Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld

Hulp voor herbelevingen?

Hallo allemaal, 

Zo’n twee jaar geleden ben ik aangerand in de metro. Na lang de klachten onderdrukt te hebben, ben ik naar de huisarts geweest, omdat ik van de klachten af wilde. Na een paar gesprekken bleek ik aan de aanranding PTSS over te hebben gehouden. Na een lang en moeilijk herstel ben ik begin van het jaar van de PTSS afgekomen. Helaas merk ik een terugval. Ik merk dit vooral aan flashbacks, niet meer langs de plek waar het is gebeurd durven en paniekaanvallen.

Nu is mijn vraag: is het normaal om deze klachten te hebben, of is het beter om nog een keer er therapie voor te volgen?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Bezig met laden...

3 Reacties *

13 december 2023

Hoi Anna,

Dankjewel voor het delen van je verhaal. Ten eerste: wat ontzettend naar dat dit je overkomen is. En wat goed dat je je verhaal met ons deelt en om advies vraagt!
Omdat je vroeg om advies het volgende: EMDR is een hele goede therapievorm voor het behandelen van PTSS, van ongeveer 6 weken tot ongeveer 6 maanden na de laatste traumatische ervaring. Vanaf daar word deze behandelvorm steeds minder effectief en zijn andere behandelvormen effectiever, zoals bijvoorbeeld hypnotherapie, lichaamsgerichte therapie en nog vele andere behandelvormen. Voor meer informatie raad ik je aan om podcasts te vinden over trauma en (complexe/chronische) PTSS en de boeken The body counts the score van Bessel van der Kolk, How to do the work en How to meet yourself van Nicole LePera en Trauma begrijpen in 33 vragen van Simona Karbouniaris en Jim van Os. Op YouTube vond ik Patrick Teahan een hele goede, deze gaat ook veel over hechting en vroegkinderlijk trauma en Selfhealers Soundboard. En voor het geval je denkt en voelt dat het misschien toch een goed idee is om opnieuw te gaan shoppen voor therapie: Het Sinaicentrum in de provincie Utrecht is expert op het gebied van trauma en hechting. Van orgine opgericht voor de Joodse gemeenschap en oorlogsveteranen zetten zij zich inmiddels ook in voor alle mensen die met trauma (zowel enkelvoudig als meervoudig) te maken hebben gehad.

En dan als laatste: Ik snap dat je vragen hebt over waarom je weer een terugval hebt in jouw herstel en dat je dacht alles geraakt te hebben nadat je eraan had gewerkt. Herstel is echter geen lineair proces, zoals we meestal hopen. Traumaverwerking voelt als het pellen van een ui. Met elk laagje dat je wegpelt ben je al zoveel verder, alleen soms kom je toch weer een stukje tegen. En dat voelt zo rot. Je begint echter nooit helemaal opnieuw, al voelt het wel soms zo! Je hebt niet verloren. Soms moet je meerdere keren de arena in om te winnen. Dus ja, wat je ervaart is een normale respons op iets abnormaals wat je nog lang kan ontregelen. Traumaverwerking is niet alleen iets psychologisch, het ontregeld op celniveau, je zenuwstelsel, je hormonen, je spieren, je organen, de werking van vrijwel je hele lichaam. Dat is the mind-body-connectie. It sucks! Maar, herstel is mogelijk. En je hoeft het niet helemaal alleen te doen, maar veel wel. En dat kunnen veel mensen gelukkig, zelfs na een lange tijd.

Ik hoop dat dit je verder brengt op jouw reis.

04 december 2023

Geen of of; het is normaal maar therapie kan verder helpen

04 december 2023

Hallo Anna, op de eerste plaats is het belangrijk om je klachten serieus te nemen. Of de klachten niet voldoende verwerkt zijn of opnieuw de kop op steken, is niet relevant. De flashbacks, de paniek aanvallen en niet op de plaats delict kunnen komen zijn ernstige signalen.
Het signalen die bij een ptss passen. Er zijn instellingen die gespecialiseerd zijn in een ptss als gevolg van seksueel geweld. In overleg met je huisarts kun je je er naar laten doorverwijzen.
Heb je ervaring met de fysieke lotgenotengroep van SHN? In de periode tot een mogelijke behandeling kan dat voor steun zorgen.
Heel veel sterkte.