Fraude

Lotgenotengroepen online fraude, datingfraude en whatsapp fraude

Lees ervaringen van anderen, reageer en deel

In contact komen met lotgenoten? Maak in 3 klikken een account aan.
Meld je aan of Log in

Nieuwste verhalen

 • Beste allemaal. Via Facebook dating kwam ik mijn match tegen. Een prachtige half Italiaans half Franse man, de communicatie was in het Engels. Hij reisde veel voor zijn werk en handelde in goud. Eigenlijk ging toen de eerste bel al rinkelen. Maar ik vond hem zo leuk dat ik toch door bleef schrijven. Na een tijdje voelde ik mij heel close met hem ondanks dat ik hem niet had ontmoet. Hij moest nog een reis naar RIO maken en daarna zouden wij elkaar ontmoeten. Hij had twee dochters die hij mee nam op reis. Zijn vrouw was overleden. In RIO werd hij beroofd en neergestoken. Had geen geld meer, of ik hulp kon bieden zijn dochter appte mij wat er was gebeurd. En dat hij in het ziekenhuis lag. Toen kwam de vraag voor ziekenhuis geld en hotel geld. Dat heb ik betaald op een buitenlandse vivi rekening. Daarna kwam de vraag weer om geld voor reistickets naar huis. Ook weer een fors bedrag. Die heb ik ook betaald. Daarna bleek dat hij nog geen paspoorten had geregeld waardoor hij langer moest blijven. Ik begon toch wel een heel naar gevoel te krijgen, hij belde vaak via messenger. Zijn camera deed het niet want zijn dochter had in de badkamer met zijn telefoon gespeeld. Ik kon dus ook geen enkel bewijs verzamelen want hij kon geen foto’s sturen. Uiteindelijk leek het me een goede check om zijn dochter aan de lijn te krijgen. Die sprak alleen maar Frans maar heb ik dus wel gesproken. Dat gaf toch weer wat vertrouwen dus weer geld over gemaakt. Nu komt alweer de vraag om geld en als ik het niet geef moet hij op straat slapen omdat de passen nog niet klaar zijn, dat duurt nog 10:dagen. Ik geloof het nu echt niet meer, ik heb zijn foto’s ge googled ik heb een Facebook van hem die klopt in de opbouw vd foto’s. Het begint in 2009 en eindigt in 2020. Waarbij je de foto’s kan zien van jong naar ouder. Ik snap er niks van hoe dit kan, heb hem zeer regelmatig gesproken en heeft ook een Frans accent. Maar  weet nu bijna zeker dat ik opgelicht ben. In totaal al voor 6300 euro. Nu kwam al weer de vraag of ik geld wilde storten maar ik geloof het nu niet meer.

 • Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is een onafhankelijke stichting die al ruim 15 jaar helpt criminaliteit- en veiligheidsproblemen in kaart te brengen en op te lossen. Daarvoor bieden we kennis, instrumenten, keurmerken, voorlichtingsmateriaal, advies en interventies op maat gericht op veilig wonen, veilig werken en veilig leven. Preventie is daarbij ons uitgangspunt.

  Slachtofferhulp Nederland werkt samen met het CCV en geeft daarom ook de ruimte om hier op deze plek de oproep te plaatsen voor een vooronderzoek voor een nieuwe campagne van het CCV in samenwerking van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

  Het vooronderzoek bestaat uit 1 vraag. Je kunt eenvoudig reageren onder dit bericht of mailen naar: Mila Cassée mila.cassee@hetccv.nl

  Twijfels ervaren tijdens jouw online relatie? Help ons!

  Het is goed mogelijk dat jij gedurende jouw online relatie, met wat later een oplichter bleek te zijn, twijfels hebt gehad. Twijfels over bijvoorbeeld de persoon, jullie contact, de relatie en de echtheid ervan. Herkenbaar?

  Om datingfraude aan te pakken, horen wij graag van jou antwoord op de volgende vraag:

  Waardoor ontstonden jouw twijfels voornamelijk?

