat het beter ging en hield mezelf dus voor de gek. En toen dat niet meer werkte, gaf ik mezelf de schuld omdat ik het niet voor elkaar kreeg dat het beter met me ging. 
Het klinkt misschien alsof mijn toestand van voor ik wist hoe ik in elkaar zit te verkiezen is boven het te weten omdat ik die extreme toestanden niet had. Maar het oude systeem werkte niet meer, ik was alleen nog maar depressief en dat is geen leven voor mij. Hoewel ik nog grote delen van de dag doorbreng met mezelf af te leiden en me niet bewust te zijn van het leven kom ik toch vooruit. 
Als het goed met me gaat - weinig stress heb en niet getriggert word - kan ik aan mezelf werken, mezelf steeds beter leren kennen. Ik waardeer elk deel van mezelf want elk deel heeft mij geholpen te overleven. Door deze waardering durven de verschillende identiteiten meer van zichzelf te laten zien. Ik merk bijvoorbeeld de verschillen in de manier van autorijden en laatst had ik 's avonds om 10 uur zin om een handstand te maken. Ik ben echter al heel lang fysiek niet in staat dat te doen. En dan moet ik lachen omdat ik weet waar het vandaan komt. 
Ik heb dit verhaal in de 'ik' vorm geschreven omdat ik weet dat het voor veel mensen moeilijk is iemand te accepteren die zichzelf anders ziet als zij zichzelf zien. Ik doe dat in het dagelijks leven meestal behalve bij de psychologe en de ergotherapeute (ik heb ergo voor psychisch-functionele therapie). Ik denk echter over mezelf als 'wij'.
Ik hoop dat dit verhaal niet afschrikkend werkt maar eerder daartoe aanzet dat anderen slachtoffers van sexueel misbruik op jonge leeftijd over zichzelf nadenken vooral als ze zoals ik vastlopen in het normale hulpverleningscircuit. Deze partiele dissociatieve identiteitsstoornis kan in heel veel verschillende vormen optreden, elke vorm zo uniek als elk mens is. En het is alleen een stoornis als je niet weet hoe je ermee om moet gaan en dat kan je leren. Ik werk er hard aan! 

 

Bezig met laden...

