"We hebben de neiging onszelf te veroordelen om wat we hebben gedaan, maar dat is onterecht."

Rileen | Ambassadeur • 4 december 2020
2 reacties
4
286 weergaven

Sylvia, collega-ambassadeur, vertelde onlangs dat zij mee heeft gewerkt aan een campagnefilmpje voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid dat gaat over datingfraude. Binnenkort word ik weer geïnterviewd voor een landelijk bekend tijdschrift. Tegen de tijd van publicatie zal ik hierover verder berichten. We treden in de publiciteit om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers van datingfraude gaan vallen. Het zijn er al meer dan genoeg! Wereldwijd worden er miljarden verdiend aan onze goedheid. Vergeet vooral niet dat we slachtoffers zijn geworden van CRIMINELEN. We zijn bewust misleid en dat zou strafbaar moeten zijn. Helaas is dit zelden het geval. De meesten van ons kunnen naar hun centen fluiten. En wat nog erger is: als je ook nog geld geleend hebt en er elke dag aan herinnerd wordt dat je belazerd bent. De bank wil gauw zijn geld terug, met rente.

Vaak ben je hard aan het werk om weer geld te verdienen om je schulden te vereffenen. En daarnaast lik je je wonden en heb je een gebroken hart.

Ik heb na de oplichting diverse hulpverleners bezocht, maar geen een kom me écht helpen. Er was een geestelijk verzorger bij die vertelde zelf opgelicht te zijn. Maar hij was zijn geld niet via datingfraude kwijtgeraakt. Dus dat is iets heel anders. Hij had geen hartepijn. Ik was mijn geld (heel veel), mijn geliefde en mijn gedroomde toekomst kwijt. Wat een driedubbele ellende! Ik heb me een hele tijd teruggetrokken in mijn huis. Later begreep ik dat ik getraumatiseerd was. En dat uitte zich bij mij vooral in geen overprikkeling kunnen verdragen, wantrouwiger zijn naar mijn medemens en de wereld en een beschadigd zelfvertrouwen. Het heeft me jaren gekost dat allemaal weer te herstellen. Al ben ik nu wat realistischer geworden: de wereld is niet zo welwillend als ik vroeger dacht. Dus ik heb wel iets geleerd al was het een harde les!

Uiteindelijk komt het allemaal weer goed, maar daar kan wel wat tijd overheen gaan. Het is heel belangrijk dat je de tijd neemt voor verwerking. Het is niet niks wat je hebt meegemaakt.

Wees lief voor jezelf en doe dingen waar je blij van wordt. Vaak hebben we de neiging onszelf te veroordelen om wat we hebben gedaan, maar dat is onterecht.

Je was gewoon aan het daten op internet en dat doen duizenden met jou. Jij bent alleen de verkeerde tegengekomen! En dat is verschrikkelijk zuur. Stop met je schuldig te voelen. Praat met mensen die je kunt vertrouwen of die een beroepsgeheim hebben. Of ga in een lotgenotengroep bij Slachtofferhulp Nederland. Dat is zo helend, kan ik je uit eigen ervaring zeggen.

Gun het jezelf. Je bent het waard!