Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar Voor slachtoffers van datingfraude

Goed nieuws voor datingfraudeslachtoffers!

Herken jij dat ook? Dat je na de ontdekking van die vreselijke oplichting door die aanvankelijk zo leuk lijkende man of vrouw je verhaal niet kwijt kan? Dat je het liefst in een hoekje wilt kruipen en er voorlopig niet meer uit wilt komen? Dat is heel begrijpelijk! Maar om nou te zeggen: ‘Verstandig’? Nee. Daar doe je jezelf echt tekort mee. Het verhaal moet eruit! En niet omdat ik het zeg als ervaringsdeskundige, maar omdat je er letterlijk ziek van kunt worden. Hoe kun je dat voorkomen als je er met niemand in je omgeving over kunt praten?

Daar hebben wij als Slachtofferhulp Nederland verschillende oplossingen voor. Je kunt natuurlijk online je relaas delen met lotgenoten in de community. Maar daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden. Ik zet ze even voor je op een rijtje: Je kunt een themabijeenkomst online doen. Er zijn dan maximaal acht lotgenoten en twee begeleiders. Een deskundige geeft uitleg over de ingrijpende gebeurtenis. Vervolgens kun je doorpraten met je lotgenoten en zodoende ervaringen en tips delen. Maar je kunt er eveneens voor kiezen in een lotgenotengroep te gaan, en wel op twee manieren. De eerste mogelijkheid is dat je je lotgenoten live ontmoet en vervolgens om de week vier keer online verdergaat. De laatste bijeenkomst is dan weer live. Daarnaast hebben we de optie voor jou om zes keer in een groep te gaan met max negen andere lotgenoten en elkaar om de twee weken te ontmoeten op een vaste locatie met ook weer twee vaste begeleiders.

Het voordeel van je ervaringen delen met lotgenoten is dat je soms al aan een half woord genoeg hebt. Het zijn je zusters en broeders die helemaal snappen wat je bedoelt. Ze hebben het zelf meegemaakt. En geloof me, dat is zó helend. Niemand die je voor gek verklaart of zegt: Hoe kon je nou zo stom zijn?!’ Nee, je krijgt her- en erkenning. Je komt weer in je kracht te staan. Natuurlijk ben je daarna niet helemaal meer dezelfde als voor de oplichting. Maar dat kan ook niet. Deze ervaring heeft je veranderd. En uiteindelijk maakt ie je misschien zelfs wel sterker. Want zeg nou zelf, je hebt het overleefd. Ik zou zeggen: ‘Gun het jezelf, je bent het waard!’ Zorg goed voor jezelf en een van de manieren om dit te doen is je verhaal delen met lotgenoten.

Nog even de praktische info op een rijtje:

  • Deelnemers aan de lotgenotengroepen zijn achttien jaar en ouder
  • De lotgenotengroepen zijn om de week op een werkdag en duren twee uur
  • Themabijeenkomsten zijn eenmalig, online en duren twee uur
  • De deelnemers bepalen samen de gespreksonderwerpen
  • Live bijeenkomsten vinden plaats op een van de locaties van Slachtofferhulp Nederland

Belangrijk nieuws!
De eerstvolgende live lotgenotengroep voor datingfraudeslachtoffers start 13 september 2023, van 14.00 – 16.00 uur in Utrecht. Meld je aan via de website: Contact met lotgenoten - Slachtofferhulp Nederland

Ik zou zeggen: ‘Doen!’

Rileen Noordermeer, ambassadeur van de online community van datingfraudeslachtoffers

Bezig met laden...