  Datingfraude
  Datingfraude komt helaas veel voor. Een innige relatie wordt online gestart, maar tot een ontmoeting komt het nooit. Op een bepaald moment wordt er om geld gevraagd. De bedragen kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Om te voorkomen dat meer daters slachtoffers worden van datingfraude, maken het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid een nieuwe campagne.

  Met jouw ervaring en antwoord op bovenstaande vraag, kunnen wij gerichter voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden.

  We horen graag van je.

 • Gisteren was het precies 1 jaar geleden dat ik slachtoffer werd van WhatsApp fraude. Nog steeds gaat er geen dag voorbij dat ik er niet aan denk. Niet te geloven wat een vreselijke impact zo'n gebeurtenis op je leven heeft. Een paar weken geleden kreeg ik nog een mail van een politie rechercheur die onderzoek doet naar dit soort fraude. Ik sloeg weer helemaal op tilt, want ik bent zo achterdochtig geworden! Facebook en Insta accounts verwijderd, geen telefoonnummer meer op mijn website vermeld, telefoontjes vanaf een onbekend nummer neem ik niet op, alle mail check en dubbelcheck ik. Te gek voor woorden toch, dat je zo bang bent geworden? En nog steeds word ik zo verdrietig als ik weer nieuwe meldingen lees op deze site. Wat ik je wil aanraden: deel je verhaal met zoveel mogelijk mensen. Stap over je schaamte heen. Doordat ik mijn verhaal heel veel heb gedeeld, hoorde ik al van 2 personen die er niet zijn ingetuind omdat ze gewaarschuwd waren. Dat is dan weer een kleine opsteker.

Groepen per incident

Publieke groepen (3)

Voor slachtoffers van datingfraude

Lotgenoten 108 verhalen149 leden

Voor slachtoffers van online fraude

Lotgenoten 76 verhalen128 leden

Voor slachtoffers van whatsapp-fraude

Lotgenoten 19 verhalen32 leden

Gesloten groepen (3)

Voor slachtoffers van datingfraude

Lotgenoten 108 verhalen149 leden

Voor slachtoffers van online fraude

Lotgenoten 76 verhalen128 leden

Voor slachtoffers van whatsapp-fraude

Lotgenoten 19 verhalen32 leden

Je staat er niet alleen voor

Na een ingrijpende gebeurtenis kan het fijn zijn om in contact te komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat kan in onze lotgenotengroepen. In onze community vinden slachtoffers, nabestaanden en getuigen van misdrijven, ongevallen en/of rampen steun en herkenning bij elkaar. Het is een plek waar je je eigen ervaringen van je af kunt schrijven en vragen kunt stellen aan lotgenoten.

Uit ervaring weten we dat het een opluchting kan zijn als mensen hun gevoelens met elkaar kunnen delen. Juist als zij soortgelijke ervaringen hebben. Mensen vinden erkenning en steun wanneer zij merken dat anderen hetzelfde doormaken.

" Ik ben echt weer een stap verder gekomen met behulp van de community. Ik heb veel positieve reacties gekregen en dat doet me goed. Het voelt zo fijn dat je dit met elkaar kunt delen en elkaar echt kunt helpen." - Antje

Ook voor de Helpers

Wanneer iemand in je omgeving slachtoffer wordt, is alles ineens anders. Je wilt helpen, maar hoe doe je dat goed? Het is logisch als je dan vragen hebt. 'Wat moet ik zeggen tegen iemand die slachtoffer is geworden?' 'Hoe kan ik er echt zijn voor een ander?' Met deze en andere vragen kun je terecht in de Voor de Helpers-groepen . Ook kun je er jouw eigen tips delen met anderen.

Helpers

Deel je verhaal

Als lid van onze lotgenoten community hoef je niks uit te leggen.

Word ambassadeur van de online lotgenoten community.

Lees meer
Ambassadeur oproep