8 Reacties

05 mei 2022
Hoi Joti Hier moet je niets verwijderen. Mensen zien hier een antwoord nooit als verkeerd maar als een eigen aanvoelen. Te groot maak je het meestal niet. Eerder te klein omdat je niet je gehele verhaal kent en door te minimaliseren kan je vluchten van de echte pijn. Een innerlijke criticus heeft iedereen maar weegt niet bij iedereen even hard door. Anderen kunnen deze ook groter maken door extra opmerkingen te geven. Dissociëren is echt wel weg gaan van wat er gebeurd en dat je stukken mist. Niet tot mijn gevoel komen, ken ik helemaal. Ik vlucht ook heel snel van minste emotie omdat deze te pijnlijk is. Heb vooral lichaamswerk gedaan en nu ademtherapie. Daar kan ik het beter. Vooral naar de pijn gaan en emotie toelaten maar ik moet het dan ook echt zeggen in mijn hoofd tegen mezelf dat het ok is om het toe te laten. Enkel zo kan het beter worden Veel succes Liefs Emma
05 mei 2022 (bewerkt)
Hallo Joti, Ik kan helaas jouw reactie niet volledig lezen. Hier is voor mij jouw reactie helemaal niet zichtbaar. Ik heb een email gekregen met de informatie dat je hebt gereageerd maar ik zie alleen dit: "Joti • 4 mei 2022 Dag "ik ben met meer", Ik heb jouw verhaal gelezen en nog een keer opnieuw gelezen. Ook heb ik de reacties van Ludwig en Emma gezien. Ik vind het best moeilijk en ik wil het voor mijzelf ook niet groter maken. Herken erg de automatische piloot (alles is goed) en ik weet… Reageer terug" Als ik op reageer terug klik krijg ik een "access denied" Nu weet je waarom ik niet antwoord.
05 mei 2022
Hallo " ik ben met meer", Ik had mijn reactie verwijderd?, omdat ik twijfelde of ik het wel goed verwoord had. Daarnaast wil ik ook niet op elk verhaal reageren. Maar jouw verhaal raakte mij, maar weet tegelijkertijd niet wat ik er mee aan moet. Ben bang dat ik het te groot maak. Want ik heb in mijn eerste therapie dat iedereen een innerlijke criticus heeft en dat dit geen dissociatie is. Kan niet bij mijn gevoel komen, kan sowieso goed schakelen (als ik dan wel eens wat voel, schakel ik automatisch naar weer mijn functionele ik). Maar weet dus niet wat ik hier mee aan moet☺️. Liefs, Joti
01 mei 2022
Hoi Ikbenik, Ik doe ook nog vaak dingen op automatische piloot maar vind het soms ook wel ok, want zonder dat zou ik constant angst hebben. En in kleine stukjes zal dat wel afbouwen als ik er klaar voor ben. Ik ben blij met alle kleine dingen die bewegen. Liefs Emma
01 mei 2022
Hoi Ioneniknietmeer Mooi dat je je verhaal deelt. Er is inderdaad een voor en na als je aan je trauma werkt. Voor mijn trauma leek altijd alles simpel en evident en leefde ik voluit op automatisch Pé piloot vaak maar dat zie je dan niet. Ik kan ook verschillend uit de hoek komen maar zie het dan niet als verschillende kijken in mezelf maar verdedigingsmechanismen die automatisch in werking treden. Ik zag ook vaak op tegen het naar een feestje gaan maar eens ik er vaak was was het top. Als ik nu bekijk waarom is me dat best duidelijk. Een feest met onbekenden, drukte, te veel triggers dus en hyperalert zijn voor als er iets moest gebeuren … feestjes waren een type van overleven. Ik wou vooral dan naar festivals met mijn muziek. Dan ging ik op in de muziek en was de omgeving weg. Ik ben getraind in tijdens een gesprek te vluchten naar een onderwerp als het huidige onderwerp me niet ligt. Velen zien het niet eens en het gesprek draait binnen de minuut. Nadat ik er door mijn therapeut en vorige vriend die het wel merkte op gewezen werd, zie ik het zelf ook. Je automatische piloten werken als bescherming omdat voordat je er nog maar aan kunt denken er in je hersenen een melding van gevaar komt en dan is je geheugen te laat om te zeggen het is ok. Het is in ieder geval een heel proces en neen je bent geen 10 jaar kwijt al lijkt het zo. Soms ben je gewoon er niet klaar voor om een volgende stap te zetten en stabiliteit is al veel waard Veel succes Liefs Emma
01 mei 2022 (bewerkt)
Hallo Emma, Ik vind het goed van je dat ook jij ernaar kijkt hoe vermijdend gedrag jouw leven beinvloedt. Wat jij zegt over de automatische piloten geeft aan hoe goed de delen die ons beschermen hun 'werk' doen. Alleen zie ik bij mij dat ze nog steeds zo reageren als vroeger. Ze zien gevaar waar voor een volwassene geen gevaar meer is. Dat geeft mij het gevoel dat ik niet het leven leef dat ik zou kunnen leven omdat er wordt ingegrepen waar nu geen noodzaak bestaat. Daarom wil ik er heel precies naar kijken!
30 april 2022
Dag Ikbenmetmeer, bedankt voor het delen van je verhaal en uitleg. Vooral voor mensen die hier al tijden mee rondlopen en zichzelf opgesloten voelen tussen alle -tijdelijke en situationele- persoonlijkheden. De afleiding die je zoekt is een mooie omschrijving van de manier waarop de meesten van ons hiermee omgaan. Het zien als vluchten komt dan niet voor, want je kiest onbewust voor de veiligheid (of voor de uitdaging!) van jezelf. Zelf ben ik in bepaalde situaties en tijdens de uitleg (en de lastig werkende EMDR) hiermee geholpen door mijn therapeut. Dat mijn trauma veel diepere sporen had nagelaten, kon zij pas achteraf bevestigen. Net als jij kies ik voor de herkenning en erkenning van de vrienden (zoals ik ze noem) die mij nog enigszins een normaal leven laten leiden. Dat dit gevolgen heeft voor mijn omgeving is bekend, waardoor er rekening wordt gehouden met overprikkeling of juist stimuleren met opdrachten. Het zelf kunnen aangeven wat het beste voor hem is, blijft een uitdaging. Vooral omdat sommige vrienden graag gewaardeerd worden (dus zoeken we de uitdagingen en moeilijke opdrachten op) terwijl ze weten dat het in feite een makkelijk klusje is wanneer er focus en denkkracht nodig is. Het kost jaren en veel ervaringen (positief en negatief) om dit onder de knie te krijgen. Maar het is nou eenmaal zo. Het terugschakelen naar een lager tempo is erg vervelend, maar ik moet dit af en toe wel doen om het lichaam (en vooral het hoofd) rustig te krijgen. Je laatste twee regels geven het mooi aan, leer ermee omgaan en je kunt de wereld aan. Blijf vooral delen wat je meemaakt en hoe je leerproces verloopt, je helpt anderen ermee!
01 mei 2022 (bewerkt)
Hallo Ludwig, Dank je voor je reactie. Net als jij had ik moeite met EMDR. Achteraf gezien is dat logisch als de verschillende identiteiten verschillende doelen hebben, zo was het bij mij. Ook het aanpassen van jezelf aan hoe je nu bent herken ik. Het is voor mij nog een hele opgave om iedereen (al mijn identiteiten (of vrienden zoals jij ze noemt) in dezelfde boot te krijgen voor een activiteit. Gelukkig hebben de meeste van mijn identiteiten deze instelling: we zijn nu al zover gekomen en we geven niet op!